fixa&dona | Funkishuset: köksfunderingar
2907
single,single-post,postid-2907,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Funkishuset: köksfunderingar

Jag funderar fram och tillbaka. Det är snart dags att beställa köket. Ett avgörande beslut som man inte vill ångra. Ett IKEA-kök med vita, högblanka luckor är planen. Vårt kök är avlångt och med tre fönster utmed ena långsidan. Vilket till viss del begränsar alternativen samtidigt som det går att få in riktigt mycket förvaring utmed motsatta väggen. Jag vill att själva köksinredningen ska kännas avskalad och raka linjer utan något som stör eller sticker ut. Fokus ligger på funktion och lättstädat. Sedan tillkommer möbler, textilier, öppna hyllor, kakel och inte minst tapeter för att skapa ett personligt kök. Basen ska vara enkel och lätt att leva med under lång tid.
Här ser ni enkla 3D-bilder på hur jag tänkt mig köket på ett ungefär. Dock ska högskåpet med micro och ugn vändas ett kvarts varv så att öppningen är mittemot diskbänken. Så att det är lätt att kika in i ugnen när man håller på med maten samtidigt som man ska slippa gå med maten i onödan mellan bänk och ugn.
Är det något som du är extra nöjd med när ni renoverade köket? Är det något du ångrar? Jag tar tacksamt emot era tips och trix!

Nu ska en utmattad Hildur uppsöka sängen. Multum-mycket på jobbet vilket är superkul!!! Det senaste 1,5 årets slit börjar ge resultat. Och såklart vår renovering av funkishuset och alla funderingar som det innebär. Och som pricken över i, grädde på moset en stukad fot. En rejäl lufttur från hästryggen i söndags resulterade i en kväll på akuten och röntgen av fot. Turligt nog inget brutet och jag är redan på bättringsvägen även om jag är öm lite här och var. Så den luftturen kombinerat med veckor av ihärdig renovering känns i kroppen. Jag har ont i muskler jag inte ens visste fanns! Men nu ser jag fram emot påskledighet och 4 dagars renoverande och däremellan besök av släkten och några stunder av att “bara vara”. Underbart!!!

Skärmdumpar Kitchen Planner/IKEA

18 Kommentarer
 • Ett stenkast från Fyndet
  Posted at 23:36h, 19 april Svara

  I mitt kök (4*2,30) är jag extra nöjd med:

  * 70 cm djup bänkskiva på den sida jag har häll och ho
  * inga överskåp på häll/ho-sidan – endast helkaklat upp till tak
  * fläktskåp satta dikt an tak på motsatta sidan = luftigt ovan bänken
  * bara lådor i bänkskåpen – inga luckor
  * jalusiskåp för kaffebryggare, sodastream, mixer, kaffeburk, etc med inbyggt eluttag
  *diskbänk som egen “enhet” ovan 80-skåp, dvs. inte ho infälld i bänkskivan
  * 80 breda bänkskåp där det är möjligt

  Minus?
  Saknar sockellådor – hade varit perfekt att nyttja utrymmet under de två 60 breda underskåp jag har
  *inbyggd micro, men då hade jag behövt ett högskåp till, och det ville jag inte ha (har bara ett 40 cm brett högskåp som skafferi)

  Ja, det var lite tankar från mig. Lycka till!!

  Hildur svarar: Du har inga bilder att dela med dig av? Får kika in på din blogg och leta. Låter mångt och mycket precis som jag skulle vilja ha det. Sockellådor är en ny bekantskap för mig. Måste jag kika vidare på innan det är dags att bestämma sig. Stort tack för dina tankar!!!

 • susanne
  Posted at 06:08h, 20 april Svara

  Hej! Sååååååå kul att följa med i renoveringen, TACK för att du bjuder på den.
  Vi renoverade kök för 3 år sen lite drygt. Här ser du våra planer: http://josjos.se/blog/2008/01/26/koksplanerna/
  Litet kök så det gällde att tänka till. Saker vi är nöjda med.
  * Många eluttag
  * Dimmer
  * Höjde skåpet över diskbänken (syns på bilden)
  * Sockellådor. Dock byggde hanterverkarna en egen lösning i form av att de satte dit vanliga utdragslådor (fick anpassa dem lite) så de glider inte på golvet. Hur bra som helst att ha konservburkar i, bakformar, tunga stekpannor etc.
  * Vi är båda långa så vi höjde bänkarna 5 cm (minns inte exakt vad vi landade på)
  * Utdragslådor (som kommentaren ovan nämner oxå) är helt suveränt istället för underskåp – även under diskhon har vi så.
  Lycka till!!

  Hildur svarar: Stort tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!!! Kikade in på bloggen och läste om era planer och tittade på ritningen. Gillar verkligen planlösningen! Utdragslådor är givet!
  Och vad roligt att du gillar att följa med på vår renoverings-resa! En resa som precis börjat! ;-)

 • Sofia B
  Posted at 06:56h, 20 april Svara

  Hej Hildur,

  Jättekul att få följa dig på den här resan! Köket är jag extra nyfiken på då vi också har tankar att blåsa ut vårt om ett tag (så jag kommer inte med några tips utan kollar in er andra) :)

  Vill bara säga att du ska ta väl hand om dig så det inte blir för mycket stress och måsten med jobb, fritid och renovering…

  Ha det gott!
  /Sofia B

  Hildur svarar: Hoppas att du liksom jag fått några praktiska tips här bland kommentarerna! Tack för din omtanke! Jag är väl medveten om problemet och försöker verkligen planera in lite tid att “bara vara”, utan några måsten. Tror att det lönar sig i slutändan! Men nu är det en hektisk period fram till i mitten av juni när flytten sker. Sen ska vi unna oss att sakta ner på tempot ett tag!

 • Nina
  Posted at 07:32h, 20 april Svara

  Akta dig för vitt och högblankt om du är känslig för fingeravtryck och fläckar. ALLT syns!
  + 120 cm bred låda under häll som slukar alla kastruller, pannor, slevar etc
  + halvvägg mot matplats – underbart att slippa se stöket både till fest och vardag när man äter.
  +jalusiskåp för elapparater
  +sockellådor

  Hildur svarar: Kanske att fläckarna syns, men desto enklare att rengöra! Sen beror det mycket på hur ljuset ligger på och man uppfattar kladdet på samma sätt. I vårt nuvarande kök har vi släpljus vilket är helt bedrövligt eftersom varenda liten fläck och skräp syns. Men i nya köket blir ljuset lite snällare. Halvvägg lät som en bra idé!
  Jalusiskåp fanns med i mina tankar, men försvann nånstans på vägen. Ska kollas upp innan jag bestämmer mig! Tack för dina tankar!

 • Hanna
  Posted at 07:40h, 20 april Svara

  Vad spännande, jag tycker det är jätteroligt att följa någon annans resa nu när jag precis är klar med mig egen :)
  Vi har högblankt kök i vitt från IKEA och är mycket nöjda. Jag upplever inte allt kladd och fläckar som många varnade mig för. Tycker istället det är väldigt lätt att torka av dessa luckor.

  Vi har bara lådor i underskåpen och det ångrar jag inte en sekund! Helt underbart att få en överblick när man letar.
  Sedan har vi valt att sätta mycket eluttag, bland annat ett som är nedfällbart i bänkskivan – mycket praktiskt! Svårt att välja ut det bästa för vi är mycket nöjda med vårt kök. Men som någon ovan sa, 80 cm skåpen är också väldigt bra. Vi valde även en sockel som jag tror hette aliminium på IKEA, den är också tacksam mot smuts o sådant.

  Lycka till!

  Hildur svarar: Vi har högblanka vita luckor på våra BESTÅ-skåp från IKEA. Håller med dig där, de är superlätta att göra rena! Lådor i underskåpen det allra bästa! Det lärde jag mig vid förra köksrenoveringen 2006. Hmm… nedfällbart eluttag i bänkskivan lät som en bra idé. 80-skåp blir det även denna gång. En riktig favorit från vårt nuvarande kök!

 • Malin
  Posted at 10:04h, 20 april Svara

  Jag har inte renoverat mitt kök-ännu! Men när jag gör det ska jag placera diskmaskinen högt, jag hatar att böja mig ner för att fylla/tömma diskmaskinen.
  Jättefint med vita högblanka skåp!
  Ha det så kul med inredandet!

  Hildur svarar: Högblanka skåp önskade jag mig när vi renoverade vårt nuvarande kök 2006. Men då prioriterade jag bort högblanka luckor eftersom yngsta sonen var alldeles nyfödd och jag såg framför mig hur barnen skulle hålla på och kladda och klena på luckorna. Men nu så… nu är jag (barnen) redo! ;-)

 • Linda
  Posted at 12:27h, 20 april Svara

  Just nu får du 100 kr i vördecheck för varje tusing du handlar för. Gäller tom 24 april. Fast det kanske bara gäller i Sundsvall?!

  Hildur svarar: Nepp, det gäller i hela Sverige. Innan kampanjen går ut ska vårt kök vara beställt!!! För värdechecken ska garderober inhandlas!

 • Monica
  Posted at 20:59h, 20 april Svara

  Det bästa med vårt kök (förutom färgen) är:

  *Så breda lådor som möjligt, vi har två 80 o en 60 som är guld värda.
  *Inga låda under vasken utan vanliga dörrar, förstår inte meningen med att behöva stå vid sidan när man ska slänga skräp och öppnar.
  *Planera vad som ska finnas i respektive skåp/låda redan nu, så tänker man optimalt på vilken typ skåp/låda som är bäst. Var förvarar man skärbrädorna? Var är bästa stället för bestick? Var har man platsfolien osv osv..
  *Många eluttag och dimmer till lamporna under skåpen.
  *Valde att bygga skafferi av grunda ovanskåp travade ovanpå varandra, för att slippa ett skafferi med gömda varor längst in. Gillar inte skafferiet med utdragslådor från IKEA, svårt att se vad som gömmer sig längst in ändå..

  Snart ett år sedan vi var klara och kan inte komma på en grej som jag inte är nöjd med…

  Hildur svarar: Just det där med lucka eller utdragbar låda under diskhon har jag funderat fram och tillbaka på. Men om man tänker källsortera så måste väl en låda vara att föredra? Ska tänka en extra vända kring exakt vart alla dom där grejorna du nämner ska hamna. Kanske måste jag tänka om lite… Stort tack för dina tips!

 • Jackie
  Posted at 21:57h, 20 april Svara

  När jag (förhoppningsvis snart) skall få bygga mitt drömkök vill jag ha så djupa bänkar som möjligt så att arbetsytan blir maximal. Den andra saken jag tänker undvika bestämt i möjliga mån är överskåp. Bägge sakerna tar jag med mig från att ha jobbat i kök i 15 år. En sak till kom jag på nu som bara är ett måste och det har jag visserligen redan är stor och rymlig diskho. Även om man har diskmaskin så måste plåtar och annat jox kunna fördiskas utan nervsammanbrott. Det är några av min drömmar/krav i ett kommande nytt kök.

  Hildur svarar: Tack för dina tankar! Extra djupa bänkar har jag funderat på. Det är definitivt möjligt rent utrymmesmässigt. Kanske ska ta mig en extra funderare på detta innan jag bestämmer mig. Överskåp kämpade jag in i det längsta att slippa. Åtminstone några av dom. Gillar att ha en del öppen förvaring även om det blir lite extra städning. Ahhh… får beslutsångest. Vill verkligen inte ha överskåp men vet inte hur jag skulle klara mig utan. Likaså extra bred ho, eller åtminstone två vore rena drömmen. Men tyvärr får inte heller det plats. Stort kök rent utrymmesmässigt men inte optimalt planerat. Funderingarna fortsätter! Återigen… tack!

 • Karin
  Posted at 22:11h, 20 april Svara

  Mitt inlägg (i egenskap av tidigare köksplanerare) är att utdragbar låda under diskbänk är 100 ggr bättre än luckor. Det är ingen höjdare att huka sig in och plocka fram källsortering som fallit utanför, källsortera i burken man har längst in med små baterier eller glödlampor. Lådan är lätt att torka ur och skapar översikt, inget snack om saken att lådan är att föredra.
  Fint kök i övrigt. Viktigt bara att ni tänkt till angående högskåpet med ugn. Rekommendationen är alltid att ha ett bänkskåp intill för att kunna ställa ifrån sig heta, tunga plåtar sanbbt om man tappar grepp, bränner sig eller liknande.

  Stort lycka till!

  Hildur svarar: Åh tack så jättemycket! Toppen att få proffstips! Hmm… det där med varma plåtar och formar känner man ju till. Men hoppas det fungerar att bara vända sig om, ta ett steg och ställa ifrån sig på bänken mellan häll och diskho. Ska ta dina tankar i beaktande nu när jag gör sista rycket gällande köksplanerna.

 • Dessi - Home and desire
  Posted at 23:26h, 20 april Svara

  Vi har också utdragbar låda under diskbänk och är supernöjd med den! Skulle aldrig kunna tänka mig luckor. Har också bara utdragbara lådor som underskåp förrutom i hörnen där snurran är kanon! Vita högblanka Abstrakt-luckor från IKEA har vi, och dom är kanon! Lycka till! :)

 • Mrs. b
  Posted at 06:56h, 21 april Svara

  Har inte hunnit läst riktigt allt, men det jag önskar att jag hade tänkt lite mer på är just vilka saker ska förvaras i olika skåp. Vi har för det mesta utdragslådor, som vi är nöjda med. Men jag är glad att jag också valde två stycken “vanliga” skåp i köksön – där kan jag förvara t.ex. vaser/kannor på ett smidigare sätt än i en utdragslåda.

  Lycka till med planeringen!

 • Jenny
  Posted at 07:50h, 21 april Svara

  Tror verkligen ni kommer ha alla rätt i ert nya kök efter att ha sett/läst om dina planer och även vad andra ovanför skrivit.
  Mycket är ju en smaksak där inget är bättre än det andra medan annat verkligen är att föredra för att få ett enkalre “leverne”.
  I mitt kök är jag supernöjd med högblanka skåp – klart man får torka av dem men de blir aldrig gulnade i färgen som klassiska vita kan bli. Och vilka luckor måste man inte torka av?
  Jag är supernöjd med fönstret ovanför diskhon (- som jag dock hellre hade haft en jättestor istället för 1 mindre och 1 halvstor.)
  Nästa gång vill jag inte ha blanka handtag för de är desto tristare att torka.
  Vår självavfrostande frys är tipptopp!
  Utdragbar spisfläkt med kryddsåp ovanför är jag väldigt nöjd med – mindre kakel att torka runt spisen samt mer förvaring.

  Ja det var lite från vårt kök!

  Lycka till och glad påsk!

 • Charlotte Bladh
  Posted at 07:52h, 21 april Svara

  Bara en fråga Hildur… Varför sätter du inte köksinredningen mot fönstren? Får de inte plats? Jag har toksvårt att se men går det att göra så så skulle jag fundera ett varv till. Stor påskkram Charlotte

 • Charlotte Bladh
  Posted at 07:54h, 21 april Svara

  SEr nu att altandörren ställer till det men kan du inte flytta på den? Jag lovar dig att det är skönt att kunna stå och titta ut medans man lagar mat och fixar. //Charlotte

 • Susanne
  Posted at 09:00h, 21 april Svara

  Apropå utdragbar låda under diskhon. Vi funderade oxå hit och dit och valde till slut låda. Tycker inte det är störande att man måste backa ut lite när man ska öppna. Vi har återvinning och vanliga sopor i den och det funkar hur bra som helst. Även om man ska öppna dörren måste man flytta på sig tycker jag.

  En annan sak som är bra är de “fack” som blev mellan väggen och skåpsväggen. Man kan ju inte sätta skåpen ändå intill och då brukar man ofta sätta en skyddsskiva där. Vi valde att lämna öppet och sätta små hyllplan istället. Där nere har vi brickor och bredvid överskåpen har vi skärbrädor – grymt smidigt.

 • Annci
  Posted at 16:34h, 21 april Svara

  Jag har inte renoverat själv men har nyligen flyttat in i en lägenhet med högblanka luckor från IKEA. Lägenheten är byggd -38 och om jag hade gjort renoveringen så hade jag anpassat den mer efter byggåret.

  Så ni som har sådana eller vill ha, vet ni om de går att måla om och går det att sätta fast handtag när man redan har luckorna?

 • Rebecca
  Posted at 20:50h, 22 april Svara

  Mitt tips är att tänka ännu en gång på placeringen av spisen. Kanske byta plats på hon och hällen? Oftast står man väl mer vid spisen när man är igång, och då är det smidigare att ha den en bit in i köket, än precis vid dörren där alla (speciellt barn med spring i benen?) går ut och in?

  Bara en tanke =) väldigt roligt att följa renoveringen för övrigt, tror det kommer bli supersnyggt!

Skriv en kommentar

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin