info@fixaodona.se

En färgskala som gör mig lycklig

Forbo Novilon Scandinavia
Torsdag kväll och tyvärr ingen podd att dela med mig av ännu. Men håll ut – den kommer till helgen. Mitt schema har varit helt galet i veckan med många långa (men roliga) möten och uppdrag på resande fot. Men som sagt, i helgen kommer ett nytt avsnitt.
Ikväll snubblade jag över två bilder som omedelbart åkte ner i min inspirationsmapp. En bild från Forbo och deras plastgolv Novilon Scandinavia och en som jag hittade via startsidan på Hemnet. Jag tokgillar verkligen den här färgskalan med ljust grönblåa och blågröna toner! Den gör mig lycklig!
Se bara översta bilden där man kombinerat mintgrönt, trä, grått och vitt. Enkelt, avskalat men ändå varmt och välkomnande på något vis.
Att sedan kombinera den blågröna färgen med vaniljgult var en spännande färgkombo som omedelbart fångade mitt intresse. Och med det där golvet och dörrglaset kan det ju inte bli annat är vackert.

Hus till salu
Fler bilder från hallen i jugendvillan i Kristinehamn hittar du här.

Översta bilden: Forbo Flooring
Nedersta bilden: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Årets kulör 2014

Årets färg 2014 - Radiant Orchid, Pantone

Pantone har precis släppt vilken kulör de utsett som årets kulör för 2014. Från 2013 års smaragdgröna, Emerald till en kulör som fått namnet Radiant Orchid. En lila kulör med rosa undertoner som enligt Pantone är utvald eftersom den tilltalar ögat och som uppmanar till kreativitet och originalitet, något som värderas och uppskattas allt mer i dagens samhälle.
Om man tänker till kring färgernas betydelse brukar lila vara kulören som symboliserar makt, rikedom och framgång.
Om vi ”klumpar ihop” alla lila kulörer som en enhet så är lila en färg som många har väldigt svårt för. Men i måttliga mängder livar lila upp de mörkt gröna tonerna och passar riktigt bra tillsammans med turkos, ljust gul och teal (blågrön). Akzo Nobel utser även de årets kulör varje år och 2014 har de valt just kulören Teal.
Radiant Orchid är perfekt att plocka in på detaljer och accessoarer för att liva upp en en inredning i gråa och beiga toner. Djärv och energigivande utan att ta över. Vågar du lila? Jag tror jag avstår, men man ska ju aldrig säga aldrig…

Formex våren 2014 - Day Dream
Trendtemat för vårens upplaga av Formex är Day Dream. Och utav den lilla sneakpeak vi bjuds på redan nu kan jag konstatera att  vi med största säkerhet kommer att få stifta ännu närmre bekantskap både med Pantones lila kulör och Akzo Nobels blågröna kulör framåt vårkanten.

Foto: Pantone
Skärmdump: Formex

Välja tapet och fysisk moodboard

Tapetsera om - fixaodona.se
senaste avsnittet av Kom In-podden pratade Sara och jag om hur man gör för att bättra på oddsen att välja rätt kulör, så att man blir sådär supernöjd när man målat klart där hemma. Samma principer gäller när man ska tapetsera om. Istället för att provmåla så rekommenderar jag dig att låna hem en tapetkarta eller en bobin (provrullen med tapet som man hittar i färgaffären). Häng upp eller ställ upp kartan där du tänkt att den nya tapeten ska vara. Låt den sedan stå eller hänga ett dygn och följ vad som händer med tapeten allteftersom ljuset både ute och inne skiftar. Dessutom tycker jag själva överraskningsmomentet brukar fungera som en bra aha-upplevelse och en hint om slutresultatet. När man kommer in i rummet och möts av den nya tapeten brukar i alla fall jag känna i maggropen om det känns bra eller ej. Kanske är det likadant för dig?

Tapet och färgprov - fixaodona.se
Jag brukar samla ihop tygprov, tapetprov, färgprov och andra inredningsaccessoarer som jag vill ha med i rummet och göra en fysisk färgsättnings-moodboard. Då kan basen av färgsättningen se ut på ett ungefär som bilden nedan. Därefter är det bara att addera fler materialprover, strukturer eller accentkulörer för att se vad som händer och om det känns bra. Sen är det bara att köra – att omsätta idéer till verklighet!

De här bilderna är från i somras när jag tapetserade om i vårt kök, byggde en sittbänk och målade ”strumpor” på bordsbenen. Såhär började jag…

Färgprov/materialprov - fixaodona.se
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

”Colour of the year 2014″ signerat Nordsjö – Teal

Colourfutures 2014 - Nordsjö

Igårkväll var det dags för Nordsjö att presentera ”Colour of the year 2014″. En kulör som fått namnet Teal. Tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara eftersom jag igår höll en inredningskurs i egen regi.  Men då var glädjen desto större när det damp ner lite bilder från kvällen i min mailbox tidigare idag.
Här kommer ett gäng bilder med kulören Teal i olika sammanhang. Spontant säger jag ”gilla”! Nu ser jag med spänning fram emot att se vad som händer med denna kulör framöver. Kommer den få genomslag? Gillar du?

Colour futures 2014 - Nordsjö
Colour futures 2014 - Nordsjö
Colour futures 2014 - Nordsjö

Colour futures 2014 - Nordsjö

Lady Pure Color – tre stilar/känslor

Lady Pure Color - fixaodona.se
Nu när hösten gjort sitt intåg på allvar lanseras den ena tapetkollektionen och färgkartan efter den andra. Därav blir det betydligt fler färg- och tapetspaningar här på bloggen under just denna period. Idag är inget undantag.
Jotun
släpper en ny höstkollektion med en samling härliga kulörer som de valt att kalla ”Lady Pure Color” och som delats in i tre olika stilar/känslor. Travel in style. Urban Casual. New Comforting. Vid mitt förra besök i den lokala färgaffären fick jag tjuvkika lite i färgkartan som precis hade anlänt till butiken.
Förutom att det var väldigt många fina och användbara kulörer som kändes helt rätt i tiden bjöd färgkartan på ett gäng inspirerande bilder med idéer kring hur man kan måla väggar och möbler på lite annorlunda sätt. Några idéer kan du skymta på bilderna nedan.
Senaps/ockragul och mörk blå är kulörer som vi säkert kommer att få se mycket mer av framöver. Jag målar gult idag. Är du nyfiken hittar du bilder på min instagram @fixaodona.
Önskar dig en härlig, höstig lördag!

Lady Pure Color - fixaodona.se

Lady Pure Color - fixaodona.se

Lady Pure Color - fixaodona.se

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin