fixa&dona | På besök i glasriket Kosta/Boda
5210
single,single-post,postid-5210,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

På besök i glasriket Kosta/Boda

Nu är det dags att du tar ett djupt andetag och laddar för att orka dig igenom vad jag tror är mitt längsta blogginlägg under bloggens 6-åriga liv. Men jag tänkte jag skulle dela med mig av lite av allt det som jag fått förmånen att uppleva de senaste dagarna. Fredag och lördag har jag tillbringat i glasriket tillsammans med ett 30-tal andra inredningsbloggare. Inspirerande och lärorikt, som vanligt. Schemat för denna upplaga av bloggträffen Formforum var proffsigt sammansatt av Anna på reklambyrån Milk och Frida på Trendenser och deras samarbetspartners. Stort tack!

Vi började med ett besök i hyttan i Kosta där vi fick en inblick i hur det går till att skapa alla dessa vackra glasföremål.


Vi fick även möjligheten att själva prova på hur det är att blåsa glas. Inte helt enkelt kan jag snabbt konstatera. Men roligt. Sen vidare till nästa ställe. Med stor koncentration och iklädd gummistövlar och plastförkläde provade jag på att slipa glas.


Fredagskvällen bjöds vi på en medryckande vinprovning med självaste Erika Lagerbielke. De olika vinerna provades i olika typer av vinglas designade av Erika och jag kunde snabbt konstatera glasets betydelse för hur man upplever vinet både avseende doft och smak. Erika var väldigt rolig, intressant och medryckande att lyssna på och jag uppskattade verkligen hennes deltagande i vår bloggträff.


Vi bodde fint på Kosta Boda Art Hotel och själv checkade jag in tillsammans med Sofia i ett rum signerat Åsa Jungnelius. Lördagsmorgonen fanns tid till ett besök i hotellets Spa som såklart även det var besmyckat med olika sorters glasföremål.

Lördag morgon styrde vi kosan mot Boda för ett besök på glasmuseet “The glass factory“. Här finns även Design House Stockholm OPEN och glashyttan “Vet Hut” som drivs i samarbete med Design House Stockholm. Vi började med en rundtur i det upplevelsebaserade interaktiva glasmuseet innan vi avslutade med ett besök i hyttan. Att dessutom få ta del av själva tillverkningen i anslutning till utställningen tillförde verkligen en extra dimension.


Inne i hyttan slog värmen emot oss, musiken flödade och ljudet från ugnarna skapade en stämning som är svår att ta på. Otroligt rogivande. Det kändes som om man hamnade i en helt annan värld.

Innan dagen avslutades knallade vi in till Design House Stockholm OPEN där de hade sitt sortiment samlat på ett och samma ställe, men även ett antal andra välkända varumärken. Butiken låg i det som tidigare var den gamla hyttan. Oh vilken inspirerande miljö. Blev nästan lite sugen på att köpa mig en gammal fabrik och inreda till boende och kontor. Drömma går ju.
Mina favoritlampor Form hängde på paradplats framför den gamla ugnen. Avslutningsvis fick vi än en gång träffa den inspirerande Lena Bergström som bland annat ligger bakom serien Björk för Design House Stockholm. Oj vilken energi den människan har. Imponerande.
Jag tackar och bockar alla inblandade för två superinspirerande dagar. Nu är jag onekligen lite matt, men fullproppad av inspiration, lite mer påläst och inte minst otroligt tacksam över att få vara med om allt detta.


Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

5 Kommentarer
 • pibadezign
  Posted at 16:41h, 02 december Svara

  Hej Hildur!
  Det känns lite hemma för jag är uppvuxen i Emmaboda och som liten sprang jag på slagghögarna och samlade olika färger glas när vi besökte de olika glasbruken som då i början av 70-talet var så många fler……det är verkligen underbart och jag förstår Din hänfördhet!

  • Hildur Blad
   Posted at 23:30h, 03 december Svara

   Hej där kära Pia! Det där får du berätta mer om nästa gång vi träffas. Kram!

 • Sarah
  Posted at 21:01h, 02 december Svara

  Hej Hildur,

  Kul att du gillade helgen! Det gjorde jag också, supertrevligt att träffa dig och alla andra, hoppas att vi ses igen!

  //Sarah
  Orrefors & Kosta Boda

  • Hildur Blad
   Posted at 23:29h, 03 december Svara

   Hej Sarah! Jätteroligt att träffa dig “på riktigt” och inte bara via webben. Tack för ett superbra arrangemang!!!

 • Formforum Kosta : Inspiration & Inredning
  Posted at 20:57h, 05 december Svara

  […] • Hildur Blad http://fixaodona.se/?p=5210 […]

Skriv en kommentar

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin