info@fixaodona.se

Formex 2015 – Vårens kulörtrender

Färgskalan Formex våren 2015 - fixaodona.se
Det har varit få rapporter från Formex här på bloggen, i alla fall än så länge. Men i senaste avsnittet av podden pratade jag och Sara Formex från början till slut. Dessutom har jag skrivit ett gästbloggsinlägg hos Alcro Trend som denna gång handlar om vårens kulörtrender, direkt från Formex, och så delar jag med mig av mitt ”Kombinera kulörer med kisa ögonen”-trick och tipsar om hur du kan öva upp magkänslan när det gäller kulörer. Nyfiken? Här kan du läsa mer.

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Colour of the Year 2015 – Copper Orange

Colour of the year 2015 - fixaodona.se
Som jag tidigare berättat var jag och ett gäng svenska och norska inredningsbloggare/stylister/inredare igår på plats i Göteborg för att vara med på på Nordsjös lansering av Colour of the Year 2015. Varje år väljer Akzo Nobel ut en kulör som är navet eller nyckelkulör för de inredningstrender som kommer. (Nordsjö är ett av varumärkena i koncernen.) Detta var 14:e året i ordningen som de utser årets kulör och denna gång föll beslutet på en varm orange kopparton – Copper Orange. Samtidigt som Årets kulör 2015 avslöjades fick vi även ta del av fem trender inom färg- och inredning som tillsammans bildar ledorden ”Everyday + Finding the wonderful in the normal”. Vill du läsa mer om trenderna? Här hittar du detta.

Colour of the year 2015 - fixaodona.se Colour of the year 2015 - fixaodona.se
Etiketterna gav oss ledtrådar till vilken kulör vi snart skulle få se bli utsedd till 2015 års kulör.
Kika under taggen #coty15 på instagram så hittar du ännu fler bilder från lanseringen.

Colour of the year 2015 - fixaodona.se
Djup koncentration råder. Workshop där vi gruppvis skulle bygga en miljö som lyfter kulören Copper Orange.

Colour of the year 2015 - fixaodona.se
Gänget samlat på plats i Kvarnbyn – Lilla Götafors. Här är alla bloggare som var med:

Amelia Widell – lovelylife.se/a-beautiful-living
Ulrika Randel – lovelylife.se/seventeendoors
Anna-Malinheltenkelt.elsasentourage.se
May Helen Kro – kronprinsessene.com
Sara Zetterström – littlemissfixit.blogg.se
Ann Merete Slåttland – kreativ-i-tet.blogspot.no
Therese Knutsen – eyeondetails.blogspot.com
Marthe Holien – marsipanogsmilefjes.blogspot.com
Weronica Fremenius – weronica.daysweekends.com
Tina Sundling – pepparochvanilj.se
Hildur Blad – fixaodona.se
Henriette Amlie Kalbekken – designlykke.com
Linda Elmin – hviit.no
Tonje Kyte – foreverlovecom.blogspot.com
Daniella Witte – daniella.femina.se/
Jannice Wistrand – blogg.skonahem.com/addsimplicity
Sofie Börjesson- Roombysofie.se
AnnaStina Johansson – gizmolina.com

Bloggtips: Alcro trend

Alcro Trend - en blogg från Alcro

Jag vet inte om du redan upptäckt den, Alcros blogg som går under namnet Alcro trend. Om du inte kikat in där tidigare tycker jag i så fall att det är dags att göra ett besök. Här hittar du sånt du inte läst om på en massa ställen tidigare – med fokus på färg och kulör på ett eller annat sätt. Intervjuer, trendspaningar, inredningstips, färgsättningstips och en hel del annat. En härlig mix!

Skärmdump: Alcro trend

Tid och rum i fokus

Graceful Living från Boråstapeter
Jag har gjort ett litet gästspel i färgfackhandeln (var bara sisådär 3,5 år sedan senast och då hade jag jobbat nästan 10 år i färgaffär) och har såklart bläddrat igenom massor av tapetkartor i jakten efter den där tapeten kunden ser framför sig, eller varför inte – jakten efter den där tapeten kunden inte visste att han/hon ville ha men som omedelbart får magkänslan att säga ”ja”.
Att guida i tapet- och kulördjungeln och att besvara alla andra frågor man möts av i en färgaffär har varit ett trevligt avbrott i min ordinarie verksamhet och samtidigt väldigt lärorikt då jag använder mig av mycket av kunskapen och iakttagelserna från sälj i butik i mina utbildningar som jag håller för anställda inom färgfackhandeln. På det här viset har jag haft möjlighet att testa lite nya saker som jag funderat över det senaste året kring sälj, kunskap och inspiration i en färgaffär.

Medan jag bläddrat i tapetkartorna i jakten på ”rätt” tapet kunde jag inte låta bli att göra en liten iakttagelse på temat tid.
Hösten 2013 var jag på en föreläsning med Promostyl, en internationell trendbyrå som jobbar med att känna av attityder/värderingar och samtidigt reflektera kring vad som händer nu och sedan sammanställa, förenkla och presentera detta på ett tydligt sätt. De pratade då bland annat om ”trenden” Chronos där tid och rum är i fokus. De sade att vi kommer att få se fler och fler inredningsdetaljer som anspelar på tiden. Med detta i bakhuvudet kunde jag inte låta bli att dela med mig av min tapetspaning på just det temat.

Fler parametrar inom Chronos:
- Retro möter futurismen
- Färgskalor från rymden
- Landskap, öken och mytologi. Sånt vi inte kan påverka
- Saker som känns som om de kommer från en annan tid
- Oändlighet
- 3D-effekter för att skapa dimensioner

Nu önskar jag dig en härlig helg med tid för det där du vill!

Bild 1. Tapet ur den nya kollektionen Graceful Living från Boråstapeter
Bild 2. Tapet ur kollektionen Black & White från Caselio

Bild 3 & 4. Tapet ur kollektionen Icon från TT

Caselio Black & White

TT Icon

TT Icon
Översta bilden: pressbild Boråstapeter
Övriga bilder mobilbilder: Hildur Blad/fixaodona.se

Stockholm Furniture Fair: Trendutställning 14/15

Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Du som lyssnade på senaste podden vet precis vad jag ägnar mina dagar åt just nu. Jag är nämligen i Stockholm – på Stockholm Furniture Fair som körde igång i tisdags. Jag åkte faktiskt upp till Stockholm redan i söndags för att närvara vid ett antal pressvisningar tillsammans med Trendgruppen men även för att fixa de sista detaljerna gällande mässmontern jag varit med och skapat samt säga hej till en annan uppdragsgivare innan mässan körde igång. Det här året har jag bokat in fyra dagar på mässan vilket känns både roligt och väldigt viktigt eftersom mer eller mindre hela mitt affärsnätverk befinner sig där någon av dagarna.
Stockholm Furniture Fair riktar sig till stor del mot offentlig miljö. Som du kanske kommer ihåg har jag varit anställd på ett av Sveriges största inredningsföretag som säljare/inredare och det var även därifrån jag sade upp mig när jag beslutade mig för att satsa på mitt eget företag på heltid för lite mer än ett år sedan. Därför är ett stort antal av företagen som ställer ut och deras produkter välbekanta för min del. Under dessa två dagar på mässan har jag kommit till insikt om ett antal saker och jag känner mig otroligt inspirerad och laddad att utveckla mitt företag i en ny riktning och renodla verksamheten.

Nåväl, jag lämnar företagsplanerna för nu och tänkte istället börja med att visa några bilder från mässans trenduställning avseende 2014/15. Jag lade ut ett antal bilder på Instagram tidigare idag (jag heter @fixaodona även där, om du vill se fler bilder från mässan) och fick då kommentaren ”Känns inget nytt”. Jag är benägen att hålla med, det känns inte särskilt nytt. Och inte heller särskilt inspirerande. Även om inte det händer så jättemycket med själva trenderna måste det väl gå att utforma och presentera en utställning som denna på ett mer spännande sätt? Börjar jag bli kräsen?! Med risk för att kasta sten i glashus och få kommentaren tillbaka ”gör det bättre själv” kan jag ändå inte låta bli att vara lite kritisk. Det är egentligen emot min natur att fokusera på det som är mindre bra, jag brukar istället lägga min energi på att hitta det som är positivt när jag ändå inte kan göra något för att påverka resultatet. Men nu kan jag faktiskt inte låta bli att fundera över vad syftet med en sån här utställning egentligen är? Vem riktar den sig till? Jag misstänker att denna utställning i första hand riktar sig mot ”möbelbutikerna” eftersom utställningen befinner sig i C-hallen där företagen som säljer till dessa butiker befinner sig… men vad vet jag.
Nåväl, inspiration kan man hitta nästintill överallt och det här är inget undantag. Det nya trendföremålet korall gick att hitta i utställningen liksom ikat- och chevronmönster som jag såg mycket av på Formex i mitten av januari. Titta på bilderna och skapa dig en egen uppfattning – för det är ju vad DU tycker som räknas!

Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Furniture Trends 14/15 - Stockholm Furniture Fair
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin