fixa&dona | - en blogg om inredning, färg och form
0
home,blog,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Nu är det ingen idé att dra ut på det. Dags att visa mer kring hur vi planerat vår övervåning av huset. (Planlösning på entréplan hittar du här) Det blir återigen en liten uppsats. Jag är inte ute efter att skapa ett wow-hem, utan ett hem som underlättar vår vardag och som bidrar med en rejäl dos vardagslyx. Sånt som gör en mörk och regnig kväll i november lite lättare att uthärda. Funktioner och planlösning är i allra högsta grad anpassade efter vår familj, men utav den respons jag fått så verkar det vara en planlösning som tilltalar många och nåt man inte sett på så många andra ställen.

När man kommer upp från trappan möttes man ursprungligen av ett fönster. Jättetrevligt på alla sätt och vis. Men, med tanke på att vi vill ha en kamin och att den skall vara synlig från såväl köksdel och vardagsrumsdel så valde vi att ta bort ett fönster och istället placera kaminen där. Köket fick givetvis behålla sin plats i anslutning till uteplats och kvällssol. I köket valde jag dock att flytta om bland funktionerna. För mig är det viktigt med mycket dold förvaring. Att skippa överskåp drömde jag om redan när vi planerade kök i vårt kära funkishus men tyvärr så hade det medfört ett väldigt opraktiskt kök så den idén fick jag överge. Men nu, när jag har möjlighet att planera kök från början så var detta något som stod högt upp på önskelistan. Bardisk/köksö är något som Henrik har önskat sig, så det fick jag se till att rita in, även om jag personligen inte är så förtjust i konceptet. Hänger väl i och för sig ihop med att jag inte är särskilt road av att laga mat och att umgås vid grytorna. Därav valde jag att placera spisen utmed väggen, istället för i köksön. Jag ansåg det mer värdefullt att få en stor öppen yta att arbeta på och hänga vid än att ha uppsikt över rummet när det sjuder i grytor och fräser i stekpannor. Här drömmer jag istället om snygga lampor nedpendlade över köksön och sjyssta barpallar/stolar som inbjuder till samtal, läxläsning med barnen samtidigt som vardagsmaten tillagas.

Diskmaskinen fick placeras i en vinkel i anslutning till diskhon. Kanske inte helt optimalt kan tyckas, men jag har redan bestämt vad som skall placeras i vilka skåp, så det blir inga problem med att lådor eller skåpsdörrar inte går att komma åt medan diskmaskinsluckan är öppen. Väggen utmed trapphuset kommer att utnyttjas till max. Här hamnar ugn och micro samt kyl och frys. Känns väldigt mycket bättre att placera kylen i nära anslutning till köksö och matbord istället för borta mot väggen som i det ursprungliga förslaget. Ytterligare några steg att spara i morgonstressen.  Här ser det i nuläget lite tajt ut med bord och stolar och skåp – men det löser jag när vi väl är på plats i huset. Det 40 cm breda högskåpet placerat mellan ugn/micro och frys kommer förhoppningsvis rymma ett eller flera rör ner till KLK som ligger direkt nedanför. Här tänkte jag försöka få till en egen återvinningsstation – så att all återvinning kan kastas ner i olika kärl istället för att mellanlanda nånstans. Vi får se exakt hur jag löser det, men skåpet är i alla fall planerat för att kunna rymma nån form av återvinning.

Gläntan 5 - Ritning plan 2 - fixaodona.se
I vardagsrumsdelen gjorde vi öppningen för trappan lite mindre och kommer istället för en halvvägg eller räcke bygga väggar som går ända upp till taket. Vill komma ifrån en alltför öppen planlösning. Att skapa olika rumsligheter utan hjälp av en vägg är något jag kommer att få jobba med i vardagsrumsdelen. I vardagsrummet varierar också takhöjden från 2,5 meter till 3,6 meter vilket tillför något nytt till upplevelsen jämfört med övriga rum.
I anslutning till kök och vardagsrum, men lite avskilt, har vi även placerat en liten wc. Perfekt om man inte orkar springa nerför trappan till wc där nere och för att undvika att gäster använder vårt privata badrum i anslutning till vårt sovrum och lilla “genomgångsgarderob”. Sovrummet har inte genomgått några större förändringar mer än att vi ersatt ett fönster med en glasad dörr. Till att börja med kommer man inte att kunna gå ut, men längre fram planerar vi för en balkong. Tänk att dricka en kopp kaffe där i morgonsolen med utsikt mot skogen… Det kan jag trivas med.
Från sovrummet kommer vi in i vår “genomgångsgarderob”. Liten men naggande god. Därefter kommer vi in i badrummet. För första gången kommer vi ha ett badkar. Jag längtar verkligen efter att få ta ett varmt bad efter att ha tillbringat en massa timmar i en kall ishall. Ursprungligen var handfatet placerat rakt fram. Men, för mig som tycker det är viktigt vad man möts av när man kommer in i ett rum kände absolut inte för att mötas av min egen spegelbild det allra första jag gör. Längtar mer efter ett dekorativt badkar, en fin pall, ett vackert skåp, en lampa eller en grön växt. Ja, vad som helst egentligen som tillför liv och värme till ett badrum och bildar ett fint blickfång. Från badkaret önskade jag även kunna kika ut genom ett fönster – ytterligare en anledning till att placera badkaret där det är inritat nu. Toaletten fick behålla sin plats medan dusch och handfat fick byta plats. Jag har massor av tankar kring badrummet – materialval, färgsättning och inredning, men det få jag gå in på längre fram.
Ja just det, från uteplatsen kommer vi även ha en spiraltrappa ner till markplan. Dels för att man lättare skall kunna röra sig mellan uteplats och trädgård, men även som utrymningsväg vid ev. brand. Även om jag givetvis hoppas att vi aldrig kommer att behöva uppleva detta.

Ja, det var nog allt för nu. Hojta till om du har några funderingar.

Nu kliar det riktigt i fingrarna att skriva några rader här på bloggen. Under min bloggpaus har vi både hunnit få ett godkänt bygglov, haft tekniskt samråd och fått startbesked. Och nästa vecka är det faktiskt dags för byggmöte på tomten. En av de större utmaningarna med husbygget tycker jag har varit att “våga” spika planlösningen. Lite lätt ångestframkallande – så mycket jag vill göra men allt kan ju omöjligtvis rymmas i ett hus. Så det har handlat mycket om såväl att välja som att välja bort. För oss har det varit väldigt viktigt med flödet i huset, öppna ytor och dold förvaring. Det kräver sina kvadratmeter.

Villa Gläntan - plan 1 första versionen

Länge hade vi enbart handritade ritningar av vårt framtida hus. Men när vi fick en första digitaliserad ritning kändes det på nåt sätt på riktigt att vi faktiskt ska bygga ett nytt hus. Och dessutom blev det väldigt mycket enklare att börja justera planlösningen. (Till vänster nedan ser du den andra versionen av ritningen och till höger den ritning som vi skickade in för bygglovsansökan)

Jag tänkte det var dags att dela med mig mer av mina tankegångar kring planlösningen på plan 1 och hur den förändrats under processen. (här ser du huset från utsidan) Vi kommer att ha två ingångar till huset. Ingången vid förrådet kommer att vara vår gästentré och den motsatta ingången i anslutning till tvätt och garage kommer att användas av familjen till vardags. Från allra första början var det ett större arbetsrum inritat vägg i vägg med garaget. Garaget som vi dessutom beslutade att göra bredare än på första ritningen. Men, Henrik ville gärna ha en ingång i huset direkt från garaget och jag prioriterade hellre en liten inre hall och en klädkammare. Jag drömmer om tomma ytor och att skapa bästa möjliga förutsättning för att kunna skapa ordning och reda. Då krävs det såväl kvadratmeter som gott om dold förvaring. För att kunna få till en riktigt bra inre hall flyttade jag dörren till klädkammaren något i sidled samt ändrade upphängningen på dörren. Nu ryms det garderober “bakom” dörren. Med anledning av att jag ritade om planlösningen fick jag även justera från vilket håll man kommer in i sovrummet på 9,6 kvm. På det här viset tycker jag vi fick till ett bättre flöde i huset.

Gläntan 5 - Ritning plan 1 - fixaodona.se
När man har en ingång direkt från garaget in i huset krävs en 30-minutersdörr (en dörr som är gjord för att stå emot brand i 30 minuter). Dessutom måste en brandcell skapas, därför behöver vi ha den extra dörren mellan den lilla inre hallen och den större hallen – till mitt förtret. Men, säkerheten framför allt. Och dessutom ett måste för att få godkänt bygglov.

Den stora hallen är 10 meter lång och drygt två meter bred. Här ville jag minimera antalet dörröppningar och dessutom ville jag absolut inte mötas av en dörr när man går nerför trappan. Så, därför bestämde jag mig för att ta bort den dörren och istället öppna upp mellan tvättstuga och träningsrum/pentry. När man skall bygga ett hus med två våningar är det ett måste enligt lagstiftning kring tillgänglighet att säkerställa att alla funktioner finns på entréplan. Därav var vi tvungna att göra ett pentry i det rum som vi tänker använda som träningsrum samt döpa om utrymmet. För att lätt kunna ta sig ut på baksidan från pentry (träningsrum) och tvättstuga bytte vi ut fönstret i tvättstugan mot en dörr.

Badrummet kommer i första hand användas av barnen. Men, resten av familjen kommer givetvis använda den framtida bastun en hel del. Här har vi också ritat in en dörr direkt ut på den avskilda baksidan av huset. Här finns framtida drömmar om både uteplats och spabad. Tillsvidare har vi förberett både med el och vatten för att underlätta den dag då det är dags att ta sig an det projektet.
Dörren mellan WC/D och Bastu kommer troligtvis enbart bli en öppning – känns lite kaka på kaka med en dörr här. På entréplan finns båda barnens rum, ett allrum och även ett extra sovrum som kommer att användas som arbetsrum.

Än så länge har vi “bara” spikat planlösningen och det som följer med detta såsom el i ytterväggar, ventilation och all rördragning för bergvärme, golvvärme, avlopp och vatten. Nu gäller det att fundera vidare över inredningen och detaljerna. I och med att vi skall göra det mesta invändigt på egen hand så är det ingen panik med att bestämma sig kring material, kulör och stil. Så, jag tror faktiskt inte att jag kommer att bestämma något förrän huset är rest och jag kan knalla runt på bygget och känna in huset. Oh, blir alldeles förväntansfull nu. Tänk – en dag framåt vårkanten så är huset rest och vårt arbete tar vid. Knappt jag tror det är sant.

I nästa blogginlägg skall vi kika på plan två. Sen blir det mer fokus på detaljer och andra husbyggarfunderingar och frågeställningar som vi mötts av under processen.

 

 

För över ett år sedan, i april 2016 fick vi se de första ritningarna på vårt framtida hus. Det var med stor nyfikenhet jag och maken åkte till Lidköping för att träffa Roland som tagit mina idéer och skisser och omsatt dessa i ett hus plus bidragit med all den erfarenhet som kommer med många år i yrket. Roland är en bit över 80 år och antingen kan man se det som en nackdel att välja en arkitekt som är såpass gammal eller så kan man se det som ett plus med all erfarenhet som kommer med åren där trender, material och stilar kommer och går. Jag tycker att det kändes tryggt. Han är inte ute efter “effektsökeri” utan att skapa ett hus som håller över tid och anpassat utifrån våra önskemål. Ett hus utan krusiduller helt enkelt. Och att få de allra första ritningarna handritade kändes lite extra härligt på något sätt. Sedan dess har ett antal justeringar gjorts – mycket hinner ju hända på ett år. ;) Men, vi börjar väl med att kika på första versionen…

Villa Gläntan: Ritning version 1 plan 1

Eftersom dessa första ritningar inte är digitaliserade så får det bli en fotograferad variant där äldsta sonen får assistera på ett hörn. På bilden ovan ser du plan ett – entréplan. (Här hittar du hur huset ser ut från utsidan)
Här har vi både en “fin-ingång” och en groventré. Här skall även barnen ha sina rum och ett gemensamt allrum. Även ett extra arbetsrum eller gästrum finns inritat. På entréplan ryms även dusch/wc, bastu, träningsrum och tvättstuga.
Vi har justerat en hel del på entréplan men det tar vi i nästa steg.

Villa Gläntan: Ritning version 1 plan 2

Här är plan två – med kaffefläckar på ritningarna. :) Så kan det gå när de hängt med både hit och dit under drygt ett år.
Som jag nämnt tidigare är uteplats ovanpå garage något som jag drömt om när jag funderat över ett framtida husbygge. I synnerhet med tanke på hur vår tomt ligger i förhållande till sjön. På plan två med fri utsikt har vi placerat kök, vardagsrum, vårt sovrum och eget badrum. Här finns även en liten wc i anslutning till de “allmänna ytorna”. I vardagsrummet kommer takhöjden gå från 2,5 meter till 3,7 meter. Tror det blir bra för att skapa en extra känsla av rymd och tillföra något nytt jämfört med matplats/kök.

 

Med tanke på att våra barn kommer att vara 12 och 16 år när vi flyttar in har det varit viktigt för oss att skapa ett hus där barnen kan få sina egna utrymmen att husera på tillsammans med kompisarna. Idag bor båda barnen i källaren i vårt funkishus och det är något som har visat sig passa vår familj väldigt bra. Egentligen skulle man kunna säga att allt det som idag ryms i källarplan i vårt funkishus kommer att finnas på entréplan i vårt nybygge och det som idag finns på entréplan i funkishuset kommer att vara på plan två i det nya huset.

 

Ja, det var en första kik på version ett av planlösningen. Nästa gång tar vi och går in på de olika rummen var för sig.

Villa Gläntan - första skissen - fixaodona.se

Sommaren 2015 gick vi en promenad i området som vi nu bestämt oss för att flytta till. Vi var på besök hos några bekanta som byggt hus i området och fick syn på ett hus vi gillade – ett hus som precis byggts klart av JB Villan och nu skulle säljas, Villa Vallmo ritat av Thomas Sandell. Tyvärr var huset alldeles för litet för oss, men där och då såddes ett frö till att bygga vårt alldeles egna hus. Månaderna gick och nån gång i början av 2016 började vi spana lediga tomter, vi kunde inte riktigt släppa tanken att bygga vårt eget hus, helt anpassat utifrån våra behov. Vi reserverade en tomt med läge i ytterkant av området, där man dessutom fick bygga ett tvåplans-hus. Ett tvåplanshus med uteplatsen i plan två i anslutning till köket är nämligen något jag alltid drömt om, jag tilltalas av känslan att ha uppsikt över vad som händer runt omkring mig.

 

Efter att tomten reserverats satte jag mig och började fundera på husets planlösning. Jag ställde hundra frågor (minst) till snickar-maken för att få klart för mig vad han gillade och vad som var viktigast för honom om vi skulle bygga hus. Jag samlade inspirationsbilder för att få något konkret att visa för Henrik som vi kunde prata kring. Jag är den som planerar, budgeterar, ritar och aldrig ger upp kring detaljerna. Henrik kommer få jobba längre fram, eftersom vi kommer att göra det mesta av det invändiga arbetet själva. Jag fattar aldrig beslut baserat på känslor – fakta är vad jag förlitar mig på. Därför krävs det en hel del research för att komma i land – något som fördröjde beslutsprocessen och till och med fick oss (läs: Hildur) att avstyra husbyggarplanerna sommaren 2016 när jag tappade orken att driva detta husbyggarprojekt parallellt med mitt eget företag som krävde all min energi. Det kändes liksom inte som om jag gjorde annat än att jobba och fortfarande var det ett antal lösa puckar kvar att ta hand om.

 

Men, några månader senare förändrades förutsättningarna och ytterligare fakta tillkom och vi beslutade oss till sist för att bygga vårt efterlängtade hus. Och efter det har jag inte ångrat mig – nu gör vi allt för att slutresultatet ska bli bästa möjliga utifrån vad vår familj önskar oss av vårt boende. Sen att man måste “kill some darlings” under processens gång – det är sånt som hör till. Det gäller bara att välja bort rätt, så vi slipper ångra oss i slutändan. Men, det vet vi ju inte förrän vi är klara.

Villa Gläntan - första skissen - fixaodona.se

Nåväl, vi backar tillbaka till våren 2016. Då spanade jag planlösningar hos alla möjliga hustillverkare men hittade inget som helt föll mig i smaken. Jag började jag skissa grovt i datorn för att få en ungefärlig uppfattning kring flöden och ytor och tack vare min skiss i 3D kunna se mig runtom i huset för att få en uppfattning om fönsterplaceringar och rummens förhållande till varandra.

När jag kände att jag inte kom längre bestämde jag mig för att kontakta Skövde Villan, ett lokalt husföretag som jag bara hört gott om. Det var väldigt viktigt för oss att hitta ett företag som vi kände oss trygga med eftersom vi ska göra mycket arbete själva och huset skall utformas helt efter oss. Efter ett första möte bestämde vi att jag skulle träffa arkitekten och gå igenom mina skisser och våra önskemål. Efter några veckor fick vi ett förslag och äntligen kunde vi få en ungefärlig offert på vad huset skulle kosta att bygga.
Första förslaget på planlösning och hur denna justerats och utvecklats under processens gång tänkte jag berätta mer om i kommande inlägg. Och är det något särskilt du funderar över – fråga!

 

Svenskt Tenn tapet Eldblomman Grå - fixaodona.se

Tapet Eldblomman grå från Svenskt Tenn

Som ett avbrott i husbyggar-inläggen tänkte jag det kunde passa med ett inlägg om tapet-nyheter. Svenskt Tenn har nämligen lanserat Josef Franks mönster ”Stjärnmattan” samt de klassiska mönstren ”Eldblomman” och ”Elefant” i nya färger. Eldblomman i grå färgställning – jag gillar!

Tapetseringstips!

Det sägs att Josef Frank hade en teori om att färger och mönster kan häva känslan av instängdhet och förespråkade därför tapeter för små utrymmen, men idag används ju hans blomstrande tapetmönster i alla rum, oavsett storlek. Nuförtiden brukar man ofta säga att stora mönster passar bäst i stora rum och små mönster i små rum. Men det allra mest avgörande i mitt tycke är att tänka på att ju tätare mönsterbilden (färre tomma ytor med enbart bottenfärgen) är, desto lugnare blir intrycket – oavsett storlek på mönstret. Större kontraster i färgskalan – mer uppseendeväckande än en tapet med mönster ton i ton.

Svenskt Tenn tapet Eldblomman Grå - fixaodona.se

Svenskt Tenn tapet Stjärnmattan grön - fixaodona.se

Pressbilder Svenskt Tenn

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin