fixa&dona | Sprakande värme
4054
single,single-post,postid-4054,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Sprakande värme

I vårt funkishus är det ved som gäller som uppvärmning. Nu har vi vant oss och kommit in i rätt bra rutiner för att få huset varmt och varmvatten i kranarna vid rätt tillfälle. Det krävs onekligen en större arbetsinsats och planerande än fjärrvärmen som vi hade i vårt förra hus. Men den minskade kostnaden för uppvärmningen är ju ett trevligt argument. Själv tycker jag det är rena terapin att kika in i elden och kan ibland fastna vid vedpannan, stirrande in i elden när jag startar upp pannan eller är nere och fyller på med mer ved. Maken är väl dock inte riktigt lika sugen på att fortsätta med vedeldningen eftersom han drar det tyngsta lasset med att se till att veden kommer hem och sen från vedskjulet in i källaren. Och ska vi fortsätta elda som enda uppvärmning så skulle vi behöva investera i en panna anpassad enbart för vedeldning. Så nu funderar vi för fullt på lämpliga uppvärmningsalternativ. Det kanske dröjer ett tag till innan vi gör något åt saken, men fundera skadar ju aldrig. Men en täljstenskamin på bostadsplanet, det skulle jag inte tacka nej till!

Bilden är från nyår när eldkorgen tog plats i trädgården och lyste upp och värmde oss vid 12-slaget. Härligt!

Foto: Hildur Blad

Taggar:
, ,
1Kommentar
  • Cornelia - Mitt hem & Min Trädgård
    Posted at 15:35h, 16 januari Svara

    I vårt förra hus, en gammal Skånelänga på landet, komplimenterade vi den dyra direktverkande elen med att elda i en kamin. Det blev varm o skönt och man sparade en hel del slantar men det va inte kul varje kväll när man kom hem och det va kallt innan man fick igång brasan. Inte heller kul o gå ut i mörkret, bära in ved och hugga till småflisor.

    Men när jag jobbade som hästskötare när jag va yngre så hade de en rätt schysst vedpanna på gården. Där matades flis in automatiskt. Man behövde bara se till att den va fylld med flis då och då. Det fanns en flismaskin som gjorde flis av veden. Kanske inte funkar i ett bostadshus dock :(

Skriv en kommentar

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin