Hej och välkommen!
fixa&dona är en digital verktygslåda för dig som gillar inredning! Här får du verktyg att koppla ihop hjärna, hjärta & hand för att skapa ett hem och tillvaro som får dig att må bra och utvecklas till ditt allra bästa jag. Att se livet i färg helt enkelt! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare och färgsättare och skriver om inredning, organiserande och personlig utveckling. Välkommen!

Källaren: ny innervägg i hallen
Nu är vi i farten här hemma. Maken “sitter på låda” nån vecka innan nästa bygge drar igång på jobbet och får därför vara hemma några dagar. Rastlösheten slog till snabbt, så nu när det bara regnar och regnar ägnar han sig åt att renovera vidare i källaren. Källaren är i princip orörd sedan byggnadsåret 1938, förutom sovrummet och mitt arbetsrum som renoverats. Så nu står källar-hallen på schemat att fixas till. Den är allt annan än fräsch om man säger så… Idag bjuder jag därför på några före-bilder från en källare i kaos. Men det känns alldeles underbart att det här snart ska fungera som en praktisk hall och ingång för familjen.
Vi tänkte göra en lightrenovering av källar-hallen. I taket sitter eternitplattor som man inte bör riva i och varken jag eller maken var särskilt sugna på att sätta nytt innertak. Så taket målas vitt och elen dras om till den nya belysningen. Väggar och snickerier målas. Dock beslutade vi oss för att regla upp en ny innervägg precis vid ingången för att kunna sätta upp en tapet och lätt kunna få upp krokar och hyllor. Jag tyckte det behövdes ett inslag av tapet för att “mysa till det” lite grann. Så nu är en ny vägg uppreglad med plåtreglar, isolering, OSB-skiva och ovanpå detta ett lager gips. (Jag påminner lite då och då – men vill du se hur projekten här hemma fortlöper så brukar det dyka upp glimtar på min Instagram. Sök på @fixaodona)
Fortsättning följer som man så fint brukar säga…

Källaren: ny innervägg i hallen
Ritning källare

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Total
0
Shares
5 comments
 1. Jag blir med ett hus från 1963 alldeles idagarna (tjohoo!) och har lite funderingar just kring källaren. I vissa delar är det synliga rör vilket inte alls är speciellt snygg, men ja, de sitter där de sitter. I ett rum, som jag ser som mitt arbetsrum i framtiden, är de dragna ovanligt osnyggt… Har du några tips och idéer hur man kan trolla med dessa rör; antingen “gömma” dem snyggt eller få ihop dem med inredningen (och då gärna kanske att de får någon slags funktion också).

  Alla tips vore så oerhört välkomna!

  /Cecilia

  1. Hej Cecilia!
   Wow, spännande att “bli med hus”! Källare är verkligen ett kapitel för sig, jämfört med boyta ovan jord. Betydligt fler utmaningar och förutsättningar att ta hänsyn till. Vi har också synliga rör som löper i taket i källaren. Som du säger, inte alltid särskilt vackert. I sovrummet tog jag bort all gips och gasbinda och slipade rent rören och spraymålade dom vita för att få dom att smälta in så mycket som möjligt. På det viset blev de ganska diskreta. I hallen ska jag INTE ge mig på att ta bort gips och gasbinda. Det tog väldigt lång tid och i hallen tycker jag inte att det är lika viktigt att rören smälter in så mycket som möjligt. Det lutar åt att jag målar dom i nån kul kulör istället, för att skapa en kontrast. Jag ska filura på om jag kan komma med några smarta tips och trix. Jag återkommer i ärendet i kommande blogginlägg!

 2. Jag har också en fråga till experten ;) Vi har ett Ikea Norden bord i Björk som jag gillar både design och funktion på (stl tex). Björk passar dock inte helt då jag vill att det skall gå ihop med en 50-talsskänk samt vita Lilla Åland som vi skall köpa. Har du någon erfarenhet av eller tankar kring möjlighet att slipa bort lack och olja Ikea björk möbel mörkare , alt vitlasera eller borde vi helt enkelt köpa nytt vitt? Hmmm… Lystrar gärna till råd om du eller någon annan har tips./Anna

 3. Hej Anna!
  Tänkte jag kunde bjuda på några tips i allmänhet gällande det här med att måla möbler.
  Först och främst kan det vara bra att utreda om det är massivt trä i möbeln du ska måla om eller om det är ett fanér-skikt överst. Ett fanér-skikt är ju bara ett tunt lager trä på en t ex kärna av MDF eller spånskiva.
  Nackdelen med en möbel med fanér är ju att det inte är möjligt att slipa denna särskilt mycket, det blir svårt att få bort all gammal lack. Vilket ofta kan behövas för att få ett riktigt bra fäste. Men är möbeln av fanér tvättar du den först med målartvätt, ruggar upp ytan med ett fint slippapper, tvättar igen och därefter ett lager grundfärg (fuska inte med grundfärgen, det är den som kommer vara avgörande för om resultatet blir lyckat eller ej) innan du lägger på två lager färdigfärg/snickerifärg. En möbel som inte slits särskilt mycket fungerar jättebra att måla på det här viset. Men är det en stol eller bord (skivan) som används frekvent kommer troligtvis färgen slitas bort efter ett tag. Gällande Norden-bordet kommer jag inte ihåg om det är massivt trä eller ej? Men om det är massivt trä är det inga problem att slipa bort gammal lack och därefter olja eller måla vitt. Även här är det grundfärg som gäller om du ska täckfärgsmåla bordet.
  Hoppas du blev lite klokare! Hojta till om det dyker upp fler frågor i ärendet. :)

 4. Hej Hildur,
  tack för svar. Norden är faktiskt massivt och lackat. Om man skall olja det mörkare -eller tex vitsåpa så antar jag att minsta lilla lacksmula måste bort och detta kanske är mission impossible… Men jag har också hört att Ikeas lack inte är jättetjockt och starkt och därför inte omöjligt att få bort. Erfarenhet här? Funkar det med en vanlig “mouse” tror du? Jag får prova och ha täckmålning som utväg ;) Tack så mycket för målningstips, har ett annat fanerIKEAskåp som skall hamna under täckmålningspenseln så det var perfekt med instruktioner! /Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.