info@fixaodona.se

Tapetinspiration med känsla av kakel

Ginger från Midbec
Det är dags för en välbehövlig paus i föreläsningsföreberedelser, webbkurs-skapande och artikelskrivande för att istället bry mig om min blogg en stund. Jag håller på och skriver en artikel på temat ”På tapeten i höst” och tänkte det kunde passa bra att jag delar med mig av några tapeter som jag personligen fastnat lite extra för.
Om vi tittar tillbaka i tapetens historia så har papperstapetens syfte ofta varit att efterlikna dyrbara material, i synnerhet olika tyger och sömnadssätt. Man har även historiskt sett imiterat olika stenmaterial och trä. Fenomenet att efterlikna andra material är något som är mycket populärt på tapeterna i höst. Vi har sett detta tidigare, men nu är utbudet av den här typen av tapeter större än någonsin. Alltifrån djurpäls/hud, trä, sten och textilier kan vi pryda våra väggar med.
Här kommer ett gäng tapettips med tydliga referenser till mönstrade kakelplattor med en etnisk känsla. Just de etniska mönstren hittar vi i höst både på tapeterna och alla former av textilier.

Ginger från Midbec
Översta tapeten är en fototapet ur kollektionen Ginger från Midbec. Bilden ovan är ett traditionellt tapetmönster som finns i flera färgställningar, även det ur kollektionen Ginger.
Nedan är ett antal tapetmönster ur kollektionen Poetry från Boråstapeter som kommer ut i butik den 24 oktober. En av mina personliga favoriter är tapeten längst till vänster, den som även syns på närbilden nedan. Även den tapeten finns i fler färgställningar.

Poetry från Boråstapeter - fixaodona.se
Poetry - Boråstapeter
Bild 1 och 2: Midbec
Bild 3: Hildur Blad/fixaodona.se
Bild 4: Boråstapeter

Kristallmosaik med matt yta

Igår var jag och svärmor och kikade på kakel till hennes kök. Det finns otroligt mycket fint kakel, men priserna är inte att leka med. Så fort man vill ha något utöver det vanliga skuttar priserna iväg rätt rejält.
Hade det funnits när jag valde kakel till vårt kök hade jag slagit till på kristallmosaiken från Höganäs med matt yta. Supersnyggt att mixa med högblanka luckor för att skapa kontraster, en brytning mellan blankt och matt. Jag våndades rejält när jag skulle välja kakel till vårt kök för ett år sedan, men jag känner mig faktiskt väldigt nöjd med det enkla vita, fasade kaklet som jag till sist bestämde mig för.

Idag har jag tapetserat ännu mera. Efter några timmar hos svärmor så fortsatte jag renoverandet här hemma av bara farten. Nu är all gips bortslipad från rören i vårt blivande sovrum och imorgon ska jag försöka hinna köra igång med spacklingen innan jag sätter de sista våderna hos svärmor. Tjoho så kul!!!Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Designad golvbrunn till duschen

I vårt badrum valde vi att sätta in en golvbrunn från Purus, ur deras Purus Line-serie, modellen Twist. Riktigt skönt att slippa stå mitt på golvbrunnen när man duschar. Och att den dessutom är snygg gör ju inte saken sämre. Till vår dusch som är 90 cm bred valde jag en golvbrunn med yttermåttet 80 cm.
Värt att tänka på är att denna typ av golvbrunn måste planeras in i tidigt skede eftersom den ska förankras i ett fast underlag.
Efter samtal med rörmokaren kunde jag beställa hem rätt variant av golvbrunnen. Jag som är helt okunnig när det gäller sånt här fattade inte alls vilken diameter jag skulle välja på rören (finns flera alternativ) och åt vilket håll vattnet skulle rinna ut. Åt sidan eller framåt. Men efter rörmokarens hjälp och ett samtal med plattsättaren kunde maken med hjälp av de tydliga monterinsanvisningarna från Purus få brunnen på plats enligt konstens alla regler. Jag är så nöjd, så nöjd! Och dessutom är den väldigt lätt att rengöra. Stort plus!

Foto: Hildur Blad

Barnen går loss med kofoten

En helg med riktig semesterkänsla är till ända! En helg som fyllt på energidepåerna. Övriga familjen har nu påbörjat sin ledighet, men jag jobbar en vecka till innan jag får göra dom sällskap.
Vi har hunnit med en hel del renoverande i helgen. Igår fick vi god hjälp av barnen med att knacka loss klinkersplattor från uteplatsen. I synnerhet yngsta sonen hjälper gärna till och han ger sig inte i första taget. Äldsta sonen däremot har alldeles för mycket spring i benen och tillbringar nästintill all vaken tid i Actionparken och övar tricks på sin kickboard.

Vid kraftigt regn droppar det rakt ner i källaren eftersom golvet är allt annat än tätt. Så att åtgärda golvet ligger högt på prioriteringslistan. Frosttåligt klinkers för utomhusbruk hade jag turen att få tag på till bra pris på en konkursutförsäljning för några veckor sedan. Barnen gjorde ett dunderbra jobb (de gillar att gå loss med kofoten) med att ta bort klinkersplattor och maken ska i veckan bila bort det gamla murbruket innan golvet får stå och torka till ett tag innan det är dags att lägga på tätskikt och ett nytt lager klinkers.Foto: Hildur Blad

En glimt från nyrenoverat badrum

Tills det värsta renoverings/flyttkaoset lugnat ner sig bjuder jag enbart på små glimtar från vårt nya hus. Från de ställen där det faktiskt är någorlunda ordning och reda. Flyttkaos är inte särskilt inspirerande.
Vårt badrum är snart helt klart. Tjoho! Ikväll hämtade jag ett nytt fönsterfoder i MDF till det runda fönstret som vår fd. granne varit vänlig nog att tillverka åt oss idag. Stort tack!!! Nu ska det bara målas och sättas på plats, sen så kan vi bocka av ett rum som helt färdigt när det gäller renoverande. Det är fortfarande en hel del ”piffande” kvar för att få det lite mysigt och välkomnande, men nu har vi ett fullt fungerande badrum med alla de funktioner vi behöver och önskat oss.

Vi satsade på ett stort handfat med dubbla blandare för att slippa trängas vid morgonens och kvällens tandborstning. Jag är extra nöjd med hyllan under spegeln som dessutom fungerar som belysning vilket tillför det där lilla extra.
Med ett alldeles sprillans nytt badrum känns det inte roligt att borra i väggarna mer än nödvändigt. I synnerhet när man inte är helt 100 vart man vill placera alla krokar för handdukar och badlakan. Därför inhandlade jag krokar med sugproppar på Lagerhaus tidigare i veckan. Jag blev riktigt nöjd med resultatet och det känns mycket troligt att de får hänga med ett bra tag.

Foto: Hildur Blad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin