info@fixaodona.se

Jubileums-dags för väggarna

Jubileum från Boråstapeter - fixaodona.se
För en vecka sedan delade jag med mig av några glimtar ur en ny tapetkollektion från Boråstapeter vid namn Jubileum som tagits fram för att uppmärksamma Boråstapeters 110-års jubileum. En kollektion fylld med gamla, men uppdaterade mönsterfavoriter ur deras stora tapetarkiv.
I förmiddags var ett gäng bloggare inbjudna för pressvisning i Göteborg. De verkar ha haft fantastiskt trevligt och jag hade gärna varit där, såklart. Ja, finns det något jag älskar när det gäller inredning så är det ju tapeter. Men vilja och tid hänger inte alltid ihop tyvärr. Däremot fick jag ett tillgång till kollektions-bilderna i eftermiddags och kan självklart inte låta bli att dela med mig av massa härliga miljöbilder i olika stilar.
Kollektionen släpps den 25 mars.

Jubileum från Boråstapeter - fixaodona.se
Jubileum från Boråstapeter - fixaodona.se
Min egen mönsterfavorit. En tapet från funkistiden – som skulle trivas utmärkt i vårt funkishus från 1938.

Jubileum från Boråstapeter - fixaodona.se
Hundkex. Ett bekant mönster som jag sålt ett flertal rullar av under mina år i färgfackhandeln. Då hörde den hemma i en ”kökskollektion” om jag inte minns helt galet. En annan storsäljare är tapeten nedan som tidigare fanns i en kollektion vid namn Etage, dock inte i denna mer trendriktiga färgställning med inslag av både silver och guld. Alltså, det mönstret är nog det jag sålt allra mest av någonsin. Och jag lovar att det inte är främst tack vare mig – möjligtvis tack vare att vi hade tapetserat upp den i butiken.

Jubileum från Boråstapeter - fixaodona.se
Och avslutningsvis ytterligare en storsäljare, men då i andra färgställningar som jag sålt ett stort antal rullar av under mina år i färgaffär – Magnolia.

Jubileum från Boråstapeter - fixaodona.se
Förra gången jag bekantade mig med dessa tapetmönster såldes de mest som fondtapeter. Mönster tycks ha skrämt många av oss. Men personligen gillar jag att det vänt, det är ljuvligt med alla dessa tapetmönster som passar bra på alla fyra väggar. Våga mönster – de sätter verkligen stilen i rummet och skapar en ombonad känsla.

Jubileum från Boråstapeter - fixaodona.se
Pressbilder: Boråstapeter

En 110-åring firas – med en jubileumskollektion

Jubileum - en kollektion med uppdaterade klassiker - Boråstapeter
Häromveckan bläddrade jag i en ny tapetkollektion från Boråstapeter vid namn Jubileum som släpps i slutet av månaden om jag inte minns helt galet. Eller, ny kollektion kanske är en sanning med modifikation. Kollektionen består nämligen av mönster ur Boråstapeters 110-åriga arkiv där designteamet letat fram några av tidernas mest populära och sålda tapeter och därefter gjort vissa justeringar på t ex färgställningarna för att passa i nutid, inte bara då de var försäljningssuccéer. Resultatet har blivit kollektionen Jubileum.

– Tapeter berättar något om tiden, säger Ulrica Hurtig, ansvarig designer för Boråstapeters jubileumskollektion. Att ta fram den här kollektionen har varit en otroligt spännande resa i formuttryck genom historien. Vi sitter ju på ett fantastiskt arkiv med klassiska mönster från förra seklets början ända fram till idag.

Boråstapeter grundades 1905 av Waldemar Andrén. Waldemar ville göra tapeter tillgängligt för alla, inte bara för de allra rikaste. Tack vare industrialismen och det nya maskintrycket blev det under 1900-talets början möjligt att tillverka tapeter i stora volymer och tapetfabriken i Borås grundades. Idag tillverkas fortfarande tapeterna i Borås.

Jag delar med mig av några mobilbilder ur kollektionen. Själv blev jag löjligt lycklig eftersom jag hittade ett antal tapeter som skulle trivas alldeles utmärkt i vårt funkishus. Så, är du på jakt efter tidstypiska tapeter men med en uppdaterad känsla så rekommenderar jag dig att kika närmre på kollektionen Jubileum när den släpps inom kort.

Jubileum från Boråstapeter
Jubileum från Boråstapeter
Jubileum från Boråstapeter
Foto 1: Valentin&Byhr för Boråstapeter

Mobilfoto 2-4: Hildur Blad / fixaodona.se

Rutigt på tapeten – Eco Soft Surface

ECO Soft Surface - fixaodona.se
Som trogna läsare av denna blogg säkerligen märkt bultar mitt hjärta lite extra hårt för rutiga tapeter. En ruta sitter på väggarna i vardagsrummet och en ruta har precis hamnat på väggarna i ”genomgångsrummet”. I slutet av månaden släpper Eco Wallpaper en ny kollektion, Soft Surface. En kollektion som du definitivt ska kika närmare på om du är på jakt efter rutiga tapeter. I kollektionen hittar du överdimensionerade mönster med rutor och ränder som skapar en känsla av struktur och visuellt djup.

”Det finns vissa textilier som bara är oemotståndliga”, säger Madeleine Sidemo, designern bakom Eco Soft Surface. ”Under den kreativa processen drogs vi särskilt till tidlösa klassiker som tweed, skotskrutigt, dogtooth och denim – men snarare än att bara återskapa dessa har vi gett dem en ny twist och en mjukare, mer diffus look”.

Vad är det som är så bra med rutiga tapeter?

  • Rutiga mönster fungerar ofta på rummets alla fyra väggar
  • Rutigt gör sig bra som bakgrund till tavlor (i synnerhet om tapetmönstret är ton i ton och med små kontraster)
  • Rutor skapar en ombonad och hemtrevlig känsla

Eco Soft Surface - fixaodona.se
ECO Soft Surface - fixaodona.se
ECO Soft Surface - fixaodona.se
ECO Soft Surface - fixaodona.se
ECO Soft Surface - fixaodona.se
Pressbilder: Eco Wallpaper
Fotograf: Lina Östling
Stylist: Johanna Flyckt Gashi

En kväll i december – New York Stories och Rydal

Sandberg Wallpaper - fixaodona.se
Under två dagar i början av december tillbringade jag och mina dåvarande praktikanter Hanna och Sofia (som glädjande nog snart är tillbaka hos mig… längtar!!!) två dagar hos Sandbergs i Ulricehamn tillsammans med ett härligt gäng återförsäljare inom färgfackhandeln. Jätteroligt att få vara besökare och deltagare som omväxling, istället för att vara den som står för pratet, som det brukar vara. Snart kör dock vårens föreläsnings- och utbildningsrace igång vilket jag ser fram emot jättemycket! Nåväl, åter till den där kvällen i december.

Sandberg Wallpaper - fixaodona.se
Kvällen då vi blev inbjudna till en magisk, gammal lägenhet med rum i fil, knarrande golv, flagnad färg, gamla tapeter och gardiner hängande på trekvart. Golvet och vägen in i lägenheten var upplyst av hundratals ljuslyktor och ljusslingor. Väl där inne bjöds vi på glögg och pepparkakor och på väggarna hängde tapeter ur de nya tapetkollektionerna Rydal och New York Stories som släpptes nu i början av februari.
Därefter fick vi en presentation av de nya kollektionerna av Karolina Kroon, designer på Sandbergs. Ända sedan den kvällen har jag längtat efter att kollektionerna skulle komma ut i butik och jag skulle få beställa hem ett gäng egna rullar. Nu sitter mönstret Kristoffer ur kollektionen Rydal på väggarna i ”genomgångsrummet” här hemma. Och varje gång jag tittar in i mitt nytapetserade rum minns jag dessa två dagar i början av december.
Sandberg Wallpaper - fixaodona.se
Mobilfoto: Hildur Blad/fixaodona.se

Skarvrullen – ett underskattat tapetseringsverktyg

Rydal Kristoffer från Sandbergs -fixaodona.se
Idag ska jag tapetsera klart ”genomgångsrummet”. Äntligen är det tapetseringsdags, skulle man verkligen kunna säga. Förutom dåligt med tid har jag lidit av extrem beslutsångest kring vilken tapet (eller färg) som skulle hamna på väggarna här hemma. Men till sist beslutade jag mig för en ”suddig” ruta i grått och beige. Klassisk, fungerar tillsammans med tavlor, ljuvlig till smutsiga pasteller, skapar en ombonad känsla, snygg till trä och inte minst, en fin kompis till vår rutiga tapet i vardagsrummet. Tapeten kommer ur den helt nya tapetkollektionen Rydal från Sandbergs. Igår tapetserade jag halva rummet, idag är det dags för andra halvan. Sen är det lite småfix med lister och foder kvar innan rummet kan börja inredas.

Skarvrulle - fixaodona.se
Tapetseringstips!
Skarvrullen – ett underskattat tapetseringsverktyg. Hjälper till att ”trycka till” skarvarna när våden är på plats. Superbra för att få fina skarvar när du tapetserar kant i kant.

Översta bilden: Sandbergs Wallpaper
Nedersta bilden: mobilfoto Hildur Blad/fixaodona.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin