Hej och välkommen!
fixa&dona är en digital verktygslåda för dig som gillar inredning! Här får du verktyg att koppla ihop hjärna, hjärta & hand för att skapa ett hem och tillvaro som får dig att må bra och utvecklas till ditt allra bästa jag. Att se livet i färg helt enkelt! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare och färgsättare och skriver om inredning, organiserande och personlig utveckling. Välkommen!

Bara vara-rummet fixaodona.se
Det där rummet jag skrev om igår som längtar efter lite kärlek och omvårdnad ska du nu i bildform få se att det verkligen stämmer. Men då kommer förhoppningsvis efter-bilderna vara desto trevligare att titta på. De översta bilderna tog jag andra gången jag var och tittade på vårt funkishus. Sedan dess har dörren till vänster i bild försvunnit och garderoben innanför har istället blivit en del av vårt badrum. Likaså har väggen rakt fram fått en dörr ut till vår nybyggda altan. Och på väggen till höger, vid soffan bände jag loss plywoodskivor, tyg och frigolit för att få fram fönstret som gömts där bakom.
Detta rum badar i eftermiddags- och kvällssol. Det är underbart med alla fönster. Men det gör det onekligen snäppet svårare att möblera rummet på ett vettigt sätt.

Vad ska rummet användas till?
Rummet går under den högst ocharmiga benämningen “genomgångs-rummet”, vilket du kunnat höra mer om i podden. Det är ett rum som vi faktiskt egentligen inte behöver till något särskilt. Men tanken är att det ska gå att använda som gästrum och till vardags kunna användas som ett rum för avkoppling, ett rum att bara vara i. Men som sagt, alla fönster och dörrar försvårar det hela, liksom behovet av att lätt kunna gå igenom rummet, ut till uteplatsen.

Gästrum funkishuset - fixaodona.se
Det spända taket som fanns i rummet tidigare beslutade vi att riva ner tidigare i somras eftersom det var trasigt på alldeles för många ställen. Sedan bilden togs har taket klätts med gips. Dörren ut till vår nybyggda altan har verkligen gjort att vårt hus fått ett extra rum – ett uterum.

Gästrum funkishuset - fixaodona.se
Fönster i två väderstreck. Många fönster = svårare att möblera rummet. 

Gästrum funkishuset - fixaodona.se
Tips! Ska du måla om? Provmåla direkt på väggarna, gärna i flera väderstreck om du vill se hur kulören förändras beroende på hur ljuset faller på ytan. Alternativt målar du en papp- eller träskiva som du flyttar runt i rummet för att se hur kulören förändras i olika ljus.

Ritning: Genomgångsrummet - fixaodona.seHär är en ungefärlig ritning på rummets placering i huset. Detta rum är det första rummet man passerar när man kommer in i huset. Likaså ser man alltid från köket direkt in i detta rum. Entrén precis utanför rummet används bara av våra gäster. Vi går in i källaren.

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Total
0
Shares
10 comments
 1. Kul att se ett rum i förändring! Du har inte en planritning så man lättare kan förstå rummet – eftersom du beskriver det som ett rum ni egentligen inte behöver? Tänker mer, i anslutning till vad ligger rummet mer än altanen?
  Spännande att följa er renoveringsresa som alltid :-)

 2. Hej Jenny!
  Planritning kommer på direkten. Vad roligt att du ser fram emot att följa renoveringsresan. Jag ska verkligen anstränga mig för att dokumentera på bästa sätt. Det är ju om inte annat väldigt roligt när man tittar i backspegeln och ser hur mycket som förändrats.
  /Hildur

  1. Att testmåla kulören i flera olika vinklar är värdefullt om man vill vara säker på vad som händer med kulören beroende på hur ljuset faller, redan innan man startar eller bestämt sig slutgiltigt för kulör.

 3. Åh, min favorittyp av inlägg!! Så kul att följa!!
  Skall ni dra om elen också? Vårt hus har också den där (i mitt tycke) konstiga placeringen av uttag några decimeter upp på väggen.

  1. Hej fina Henrietta! Vad roligt att du uppskattar den här typen av inlägg. Bra tankar kring elen, har faktiskt inte funderat över detta ännu. Men nu när du säger det…. självklart ska vi fixa elen. Uttagen sitter helt bedrövligt placerade rent funktionsmässigt. På vissa ställen tycker jag det är fint med eluttagen en bit upp på väggen, men inte i detta rum. Tack för att du ställde frågan! :)

 4. Hej!

  Alltid lika roligt att följa renoveringsinlägg. Du är grymt bra på att ge praktiska tips också, så ska bli skoj att följa. Men färgen? Är den på väg tillbaka? I vårt radhus som vi nu håller på att sätta upp renoveringstapet i, så har jag sett efter en del slipning att det är nästan exakt den färgen under det ljusgrå färglager som tidigare ägare målade inför försäljning. I prospektet stod två stora mörkgröna skinnsoffor i rummet och jag gissar därför att tidigare ägare hade matchat väggarna med sofforna. Är det något som du/ni också tänker göra? ;) Känns ju som att 90-talet är extremt närvarande i modevärlden, så de stora skinnsofforna kanske också är på väg tillbaka? Skämt åsido(?), hur tänker du med styling till den färgen? Ska bli spännande att se hur det blir när allt är klart. :D :D

  1. Hej Ami! Vad roligt att du uppskattar mina praktiska tips. Tack! Gällande kulören… ja, de mörka färgerna är på ingång. Mörkt grönt, mörkt blå och mörkt röd är kulörer som syns mer nu än på länge. Jag tror dock inte att jag ska satsa på just denna kulör till väggarna. Inte heller har jag tänkt matcha väggar och inredning, inte om vi snackar grönt i alla fall. ;) Just nu lutar det åt ljusa färger.
   Hade jag satsat på den gröna hade jag jobbat vidare med guld, mässing, ljusare ton av grönt, lite vitt för krispigheten och sedan en aprikos/nude/terracotta som accent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.