info@fixaodona.se

Formex 2015 – Vårens kulörtrender

Färgskalan Formex våren 2015 - fixaodona.se
Det har varit få rapporter från Formex här på bloggen, i alla fall än så länge. Men i senaste avsnittet av podden pratade jag och Sara Formex från början till slut. Dessutom har jag skrivit ett gästbloggsinlägg hos Alcro Trend som denna gång handlar om vårens kulörtrender, direkt från Formex, och så delar jag med mig av mitt ”Kombinera kulörer med kisa ögonen”-trick och tipsar om hur du kan öva upp magkänslan när det gäller kulörer. Nyfiken? Här kan du läsa mer.

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Inredningsmässa 100%DESIGN

I torsdags tog jag med mig mina praktikanter Sofia och Hanna till inredningsmässan 100%DESIGN i Göteborg. Veckan innan var samma mässa på plats i Malmö. Det blev en härlig kväll fylld av möten med såväl gamla som nya bekantskaper – både bland besökarna och utställarna. Vi spanade nyheter och fick möjlighet att ställa frågor till alla företagen. Innan jag körde igång mitt företag på heltid för exakt två år sedan så jobbade jag som säljare och inredare till offentlig miljö, så denna typ av mässor känns välbekanta.
Numera jobbar jag fortfarande med inredningsuppdrag till offentlig miljö, men i egen regi, så mässor liknande denna är väldigt värdefulla för att uppdatera sig kring det senaste.

Men det fina med att driva sitt eget företag är möjligheten att få ägna sina arbetsdagar åt det där som man drömmer om – att få testa nya saker. På uppdrag av utställarna fick jag chansen att tillsammans med Tuana skapa en kort film som visar på glimtar från kvällen. Här är den – rykande färsk, publicerad idag!

Utställare:

Gabriel • TreCe • Götessons • Scandinavian Business Seating • Edsbyverken • Egecarpet • Gärsnäs • Kurage • OFFECCT AB • AB Gustaf Kähr • Ljungbergs Factory • Horreds • Bolon • Helland • Lintex • Bearbeta • Abstracta • Materia • ITM Media Solutions • Form & Miljö • Vitra • Vescom • Swedese

Film. Tuana – http://tuana.se
Regi. Hildur Blad http://fixaodona.se

En glimt bakom kulisserna hos fixa&dona

SFF2014 - Abstracta - fixaodona.se
Jag är i full färd med att planera inför en vecko-lång fotografering i slutet av juni då det ska fotas ett stort antal bilder på bord och stolar med syfte att presentera ett sortiment av möbler till offentlig miljö. Dessutom ska det fotas ett 10-tal miljöbilder där möblerna presenteras i olika typer av miljöer som förekommer på kontoret, restaurangen eller någon annan offentlig plats där man vill sitta ner. När det ska byggas miljöer och stylas bilder som riktas mot offentlig miljö är upplägget delvis annorlunda jämfört med bilder till privatpersoner. Kommande trender och vad som är populärt just nu gällande kulörer, material och former ska sammanställas för att bilderna ska ”hålla” under en längre period utan att kännas omoderna. Nu har jag plockat ut kulörer, valt tyger och planerat för vilken rekvisita som behövs. Imorgon är det dags för avstämningsmöte.

Att vara med och ”bygga varumärke” i bildform riktat mot inredningsarkitekter, inredare och även slutkund som målgrupp är ett uppdrag jag verkligen uppskattar att vara delaktig i. Eftersom jag varit anställd som säljare och inredare till offentlig miljö i några år och numera jobbar med detta i mitt eget företag blir det enklare att förstå hur bilderna kommer att användas och hur de behöver presenteras för att fylla sin funktion i det dagliga arbetet för de som föreskriver produkterna.

Att bygga varumärken med hjälp av inredning, oavsett om det gäller möbelproducenten eller företaget som ska använda sig av möblerna för att bygga sitt eget varumärke, är vad jag ägnar stor del av mitt företagande åt. Det är inte för inte som mitt företag har som tagline ”fungera och kommunicera”. Funktion och kommunikation är mina ledord! Jag vill skapa miljöer som fungerar och kommunicerar.

Bjuder på några gröna toner från årets upplaga av Stockholm Furniture Fair. Bläddrade igenom mina bilder från mässan och kunde väldigt snabbt (återigen) konstatera vilken som var en av de mest populära färgskalorna under mässveckan. För egen del planerar jag så smått inför 2015 års upplaga av möbelmässan eftersom det jag håller på med nu är början till något som ska lanseras lagom till Stockholm Furniture Fair 2015.

Bilderna är fotade i montrarna hos följande företag:
1. Abstracta
2. Lammhults
3. Muuto
4. Tom Dixon/Gulled

SFF2014 - Lammhults - fixaodona.se

SFF2014 - Muuto - fixaodona.se

SFF2014 - Tom Dixon - fixaodona.se
Foto: Hildur Blad fixaodona.se

Stockholm Furniture Fair: Entréutställningen

GamFratesi: Get the balance right
Tänkte jag skulle dela med mig av ytterligare några rapporter från Stockholm Furniture & Light Fair som gick av stapeln i veckan. Hoppas du vill läsa! Häromdagen kunde du läsa min rapport från trendutställningen och dessutom har jag och Sara sänt en podd direkt från mässan som vi publicerade igår. Men nu tänkte jag det kunde vara på sin plats att visa några bilder från entrétorgsutställningen.

Varje år bjuder Stockholm Furniture & Light Fair in en välrenommerad internationell designer eller designstudio för att skapa en lounge på Stockholmsmässans entrétorg. I år gick uppdraget som Guest of Honour till den danskitalienska studion GamFratesi bestående av Stine Gam och Enrico Fratesi. Med textila objekt hade de skapat en installation som ska påminna om människans strävan efter balans i livet.
Olikfärgade objekt av tyg och metall hängde ner från taket och visualiserade ordet balans samtidigt som de delade upp utställningen i mindre områden. De skapade rumsligheter som man sedan kunde slå sig ner i för ett möte eller för att vila sig från alla intryck. Fördelen med de textila objekten var att de även absorberade ljud, vilket är väldigt viktigt i stora utrymmen såsom entrétorget på Stockholmsmässan.

GamFratesi: Get the balance right

GamFratesi: Get the balance right
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Stockholm Furniture Fair: Trendutställning 14/15

Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Du som lyssnade på senaste podden vet precis vad jag ägnar mina dagar åt just nu. Jag är nämligen i Stockholm – på Stockholm Furniture Fair som körde igång i tisdags. Jag åkte faktiskt upp till Stockholm redan i söndags för att närvara vid ett antal pressvisningar tillsammans med Trendgruppen men även för att fixa de sista detaljerna gällande mässmontern jag varit med och skapat samt säga hej till en annan uppdragsgivare innan mässan körde igång. Det här året har jag bokat in fyra dagar på mässan vilket känns både roligt och väldigt viktigt eftersom mer eller mindre hela mitt affärsnätverk befinner sig där någon av dagarna.
Stockholm Furniture Fair riktar sig till stor del mot offentlig miljö. Som du kanske kommer ihåg har jag varit anställd på ett av Sveriges största inredningsföretag som säljare/inredare och det var även därifrån jag sade upp mig när jag beslutade mig för att satsa på mitt eget företag på heltid för lite mer än ett år sedan. Därför är ett stort antal av företagen som ställer ut och deras produkter välbekanta för min del. Under dessa två dagar på mässan har jag kommit till insikt om ett antal saker och jag känner mig otroligt inspirerad och laddad att utveckla mitt företag i en ny riktning och renodla verksamheten.

Nåväl, jag lämnar företagsplanerna för nu och tänkte istället börja med att visa några bilder från mässans trenduställning avseende 2014/15. Jag lade ut ett antal bilder på Instagram tidigare idag (jag heter @fixaodona även där, om du vill se fler bilder från mässan) och fick då kommentaren ”Känns inget nytt”. Jag är benägen att hålla med, det känns inte särskilt nytt. Och inte heller särskilt inspirerande. Även om inte det händer så jättemycket med själva trenderna måste det väl gå att utforma och presentera en utställning som denna på ett mer spännande sätt? Börjar jag bli kräsen?! Med risk för att kasta sten i glashus och få kommentaren tillbaka ”gör det bättre själv” kan jag ändå inte låta bli att vara lite kritisk. Det är egentligen emot min natur att fokusera på det som är mindre bra, jag brukar istället lägga min energi på att hitta det som är positivt när jag ändå inte kan göra något för att påverka resultatet. Men nu kan jag faktiskt inte låta bli att fundera över vad syftet med en sån här utställning egentligen är? Vem riktar den sig till? Jag misstänker att denna utställning i första hand riktar sig mot ”möbelbutikerna” eftersom utställningen befinner sig i C-hallen där företagen som säljer till dessa butiker befinner sig… men vad vet jag.
Nåväl, inspiration kan man hitta nästintill överallt och det här är inget undantag. Det nya trendföremålet korall gick att hitta i utställningen liksom ikat- och chevronmönster som jag såg mycket av på Formex i mitten av januari. Titta på bilderna och skapa dig en egen uppfattning – för det är ju vad DU tycker som räknas!

Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin