Hej och välkommen!
fixa&dona är en digital verktygslåda för dig som gillar inredning! Här får du verktyg att koppla ihop hjärna, hjärta & hand för att skapa ett hem och tillvaro som får dig att må bra och utvecklas till ditt allra bästa jag. Att se livet i färg helt enkelt! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare och färgsättare och skriver om inredning, organiserande och personlig utveckling. Välkommen!

Det är plåtreglar som behövs till källarväggarna
Idag fick jag en fråga från en bloggläsare kring hur vi gjort när vi renoverat i källaren. Hur gör man när man vill tapetsera väggen? Vi har ju bland annat totalrenoverat vårt sovrum, mitt arbetsrum och en enklare renovering av hallen sedan vi flyttade in i funkishuset, men det finns några rum till att renovera innan vi är färdiga. I och med att vi befinner oss nedan mark med betongväggar går det inte riktigt att renovera som “vanligt”.
Steg ett är att om möjligt alltid börja utifrån. Det vill säga, dränera innan du börjar renovera invändigt. I och med att betong är ett material som behöver andas och fukten vandrar är det inte att rekommendera att tapetsera direkt på betongväggen. Därför behöver det reglas upp en ny innervägg. Använd plåtreglar, som inte är känsliga för fukt, när den nya väggen ska på plats. Sedan är det dags för isolering och gips.
På detta sätt skapas det en luftspalt mellan betongväggen och gipsväggen. Därefter kan gipsväggen tapetseras utan att det dyker upp obehagliga överraskningar framöver.
Kika gärna på ovanstående länkar till renoverandet av vårt sovrum och mitt arbetsrum så kan du se mer av hur vi gått tillväga när vi renoverat i källaren. Dyker det upp fler frågor är det bara att ställa frågan i kommentarsfältet så ska jag försöka svara där eller i ett separat blogginlägg.

Bilderna i inlägget är från renoveringen av mitt arbetsrum.

Isolering på plats!
Dörr och fönster
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Total
2
Shares
5 comments
 1. TACK!
  funderar lite på om det kanske ska upp en gipsvägg då. så att man kan få in lite tapet i rummet. kanske bara regla upp innerväggen. för en fondvägg i alla fall.
  först hade vi tänkt att regla upp allt. men har tänkt lite om. vi får fundera lite till.
  hmmm.

  1. Hej Lotta!
   Varsågod! I hallen i källaren valde vi att enbart regla upp en ny innervägg, just eftersom jag tyckte att det behövdes nån tapet för att det skulle bli lite mysigare. Övriga väggar är målade betongväggar. På denna enda tapetserade vägg satte maken upp en OSB-skiva mellan plåtregel och gips för att det ska gå att skruva upp saker precis vartsomhelst utan att behöva ta hänsyn till reglar. En tapetserad yta gör stor skillnad för känslan.
   Fördelen med nya innerväggar på alla fyra väggar är ju den extra isoleringen vilket skapar ett bättre klimat i källaren.
   Spännande att se vad ni hittar på! Lycka till!

 2. Vilken timing med ditt inlägg! Min man är nu nere i källaren o river eftersom vi ska inreda ett gästrum där! Velar mellan att putsa väggarna eller regla upp o tapetsera. Men vi funderar på mineritskivor istället för gips isf. Du råkar inte ha någon åsikt om gips kontra minerit..?!

  Mycket inspirerande att se hur fint ni fått i källaren!

  1. Hej där! Vad härligt att höra att mitt blogginlägg kom väl till pass. Vad ser ni som fördel med mineritskivor istället för gips? Jag var tvungen att diskutera detta med maken och vi kunde inte riktigt bli kloka på vad som skulle vara fördelen med mineritskivan istället för gips? De är ju betydligt svårare att sätta upp på ett snyggt sätt, synliga skruvskallar, synliga skarvar och mer arbete. Dessutom är de väl inte att rekommendera om du vill tapetsera? Eller ni kanske har tänkt att putsa/måla dessa i så fall? Invändigt brukar man väl vanligtvis använda minerit när det gäller ytor som måste klara av mycket värme (t ex vid en kamin eller öppen spis). Jag känner att jag är ute lite på tunn is här… men berätta gärna för mig vad ni ser som fördel med en mineritskiva istället för gipset.
   Vi är supernöjda med källarrenoveringen! Fräscht och funktionellt utan att göra av med mer pengar än nödvändigt. ;)

   1. Hej igen! Tack för ditt snabba svar! Tankegången går så här: Traditionella gipsskivor har ett papperslager som kan dra åt sig fukt och mögla. Även med en luftspalt är det ju inte så mycket till ventilation/rörlig luft bakom väggen. Minerit är betongbaserat och släpper igenom fukten utan problem. Vi har satt minerit tidigare med försänkta skruvar. Blev toppensnyggt utan en enda synlig skruvskalle eller skarv som syntes genom tapeten! Den enda nackdelen vi kan komma på med minerit är priset… Men det är också värt mycket att känna sig trygg med att slippa mögel! Som du hör börjar vi luta mot minerit. Putsa känns också tryggt, men jag vill hemskt gärna ha någon fin tapet! Får väl passa på och tacka för all inspiration inom det området också förresten! :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.