info@fixaodona.se

Bloggtips: Alcro trend

Alcro Trend - en blogg från Alcro

Jag vet inte om du redan upptäckt den, Alcros blogg som går under namnet Alcro trend. Om du inte kikat in där tidigare tycker jag i så fall att det är dags att göra ett besök. Här hittar du sånt du inte läst om på en massa ställen tidigare – med fokus på färg och kulör på ett eller annat sätt. Intervjuer, trendspaningar, inredningstips, färgsättningstips och en hel del annat. En härlig mix!

Skärmdump: Alcro trend

Välja tapet och fysisk moodboard

Tapetsera om - fixaodona.se
senaste avsnittet av Kom In-podden pratade Sara och jag om hur man gör för att bättra på oddsen att välja rätt kulör, så att man blir sådär supernöjd när man målat klart där hemma. Samma principer gäller när man ska tapetsera om. Istället för att provmåla så rekommenderar jag dig att låna hem en tapetkarta eller en bobin (provrullen med tapet som man hittar i färgaffären). Häng upp eller ställ upp kartan där du tänkt att den nya tapeten ska vara. Låt den sedan stå eller hänga ett dygn och följ vad som händer med tapeten allteftersom ljuset både ute och inne skiftar. Dessutom tycker jag själva överraskningsmomentet brukar fungera som en bra aha-upplevelse och en hint om slutresultatet. När man kommer in i rummet och möts av den nya tapeten brukar i alla fall jag känna i maggropen om det känns bra eller ej. Kanske är det likadant för dig?

Tapet och färgprov - fixaodona.se
Jag brukar samla ihop tygprov, tapetprov, färgprov och andra inredningsaccessoarer som jag vill ha med i rummet och göra en fysisk färgsättnings-moodboard. Då kan basen av färgsättningen se ut på ett ungefär som bilden nedan. Därefter är det bara att addera fler materialprover, strukturer eller accentkulörer för att se vad som händer och om det känns bra. Sen är det bara att köra – att omsätta idéer till verklighet!

De här bilderna är från i somras när jag tapetserade om i vårt kök, byggde en sittbänk och målade ”strumpor” på bordsbenen. Såhär började jag…

Färgprov/materialprov - fixaodona.se
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Montana Gold från Highlights

Highlights - Montana Gold
Det här med lagom är inte riktigt min grej. Min melodi är snarare allt eller inget. På gott och på ont…  24 timmar efter att jag hade lagt en beställning kunde jag hämta ut en stor kartong med sprayburkar på mitt utlämningsställe. I måndags gjorde jag nämligen min premiärbeställning från Highlights. Sprayfärgen är egentligen framtagen för användning vid graffiti-målning. Men den fungerar minst lika bra när det gäller spraymålning av dekorativa föremål. Det som är så härligt är att Montana Gold som jag valde att använda mig av finns i otroliga 204 kulörer. Rena rama drömmen.

Highlights - lådfronterna har fått färg
Idag tog jag mig an mitt första sprayprojekt här hemma. Jag behövde få in lite mer förvaring i mitt arbetsrum och fick ett infall att spraymåla lådfronterna på min silverfärgade Helmer hurts som bara stod i källaren, samlade damm och väntade på bättre tider. Nu är de bättre tiderna här! Med lite färg på lådfronterna blev det som en helt ny möbel.

Highlights - Montana Gold
Jag blev glatt överraskad över den begränsade spridningen på färgen när jag sprayade. Titta så fint det blev, bara framsidan på lådfronten målad och det utan minsta lilla maskering. Underbart!

Highlights - Montana Gold
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Källaren: egentillverkat arbetsbord

Arbetsbord och avlastningsyta
Sorry för de frekventa uppdateringarna från mitt arbetsrum. Men det är liksom här mitt fokus ligger just nu. Och förhoppningsvis kan jag alltid inspirera någon. Äntligen kan jag skapa mig den där platsen jag så länge längtat efter och behöver för att få arbetsro och fokus. Nu ska här skapas stordåd… Det är i alla fall målet!
På kortsidan av rummet under min moodboard av perforerad board har jag skapat mig en arbetsyta och avlastningsyta med enkla medel. Jag har förutom detta lite över 2 meter långa bord ett riktigt arbetsbord med elstativ – för att kunna arbeta ergonomiskt korrekt framför datorn. Viktigt det där!

Åter till mitt egentillverkade bord. Jag åkte till brädgården och inhandlade brädor i dimensionen 22x145mm som jag fick tillsågade i den exakta längden 2,14 meter vilket också är bredden på rummet. Eftersom jag ville ha ett djup på ca 60 cm på skivan fick det bli 4 stycken brädor. För att fästa brädorna och skapa en skiva så använde jag mig av tre reglar på undersidan med en längd på ca 50 cm som skruvades fast underifrån för att slipa synliga skruvskallar på ovansidan. Som ben använde jag mig av benbockar från IKEA, som redan fanns i min ägo. Tillsvidare får skivan vara obehandlad. Men vill man ha en mer skyddande yta utan att tappa den trärena känslan kan det vara bra att lacka med vattenbaserad lack.
Jag älskar den ruffa känslan. Att bordet var enkelt att göra och dessutom blev otroligt funktionellt, snyggt och löjligt billigt att tillverka bockar av alla mina punkter på kravspecen. Wiho!

Undersidan - såhär sitter det ihop
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Favoritverktyget och penseltips

Bästa slipverktyget
I helgen har jag bland annat roat mig med att måla fönstersmygen i mitt arbetsrum i källaren. Först spackla skruvhål och sen slipa. Jag har ett favoritverktyg när slipning av möbler och snickerier står på schemat. Nämligen min Sandblaster från 3M. Den har hängt med mig i 6 år och är fortfarande ett väldigt omtyckt verktyg. Det är lätt att komma åt i vinklar och vrår, liten och behändig och dessutom håller slippappren 7 gånger längre än ett traditionellt slippapper. Slipverktyget kostar ca 100 kr och ett 3-pack slippapper ungefär lika mycket. Värt varenda krona!
När spacklet var slipat så stod grundmålning på agendan. Till min hjälp hade jag en roller och en pensel med syntetborst. Syntetborst rekommenderas när du målar med vattenbaserad färg. Målar du däremot med oljebaserad färg är en pensel av naturborst eller blandborst att rekommendera.
Nu har jag faktiskt så smått börjat flytta in i mitt nya fina arbetsrum. Fler bilder dyker upp under veckan.

Målning - verktyg
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin