Hej och välkommen!
fixa&dona är en digital verktygslåda för dig som gillar inredning! Här får du verktyg att koppla ihop hjärna, hjärta & hand för att skapa ett hem och tillvaro som får dig att må bra och utvecklas till ditt allra bästa jag. Att se livet i färg helt enkelt! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare och färgsättare och skriver om inredning, organiserande och personlig utveckling. Välkommen!

Lika bra att fortsätta rapporteringen kring “genomgångsrummet” nu när jag ändå är igång. Hoppas du är sugen på att läsa mer om detta projekt. Tidigare blogginlägg hittar du här. Innan sommaren byggde Henrik en 40 kvm stor uteplats. Ca 4 meter djup och 10 meter lång, lika lång som huset är brett. För att göra det enkelt att komma ut till altanen beslutade vi oss för att ta upp en dörröppning i yngsta sonens rum. Denna idé var den utlösande faktorn till att alla i hela familjen fick byta rum med varandra, eftersom det inte kändes helt optimalt att ha ett sovrum i det rum som frekvent kommer att passeras av både oss själva, vänner och barnens kompisar. Yngsta sonen fick flytta från “genomgångsrummet” ner till källaren och vårt förra sovrum. Jag och Henrik fick flytta upp igen till vårt ursprungliga sovrum i funkishuset och ta över det som därefter varit äldsta sonens rum. Äldsta sonen fick istället flytta in i det som tidigare var mitt kontor, i källaren. Kan ni föreställa er kaoset som det här medför? ;) Men det var och är det värt.

Altandörr - fixaodona.se
I “genomgångsrummet” låg det tidigare ett gulnat ekparkettgolv i dåligt skick och när den nya dörröppningen togs upp saknades det golv. Jag har ogillat ekparketten från första stund. Det varma ljuset från eftermiddags- och kvällssolen gör att de gula tonerna i golvet förstärks och studsar vidare in rummet. Jag gillar… inte! Klart och krispigt och kalla färger är mer min melodi.

Tips! Kulörer påverkas på olika sätt beroende på vilka dagsljusförhållanden rummet har. Ett vitt rum kan uppfattas varmt och välkomnande i ett rum i söder, medan det känns kallt och avskalat i ett rum mot norr. Samma kulör kan skapa helt olika uttryck beroende på vilket väderstreck rummet ligger i. I ett rum med söderläge blir gulaktiga färger mer kulörta och intensiva. Gröngula och rödgula färger blir mer elementargula (klart/rent gula) i ett rum mot söder.

Vill du lära dig mer om kulörer, vad som påverkar upplevelsen av dessa och hur du kan tänka när du kombinerar färger för att uppnå önskat resultat vill jag passa på att tipsa om min webbkurs i färglära. Läs mer här.

Altandörr - fixaodona.se
Henrik mäter utvändigt för den nya dörröppningen ut till altanen.

Altandörr - fixaodona.se
Såga, såga. Dammet yr.

Altandörr - fixaodona.se
D
en här bilden har du förhoppningsvis redan sett, men här är resultatet än en gång. Tänk att en ny dörr ut kan göra så stor skillnad för upplevelsen och flödet i ett hus. Helt underbart, det känns verkligen som vårt hus blivit 40 kvm större.

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Total
0
Shares
6 comments
 1. Åh! Jag bara älskar såna här renoveringsinlägg! Det ser fantastiskt ut! Jag är så nyfiken på kommande inlägg och resultatet!

 2. Klart vi vill – eller iallafall jag! Det klarnade mer nu med detta inlägg men är fortfarande nyfiken på en planritning. Har jag för mig fel eller visade inte du en när ni precis köpt funkisvillan..?
  Härlig läsning som alltid – keep up the good work :-)

  1. Hej Jenny! Kul att du vill hänga med på renoveringsresan av detta rum. Planritning fanns i föregående inlägg – ett inlägg som jag länkade till i texten. :) Tack för peppen!

 3. Så kan det gå när man inte klickar på länkarna – tack! Nu klarnade det massor. Vore det jag som bodde där tror jag att det skulle få bli ett gästrum just för att det är som du säger – ett rum ni ska igenom för att nå altanen. Och just när gäster sover kanske man inte går där :-) Enkelt med en säng eller dagbädd, kanske någonstans att hänga lite kläder och något kul på väggen.
  Ha en trevlig helg!

  1. Avslöjad alltså… ;) Håller med dig till fullo gällande gästrums-funktionen. Tänkte bygga en dagbädd/soffa utmed hela ena långsidan och på motstående sida får det bli nån form av låg bokhylla. Vill använda rummet som läs- och mysrum när det inte bor några gäster där. Men det är dessutom viktigt att det blir väldigt fint eftersom det är rum som passeras av många och är bland det första man ser när man kommer hem till oss. Tack för idéerna! Fin helg till dig också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.