fixa&dona | Fiskbensparkett+hårdvaxolja=dunderfint
5306
single,single-post,postid-5306,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Fiskbensparkett+hårdvaxolja=dunderfint


När vi köpte vårt funkishus förra året låg det en gulnad och blanklackad fiskbensparkett i vardagsrummet och i ena sovrummet. Jag beslutade mig snabbt för att golvet skulle slipas för att återfå sin forna glans. Slipningen anlitade jag proffs till, men att behandla golvet med pigmenterad hårdvaxolja gjorde jag själv. Resultatet blev precis så som jag hade önskat. En matt yta med en kall, gråbrun kulör. Efter lite mer än ett års normalt slitage kan jag meddela att den vaxade ytan står emot det mesta. Inga märken efter spill. Golvet ser fortfarande ut som nytt och jag kan verkligen rekommendera den här typen av behandling.

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

23 Kommentarer
 • Catarina
  Posted at 08:36h, 07 december Svara

  Vilket bra inlägg. Jag kommer ihåg när du gjorde golvet och det är bra att få veta att det håller. Vi har parkett både i hallen och vardagsrummet bredvid. Men parketterna är olika mönster så det vore kul att hålla ihop dom med samma färg.
  I hallen är det förstås lite slitet efter fyra barn så en slipning ligger i framtiden.

  • Hildur Blad
   Posted at 09:14h, 07 december Svara

   Hej Catarina,
   Vad roligt att du uppskattade min uppföljning. Jag är verkligen supernöjd med golvet. Såpass nöjd att även svärmor beslutade sig för att göra exakt samma med sitt golv när när hon köpte ett radhus tidigare i våras. Dunderfint och bra!

 • Henrietta
  Posted at 08:42h, 07 december Svara

  Åh, vad roligt att få läsa lite mer om resultatet! Om du har tid någon gång, skulle du inte kunna ta en bild där man kan se lite mer av golvet? Jag är så sugen, så sugen, och det ser så fint ut på sådana här detaljbilder, men det är svårt att avgöra hur helheten ser ut, tycker jag!

  • Hildur Blad
   Posted at 09:16h, 07 december Svara

   Hej Henrietta,
   Härligt att höra din respons. Jag ska försöka få till en helhetsbild framöver. Just nu är det mindre kaos eftersom vi ska byta fönster i veckan. Men håll ut, jag ska göra mitt bästa för att kunna visa en helhetsbild inom inte alltför lång tid.

 • Elin
  Posted at 10:12h, 07 december Svara

  Suck om jag ändå hade stått på mig då min sambo vägrade låta mig ändra färg på vårt (fula ek fiskparkettgolv) Nu är det klarlackat och som all ek har den en gulbrunfärg, avskyr. Min dröm var något i kall gråbrun stil som du har gjort, avis :P!

 • Simplicity
  Posted at 12:25h, 07 december Svara

  Åååå så fint! Precis så vill jag ha det på övervåningen!! Kan man göra liknande även med vitt?? Lite mjölkigare… vi behöver rymd där uppe. men nu blev jag sugen på din ursnygga färg.

  kram kram Jannice

 • Fröken Grundström
  Posted at 08:59h, 12 december Svara

  Tack, Tack, Tack för detta! Vi flyttar nu i dagarna in i ett orenoverat hus från 60-talet med fult gulnat trägolv i vardagsrummet. Precis den inspirationen jag behövde! :)
  /Fröken Grundström

 • Livingbymiriam
  Posted at 07:56h, 13 december Svara

  Så himla snyggt! Har länge letat alternativ till just det gula golven, det här var verkligen min stil. Tack för inspirationen! :-)

 • Ida
  Posted at 09:42h, 16 december Svara

  Snyggt!!!

 • Frida
  Posted at 21:26h, 13 januari Svara

  Vars kommer den snygga trasmattan i från? Skitsnyggt golv!!

 • Henrietta
  Posted at 22:03h, 03 januari Svara

  Tycker fortfarande detta är ett riktigt fint golv! Nu såhär ytterligare ett år efteråt – är det fortfarande lika hållbart? Funderar på att göra liknande hemma, men med två småttingar (1 år och 5 år) vet jag inte om det kommer hålla?

  • Hildur Blad
   Posted at 11:10h, 05 januari Svara

   Hej Henrietta! Det är fortfarande lika bra! Fick en repa i golvet av en vass spik för ett tag sedan. Men det är bara att rugga upp ytan med sandpapper och bättra på med lite pigmenterad hårdvaxolja så blir det fint igen!

   • Henrietta
    Posted at 20:02h, 06 januari Svara

    Låter ju jättebra!! Tack för det snabba svaret!

 • jenny
  Posted at 23:02h, 17 februari Svara

  skulle vara superkul att se en bild på hela rummet är själv i start med att slipa om golven och letar efter en fin färg/pigment och tycker den du har verkar superfin

 • Lena L.
  Posted at 10:08h, 01 april Svara

  Hej!
  Jag har erfarenhet av Osmo hårdvaxolja på furugolv och det blev bra men så hiskeligt halt. Nu har jag planer för ett parkettgolv och undrar om du upplevt att din parkett är väldigt hal? Fint blir det ju!

  Med vänlig hälsning, Lena

 • Caroline
  Posted at 14:24h, 07 september Svara

  Hej! Vilket fint golv, precis så vill jag ha det i vår nya lägenhet! Vad heter hårdvaxoljan du använde (kulör, märke)? Stort tack på förhand!

  Med vänlig hälsning,
  Caroline

  • Hildur Blad
   Posted at 09:49h, 08 september Svara

   Hej Caroline! Hårdvaxoljan kommer från OSMO. Jag använde mig av den som heter Grafit.

   • Martina Jall
    Posted at 11:23h, 15 december Svara

    Hej
    Superfint golv, ser att du skrivit att det är Osmo Grafit! Vet du om den bara heter Grafit eller om det är 3074 Grafit.
    Vore så tack sam för svar!!

 • Josefin
  Posted at 19:31h, 07 september Svara

  Hej! Vi ska få vårt ekparkett slipat om en vecka, tänkte oxå att de skulle använda hårdvaxolja. Kommer du ihåg hur länge det behövde härda? Använde ni hårdvaxolja i två omgångar eller hur fick ni fram färgen?
  Svara jättegärna i min blogg så jag inte missar ditt svar

 • Caroline
  Posted at 12:00h, 08 september Svara

  Tack så mycket! :)

 • Josefin
  Posted at 16:16h, 08 september Svara

  Tusen tack för svar :D
  Vi står i valet och kvalet om vi ska anlita en golvslipare eller riva ut parketten och lägga laminat istället, det som gör att vi velar är kostnaden, det skiljer nämligen ca 8.000 kr. Golvsliparen tar ca 12.500 kr för att slipa och hårdvaxa.

 • Ida
  Posted at 14:20h, 18 maj Svara

  Hej Hildur!
  Är ni fortfarande lika nöjda med golvet? Har behandlingen hållit bra?
  Vänliga hälsningar Ida

  • Hildur Blad
   Posted at 16:14h, 28 maj Svara

   Hej Ida!
   Ja, vi är fortfarande supernöjda med golvet. Behandlingen har hållit superbra. Skulle jag göra om det skulle jag göra likadant igen.

Skriv en kommentar

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin