info@fixaodona.se

Färgsätt ditt tak

Grevgatsbacken - wrede.se
Möjligt att du redan sett denna fina lägenhet från Wrede fladdra förbi i flödet. Men jag kan ju bara inte låta bli att visa dessa bilder, jag med. I lägenheten på Grevgatsbacken Koncept Stockholm valt att färgsätta taket i flera av rummen och att måla väggarna i en diskret gråskala. Tack vare kulörvalet i taken framhävs stuckaturer och vackra detaljer på ett sätt som aldrig hade gått att uppnå med ett vitmålat tak. Supersnyggt!
Så, dagens tips får bli – glöm inte taket när du färgsätter ditt rum!

Grevgatsbacken - wrede.se
Grevgatsbacken - wrede.se
Grevgatsbacken - wrede.se
Mäklarbilder via Wrede

Lär dig måla som ett proffs med Alcro

Lär dig måla som ett proffs med Alcro - fixaodona.se
Du som följt den här bloggen ett tag vet att jag har jobbat inom färgfackhandeln drygt tio år. En bransch som jag absolut inte vill vara utan och därför är jag såklart superglad att jag får jobba tillsammans med ett flertal stora aktörer inom branschen med att inspirera och utbilda butikspersonal och att åka runt i Sveriges färgaffärer och föreläsa på kundkvällar. I början av året berättade jag om Alcros nya tutorials-filmer på temat utomhusmålning där jag syns framför kameran tillsammans med målaren Alex. Lagom tills utomhussäsongen snart kör igång är de tre filmerna publicerade och finns att se och lära av här. Temat för filmerna är Färgsättning av träfasad, Förbehandla träfasad och Måla träfasad.


Här hittar du fler tips när det gäller att färgsätta fasaden.


Klicka här för att få fler råd kring förarbetet vid målning av träfasad.

Och avslutningsvis ett filmklipp som behandlar målning av träfasaden. Detaljerade arbetsråd och ännu mer info hittar du här.

Måla ett rutigt golv

Trendutställning SFF2015 Stefan Nilsson - fixaodona.se
Med årets upplaga av Stockholm Furniture Fair i backspegeln kikade jag nyss igenom bilderna jag tog under mässan. Förvånansvärt få faktiskt.
Men några godbitar hittade jag allt såhär i efterhand. Godbit ett var det rutiga golvet i trendutställningen. Personligen gillar jag bäst när rutorna ”hakar i” varandra. Men det är ju en smaksak. Rutorna kan antingen ritas på frihand eller så skapar du skarpa kanter med hjälp av maskeringstejp och skarpa kanter-tricket jag tipsade om häromdagen. Vilken variant du väljer beror på vilken känsla du vill skapa.

Sugen på att måla ditt golv rutigt? Här hittar du en steg för steg beskrivning på hur du målar ett rutigt golv.


Några allmänna tips på temat: Måla golv!

  • Du kan måla både trä-, betong-, och linoleumgolv. Beroende på ytan som ska målas rekommenderas olika produkter. Därför är det viktigt att följa respektive fabrikats anvisningar för att vara säker på att använda rätt produkt!
  • Det är viktigt att ta hänsyn till hur hårt slitage golvet kommer att utsättas för. Detta avgör lämplig behandlingsmetod och typ av golvfärg.
  •  Att måla golv går både lätt och snabbt. Och det blir dessutom billigare än att lägga in ett nytt golv.
  • Det är enkelt sätt att sätta en personlig prägel på rummet. Och genom att måla mönster kan du förändra proportionerna i ett rum. Randigt eller rutigt. Genom att låta måla fält på golvet kan du markera olika funktioner i rummet.
  • Ett stort urval kulörer.
  • Det kan bli riktigt snyggt och effektfullt att måla golvet  i nån stark kulör. Men tänk på att kulören reflekteras upp på väggarna. Så har du målat golvet rött finns risken att du uppfattar väggarna som svagt rosa.
  • Det finns både vatten- och oljebaserad färg. 1-komponents- och 2-komponentsfärg. Val av kvalitet beror på vilken typ av golv som ska målas samt hur stort slitage golvet ska klara av.

Trendutställning SFF2015 Stefan Nilsson - fixaodona.se

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

5030 St. Pauls Blue

Jotun + Frama - fixaodona.se
Den blåa färgskalan kommer vi att få se mycket av framöver. Att måla blått kan vara en knepig historia. Eller ja, inte att måla, utan snarare att hitta rätt blå kulör. Jag vet inte hur många blåa jag målat upp under hösten och vintern för att kartlägga färgskalan, se hur de förändras i olika ljus och hitta mina egna referenser att utgå ifrån när jag gör färgsättningar. Jag har målat upp allt från svagt gråblåa toner till mörkt blåa som drar åt rött respektive grönt. Jag har några kulörer kvar att måla upp innan jag anser mig färdig med att ha hittat mina topp 5 blåa kulörer, men sen ska jag försöka få ihop en liten sammanställning att dela med mig av.

En blå kulör som jag blev sugen att provmåla är 5030 St. Pauls Blue från Jotun. Kulören har tagits fram i samarbete mellan danska designstudion Frama och norska färgföretaget Jotun. När Frama skulle renovera sin egen studio tog de kontakt med Jotun för att tillsammans ta fram den perfekta blå som passade deras stil. En stil som innehåller en mix av det klassiska och det moderna, för att skapa ett tidlöst och rent uttryck.

Uppdatering: Frida på trendenser.se har bloggat om denna kulör. Vill du se fler bilder så hittar du det här!

Jotun + Frama - fixaodona.se
Målningstips! När du ska måla dina väggar – tänk till gällande vilken glans du väljer. Ju mörkare kulören är, desto tydligare framträder glansen vilket kan bidra till en plastig och oäkta känsla, långt ifrån den exklusiva känslan man ofta är ute efter. Ju mörkare kulör, ju mattare färg bör du välja för att få en skön känsla. 

Jotun + Frama - fixaodona.se
Foto: Siren Lauvdal
Styling: Jannicke Kråkvik & Alessandro D’Orazio

Målningstips: Skarpa kanter-tricket

Fastighetsbyrån x3 - fixaodona.se
Att måla är ett snabbt och relativt billigt sätt att förändra ett rum. Ibland räcker det med att måla en vägg, en del av en vägg eller kanske ett fält för att få en helt ny känsla i rummet. Just nu är det väldigt populärt att måla tvåfärgade väggar och i de allra flesta fall vill man ha en knivskarp kant mellan de båda kulörerna. En övergång kan göras på olika sätt, med varierande resultat. Men min personliga favorit är ”skarpa kanter-tricket”.

Färgsättningstips! Att måla den mörkare kulören nederst skapar balans i rummet. Detta är extra viktigt att tänka på om det är stor skillnad i mörkhet mellan kulörerna du valt. Är kulörerna diskreta ton-i-ton spelar det inte lika stor roll om den mörka eller ljusa målas nederst. 

Skarpa kanter-tricket - fixaodona.se
1. Hitta linjen
I somras målade jag om vårt sovrum. Då ville jag inte måla den grågröna kulören in bakom elementet utan valde att behålla den vita. Med hjälp av ett laserpass går det allra snabbast att få en linje på väggen att tejpa efter. Självklart går det bra att använda ett vanligt vattenpass också, men det tar lite längre tid och dessutom behöver du rita med en blyertspenna på väggen för att ha något att ta sikte på när du tejpar.

Skarpa kanter-tricket - fixaodona.se

Ställ laserpasset på en golv eller stol, beroende på var du vill att linjen ska hamna.

Skarpa kanter-tricket - fixaodona.se
2. Tejpa och spärrmåla
Använd en maskeringstejp av bra kvalitet. Måla med samma färg som du tejpat över för att försegla kanten. På det viset är det den gröna färgen som kommer att leta sig in under kanten. Låt torka!

Skarpa kanter-tricket - fixaodona.se
3. Måla med ”rätt” färg 
Nu är det dags att måla över kanten med den ”rätta” kulören, den kulör du valt. Riv bort tejpen så snart du målat färdigt (innan lager två av den vita färgen torkat).

Skarpa kanter-tricket - fixaodona.se

Resultat: En perfekt och knivskarp kant.

Bild 1
FastighetsbyrånX3 – styling av Tina Hellberg
Foto: Marcus Lawett för Fastighetsbyrån 

Övriga bilder:
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin