info@fixaodona.se

Så fixar du ett cirkusrum

Så skapar du ett cirkusrum - fixaodona.se
Just nu håller jag på med ett inredningsuppdrag där temat för ett av rummen är cirkus. I mitt fall gäller det att skapa något annat än den klassiska cirkuskänslan – men det ska ändå inte gå att missa cirkusreferenserna. För att lyckas är det viktigt att hitta de rätta detaljerna, det som verkligen gör att det känns som cirkus.
Nu när jag är uppslukad i cirkusvärlden tänkte jag passa på att dela med mig av några tips – perfekta att applicera på barnrummet eller kalaset.

Vad är det som skapar den klassiska cirkuskänslan?

  • Grafiska mönster – randigt (här ligger rött i topp som kulör på randen), harlequinruta, rutigt och prickigt
  • Mönstermixar – blanda olika mönster
  • Klara färger – rött, gult och blått kombinerat med vitt och svart
  • Vimplar och draperier
  • Belysning där du ser glödlampan – glödlampsslingor (välj LED-slingor så behöver du inte oroa dig för värmen)

Bra att tänka på vid skapande av temarum
Försök hitta detaljerna som skapar känslan – precis som i exemplet ovan. Då är det lättare att hitta föremål som passar in, du vet vet du letar efter, men de är inte så givna vid första anblick. En gammal pall blir perfekt i cirkusrummet om man målar den i en färgglad kulör och dekorerar med harlequinrutor. Rutorna målas eller skapas med hjälp av kontaktplast. Kontaktplast är för övrigt väldigt bra när det gäller att dekorera småsaker för att få till rätta känslan.
Gå ”all in”. Ska du göra ett temarum brukar det bli som mest effekt om man satsar helhjärtat. Men köp möbler som passar in även när smaken förändras, eller som är lätta att måla om när man tröttnat.

Bonusinspiration
DIY – spexig sänghimmel med cirkusfeeling av LittleMissFixIt
Duka upp till lekfull cirkusfest
DIY – dekorera sängben

På bilden ser du:

Cirkusprint från Knaada.com / Randig tapet Midbec All About Me art nr 110515 / Prickig tapet från Midbec Kids@Home 4 art nr 70499/ Harlequinmönstrad fototapet från PhotoWallS-lampa från Cirkuslampan /  Sänghimmel MYSIG från IKEA / Flaggspel från Ejvor.se / DIY – Måla ett cirkustak / Hylla VITTSJÖ från IKEA / Lampa på porslinssockel från Byggfabriken / Kubhylla VALJE från IKEA / Bokhylla BILLY GUL från IKEA / LED-ljusslinga från Granit / Romerska ringar i trä från GRANIT / Vägglampa LEDSJÖ från IKEA / Låda TJENA från IKEA / Kulörer från Nordsjö

DIY – klädhängare av rundstav

DIY - klädhängare - fixaodona.se
Jag älskar ”Gör det själv”-projekt med en funktion! Därför måste jag såklart passa på att dela med mig av några bilder på en enkel DIY på temat förvaring som jag gjort här hemma – klädhängare av rundstav. Du som lyssnat på min och Saras inredningspodd, Kom In-podden vet ju att pyssel inte tillhör min favoritsysselsättning. Men som sagt, små projekt, DIY med en funktion är mer min melodi.

DIY - klädhängare - fixaodona.se

DIY - klädhängare - fixaodona.se
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Vik pappersaskar av tapet

Vik askar av tapet - fixaodona.se
Förvaring kan man aldrig få för mycket av. Är den dessutom snygg är det i mitt tycke ännu bättre. För några veckor sedan hjälpte min praktikant Kajsa mig att vika pappaskar av tapet till en DIY-artikel jag skulle skriva.
Så, nu när artikeln gått i tryck och tidningen delats ut så tänkte jag passa på att dela med mig av tipset här på bloggen också.
Jag valde såklart att använda tapeter till askarna. Men har du inga tapetbitar liggandes går det lika bra att använda kartong-papper, som finns i många olika färger och mönster.
Några av askarna har nu flyttat in i barnens rum och agerar förvaring till ”små-pryttlarna”. Perfekt!

Vik askar av tapet - fixaodona.se

Du behöver; sax, lim, linjal, tapet eller kartongpapper.

Gör så här:
1. Klipp till en fyrkant (vi utgick från måtten 53x53cm vilket är bredden på en tapet). Då blir måttet på den färdiga asken 18x18cm och höjden 9 cm.

2. Vik en diagonal, hörn mot hörn. Den mönstrade sidan skall vara vänd mot underlaget. Veckla upp tapeten och vik en diagonal åt motsatta sidan.

3. Veckla återigen upp tapeten och vik in de fyra flikarna mot mitten, mot centrumpunkten.

4. Vik ena sidan mot mitten och gör därefter likadant med motsatta sidan.

5. Veckla upp tapeten (så att den ser ut som efter steg 3) och upprepa steg 4, men på de andra två sidorna.

6. Veckla upp tapeten helt och hållet och placera tapeten så att du har ett hörn mot dig. Klipp fyra flikar som skall bli hörnen på asken.

7. Vik sidan där du klippt så att spetsen av fliken hamnar på mittpunkten. Gör likadant på motsatta sidan. Om du vill ha extra stadga limmar du sidorna.

8. Därefter viker du ner de två andra sidorna mot mitten så att en ask bildas.

9. För att få extra stadga och för att dölja flikarna i botten klipper du till en fyrkant av tapet som sedan limmas fast i botten.

För att komplettera asken med ett lock gör du exakt likadant som beskrivningen oven, men du minskar måttet på kvadraten med några centimeter.

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

DIY – marmorbord

DIY - marmorbord
Dagens DIY-tips får bli ett som dök upp i mailboxen i förmiddags signerat IKEA och Livet Hemma. Det var visst fler än jag som bloggade om denna idé. Ett helt vanligt bord som fått en skiva i ett av de allra trendigaste materialen just nu – marmor. Skivan fixar du lätt med hjälp av självhäftande kontaktplast.
Självhäftande plast finns i massa olika färger och materialimitationer och är ett enkelt sätt att förnya både det ena och det andra. Det är bara fantasin som sätter stopp. I vårt kära funkishus hade man klätt de gamla dörrarna med kontaktplast som imiterade olika träslag. Inte så snyggt i mitt tycke men ett sätt att åstadkomma känslan av andra material, en idé som funnits länge. Nu är det dags igen! Det går runt, runt och runt. Väntar man tillräckligt länge så kommer det tillbaka, men med en twist.

DIY - marmorbord
Foto: ikea.se/livethemma

 

Tapet + byrå

Byrå - färgade knoppar - fixaodona.se
Hoppas jag inte tröttar ut er fullständigt med mina rapporter från de fyra små inspirationsmiljöerna jag byggde upp till helgens Möbeldagar. I en av miljöerna använde jag mig av smutsiga pasteller, färger som flyter ut, trärena ytor och origami. Alltihop saker som är aktuellt på inredningsfronten just nu.

Byrå - tapetserad botten - fixaodona.se
Byrån lät jag vara obehandlad men träknopparna spraymålade jag i sex olika kulörer för att skapa en lekfull känsla. För att ingen av knopparna skulle ”sticka ut” använde jag mig av smutsiga pasteller med samma svarthet. Då blir det ett balanserat resultat trots att kulörerna varierar. Botten i lådorna klädde jag med tapet. Bara att klippa till en tapetbit i rätt storlek och sen lite dubbelhäftande tejp så att tapeten ligger på plats. Lätt gjort att byta ut om man tröttnar eller om tapeten blivit sliten. Och dessutom blir det betydligt roligare att öppna lådorna när det döljer sig en fin tapet där i botten. Vill du åstadkomma något mer varaktigt skulle jag rekommendera dig att limma fast tapeten med hjälp av vävlim. När tapeten torkat lackar du tapeten med 2-3 lager vattenbaserad lack. Då blir resultatet mer beständigt.

Väggen är målad med ad.pashmina Misty Mint och tapeten kommer ur kollektionen Eco Earth från Eco Wallpaper.

Origami - fixaodona.se
Foto: Hildur Blad/fixadona.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin