fixa&dona | Så målar du dina möbler
9590
single,single-post,postid-9590,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Slipa och damma av - fixaodona.se

Så målar du dina möbler

Före: bord - fixaodona.se

Hösten är på ingång och då är det många av oss som börjar fixa och dona inomhus igen. Ett enkelt och relativt billigt sätt att åstadkomma stor skillnad är att måla om sina möbler. Med ett par lager färg blir de som nya.

Bord: före - fixaodona.se
1. Omålade sängbord. Jag började med att tvätta av sängborden med målartvätt. Om du inte tvättar av ytan innan slipning arbetar du in smutsen i träet när du går loss med slipverktyget. Tvätta och låt torka.

Slipa och damma av - fixaodona.se

2. Slipa. Val av grovlek på pappret (kornstorleken) avgörs beroende på hur mycket som ska slipas. Ska ytan mattas ner? Ska lacken slipas bort?  Ju lägre siffra, desto grövre slippapper och ju mer ”riv”. Korn 120 eller 180 brukar vara lagom när en yta ska mattas ner.

Beroende på vad som ska slipas brukar jag använda mig av olika verktyg. Ofta föredrar jag olika typer av slipsvampar eftersom de är lätta att forma runt bords- och stolsben. Till större, plana ytor brukar jag använda mig av min lilla slipmaskin. Den här gången tog jag till både slipmaskin och slipsvamp.
Efter slipningen använde jag en microfiberduk för att torka bort allt slipdamm. Därefter var det dags för målartvätt än en gång. Låt torka.

Grundat - fixaodona.se

 3. När möbeln torkat är det dags för ett lager grundfärg. Vattenbaserat eller oljebaserat är en smaksak. Men ibland kan det vara bra att använda en oljebaserad grundfärg eftersom den spärrar bättre för genomslag från tidigare behandlingar. En vattenbaserad grundfärg har inte den spärrande förmågan, å andra sidan luktar den mindre och torkar snabbare. Den här gången var det inga problem att använda en vattenbaserad grundfärg. Men när jag målade ett bord för ett tag sedan så fungerade det inte alls med den vattenbaserade grundfärgen. Jag fick börja om från början och lägga på en oljebaserad grundfärg, sen var det slut på genomblödningar och gula fläckar på ytan. Låt färgen torka och slipa lätt (korn 240) innan det är dags att måla med täckfärgen. Damma av ytan. Här kommer microfiberduken till användning igen.

Två lager färg - fixaodona.se

4. När grundfärgen torkat är det dags för två lager snickerifärg. Den finns både som vattenbaserad och oljebaserad och i ett flertal olika glanser. Jag brukar vanligtvis använda mig av en vattenbaserad, helmatt snickerifärg, glans 5, så även denna gång. Ju mörkare kulör du väljer, desto tydligare ser du glansen. En vattenbaserad snickerifärg torkar snabbare, luktar mindre och dessutom är det enkelt att rengöra penslar och rollers. Viktigt att tänka på när det gäller vattenbaserade färger är att ytan torkar snabbt vilket gör att det inte är lika lätt att gå tillbaka och ”rätta till” utan att det blir synliga penseldrag. Då är det bästa att bara att gilla läget eller slipa bort ojämnheten innan nästa lager målas.

Till vattenbaserad färg använder du en pensel med syntetborst. Rollers som fungerar bra är filt, mohair eller skumgummi. Det som skiljer resultatet åt är dess “gräng”, strukturen den ger på ytan. Eller ja, strukturen blir inte särskilt stor, det blir slätt och fint. Men, om du tittar på ytan i närbild kommer du se att om du målar med filt- eller mohairroller kommer ytan bli lite toppig medan en skumgummiroller mer får strukturen av ett apelsinskal, med små gropar. Min personliga favorit är filtrullen, den fungerar fint i alla lägen. Med en skumgummiroller är det lätt att rullen bara kanar över ytan om du inte får på exakt mängd färg. Där kan det krävas lite övning innan du får till snitsen ordentligt.

I det här läget hade jag kunnat vara nöjd. Men den här gången hade jag en annan idé. Jag ville nämligen skapa en extra effekt.

Metallicfärg - fixaodona.se

5. Metallicfärg. Jag valde en kulör som heter Frost Pärlemor från Alcro. När du ska måla med metallicfärg rekommenderas att välja en bottenkulör som går ton i ton med metallickulören.

Metallicfärg - fixaodona.se

6. Olika verktyg ger olika strukturer, så var noga med att använda samma verktyg på hela ytan. Använd en pensel med syntetborst, en korthårig roller eller skumgummiroller för bästa resultat. Beroende på mängden ljus och hur ljuset faller blir metallic-effekten mer eller mindre framträdande. Jag valde att använda mig av en pensel med syntetborst. Att måla med metallicfärg kräver lite övning, men med lite tid och tålamod så blir det riktigt snyggt.

 

DIY Sänggavel - fixaodona.se

Sugen på att tillverka en sänggavel? Här tipsar jag om hur jag gick tillväga.

Foto Hildur Blad

 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin