info@fixaodona.se

Måla ett rutigt golv

Trendutställning SFF2015 Stefan Nilsson - fixaodona.se
Med årets upplaga av Stockholm Furniture Fair i backspegeln kikade jag nyss igenom bilderna jag tog under mässan. Förvånansvärt få faktiskt.
Men några godbitar hittade jag allt såhär i efterhand. Godbit ett var det rutiga golvet i trendutställningen. Personligen gillar jag bäst när rutorna ”hakar i” varandra. Men det är ju en smaksak. Rutorna kan antingen ritas på frihand eller så skapar du skarpa kanter med hjälp av maskeringstejp och skarpa kanter-tricket jag tipsade om häromdagen. Vilken variant du väljer beror på vilken känsla du vill skapa.

Sugen på att måla ditt golv rutigt? Här hittar du en steg för steg beskrivning på hur du målar ett rutigt golv.


Några allmänna tips på temat: Måla golv!

  • Du kan måla både trä-, betong-, och linoleumgolv. Beroende på ytan som ska målas rekommenderas olika produkter. Därför är det viktigt att följa respektive fabrikats anvisningar för att vara säker på att använda rätt produkt!
  • Det är viktigt att ta hänsyn till hur hårt slitage golvet kommer att utsättas för. Detta avgör lämplig behandlingsmetod och typ av golvfärg.
  •  Att måla golv går både lätt och snabbt. Och det blir dessutom billigare än att lägga in ett nytt golv.
  • Det är enkelt sätt att sätta en personlig prägel på rummet. Och genom att måla mönster kan du förändra proportionerna i ett rum. Randigt eller rutigt. Genom att låta måla fält på golvet kan du markera olika funktioner i rummet.
  • Ett stort urval kulörer.
  • Det kan bli riktigt snyggt och effektfullt att måla golvet  i nån stark kulör. Men tänk på att kulören reflekteras upp på väggarna. Så har du målat golvet rött finns risken att du uppfattar väggarna som svagt rosa.
  • Det finns både vatten- och oljebaserad färg. 1-komponents- och 2-komponentsfärg. Val av kvalitet beror på vilken typ av golv som ska målas samt hur stort slitage golvet ska klara av.

Trendutställning SFF2015 Stefan Nilsson - fixaodona.se

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

5030 St. Pauls Blue

Jotun + Frama - fixaodona.se
Den blåa färgskalan kommer vi att få se mycket av framöver. Att måla blått kan vara en knepig historia. Eller ja, inte att måla, utan snarare att hitta rätt blå kulör. Jag vet inte hur många blåa jag målat upp under hösten och vintern för att kartlägga färgskalan, se hur de förändras i olika ljus och hitta mina egna referenser att utgå ifrån när jag gör färgsättningar. Jag har målat upp allt från svagt gråblåa toner till mörkt blåa som drar åt rött respektive grönt. Jag har några kulörer kvar att måla upp innan jag anser mig färdig med att ha hittat mina topp 5 blåa kulörer, men sen ska jag försöka få ihop en liten sammanställning att dela med mig av.

En blå kulör som jag blev sugen att provmåla är 5030 St. Pauls Blue från Jotun. Kulören har tagits fram i samarbete mellan danska designstudion Frama och norska färgföretaget Jotun. När Frama skulle renovera sin egen studio tog de kontakt med Jotun för att tillsammans ta fram den perfekta blå som passade deras stil. En stil som innehåller en mix av det klassiska och det moderna, för att skapa ett tidlöst och rent uttryck.

Uppdatering: Frida på trendenser.se har bloggat om denna kulör. Vill du se fler bilder så hittar du det här!

Jotun + Frama - fixaodona.se
Målningstips! När du ska måla dina väggar – tänk till gällande vilken glans du väljer. Ju mörkare kulören är, desto tydligare framträder glansen vilket kan bidra till en plastig och oäkta känsla, långt ifrån den exklusiva känslan man ofta är ute efter. Ju mörkare kulör, ju mattare färg bör du välja för att få en skön känsla. 

Jotun + Frama - fixaodona.se
Foto: Siren Lauvdal
Styling: Jannicke Kråkvik & Alessandro D’Orazio

Målningstips: Skarpa kanter-tricket

Fastighetsbyrån x3 - fixaodona.se
Att måla är ett snabbt och relativt billigt sätt att förändra ett rum. Ibland räcker det med att måla en vägg, en del av en vägg eller kanske ett fält för att få en helt ny känsla i rummet. Just nu är det väldigt populärt att måla tvåfärgade väggar och i de allra flesta fall vill man ha en knivskarp kant mellan de båda kulörerna. En övergång kan göras på olika sätt, med varierande resultat. Men min personliga favorit är ”skarpa kanter-tricket”.

Färgsättningstips! Att måla den mörkare kulören nederst skapar balans i rummet. Detta är extra viktigt att tänka på om det är stor skillnad i mörkhet mellan kulörerna du valt. Är kulörerna diskreta ton-i-ton spelar det inte lika stor roll om den mörka eller ljusa målas nederst. 

Skarpa kanter-tricket - fixaodona.se
1. Hitta linjen
I somras målade jag om vårt sovrum. Då ville jag inte måla den grågröna kulören in bakom elementet utan valde att behålla den vita. Med hjälp av ett laserpass går det allra snabbast att få en linje på väggen att tejpa efter. Självklart går det bra att använda ett vanligt vattenpass också, men det tar lite längre tid och dessutom behöver du rita med en blyertspenna på väggen för att ha något att ta sikte på när du tejpar.

Skarpa kanter-tricket - fixaodona.se

Ställ laserpasset på en golv eller stol, beroende på var du vill att linjen ska hamna.

Skarpa kanter-tricket - fixaodona.se
2. Tejpa och spärrmåla
Använd en maskeringstejp av bra kvalitet. Måla med samma färg som du tejpat över för att försegla kanten. På det viset är det den gröna färgen som kommer att leta sig in under kanten. Låt torka!

Skarpa kanter-tricket - fixaodona.se
3. Måla med ”rätt” färg 
Nu är det dags att måla över kanten med den ”rätta” kulören, den kulör du valt. Riv bort tejpen så snart du målat färdigt (innan lager två av den vita färgen torkat).

Skarpa kanter-tricket - fixaodona.se

Resultat: En perfekt och knivskarp kant.

Bild 1
FastighetsbyrånX3 – styling av Tina Hellberg
Foto: Marcus Lawett för Fastighetsbyrån 

Övriga bilder:
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Formex 2015 – Vårens kulörtrender

Färgskalan Formex våren 2015 - fixaodona.se
Det har varit få rapporter från Formex här på bloggen, i alla fall än så länge. Men i senaste avsnittet av podden pratade jag och Sara Formex från början till slut. Dessutom har jag skrivit ett gästbloggsinlägg hos Alcro Trend som denna gång handlar om vårens kulörtrender, direkt från Formex, och så delar jag med mig av mitt ”Kombinera kulörer med kisa ögonen”-trick och tipsar om hur du kan öva upp magkänslan när det gäller kulörer. Nyfiken? Här kan du läsa mer.

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Sätt färg på detaljerna – måla möbler

Före: bord - fixaodona.se
Nu ligger ett nytt gästblogginlägg från mig publicerat på Alcros blogg. Denna vecka skriver jag om hur du sätter färg på detaljer såsom möbler och snickerier. Jag tipsar även om hur du kan tänka när du väljer kulör och hur du kan använda dig av olika glanser för att skapa effekt. Så, är du nyfiken på att läsa mer om detta klickar du dig vidare här.

I detta blogginlägg tänkte jag istället passa på och berätta om hur jag gick tillväga när jag målade mina sängbord som jag visade upp i gästblogginlägget.
För att skillnaden skulle bli extra tydlig gällande färgens inverkan på slutresultatet ställde jag först in det omålade sängbordet i sovrummet och tog en före-bild.

Bord: före - fixaodona.se
1. Omålade sängbord. Jag började med att tvätta av sängborden med målartvätt. Om du inte tvättar av ytan innan slipning arbetar du in smutsen i träet när du slipar. Tvätta och låt torka.

Underarbete - fixaodona.se
2. Slipa. Val av grovlek på pappret (kornstorleken) avgörs beroende på hur mycket som ska slipas. Ska ytan mattas ner? Ska lacken slipas bort?  Ju lägre siffra, desto grövre slippapper och ju mer ”riv”. Korn 120 eller 180 brukar vara lagom när en yta ska mattas ner.
Beroende på vad som ska slipas brukar jag använda mig av olika verktyg. Ofta föredrar jag olika typer av slipsvampar eftersom de är lätta att forma runt bords- och stolsben. Till större, plana ytor brukar jag använda mig av
 min lilla slipmaskin. Den här gången tog jag till både slipmaskin och slipsvamp.
Efter slipningen använde jag en microfiberduk för att torka bort allt slipdamm. Därefter var det dags för målartvätt än en gång. Låt torka.

Grundat - fixaodona.se
3. När möbeln torkat är det dags för ett lager grundfärg. Vattenbaserat eller oljebaserat är en smaksak. Men ibland kan det vara bra att använda en oljebaserad grundfärg eftersom den spärrar bättre för genomslag från tidigare behandlingar. En vattenbaserad grundfärg har inte den spärrande förmågan, å andra sidan luktar den mindre och torkar snabbare. Den här gången var det inga problem att använda en vattenbaserad grundfärg. Men när jag målade ett bord för ett tag sedan så fungerade det inte alls med den vattenbaserade grundfärgen. Jag fick börja om från början och lägga på en oljebaserad grundfärg, sen var det slut på genomblödningar och gula fläckar på ytan. Låt färgen torka och slipa lätt (korn 240) innan det är dags att måla med täckfärgen. Damma av ytan. Här kommer microfiberduken till användning igen.

Två lager färg - fixaodona.se
4. När grundfärgen torkat är det dags för två lager snickerifärg. Den finns både som vattenbaserad och oljebaserad och i ett flertal olika glanser. Jag brukar vanligtvis använda mig av en vattenbaserad, helmatt snickerifärg, glans 5, så även denna gång. En vattenbaserad snickerifärg torkar snabbare, luktar mindre och dessutom är det enkelt att rengöra penslar och rollers. Viktigt att tänka på när det gäller vattenbaserade färger är att ytan torkar snabbt vilket gör att det inte går att gå tillbaka och ”rätta till” utan att det blir synliga penseldrag. Då är det bara att gilla läget eller slipa bort ojämnheten innan nästa lager målas.
I det här läget hade jag kunnat vara nöjd. Men den här gången hade jag en annan idé. Jag ville nämligen skapa en extra effekt.

Metallicfärg - fixaodona.se
5. Metallicfärg. Jag valde en kulör som heter Frost Pärlemor. När du ska måla med metallicfärg rekommenderas att välja en bottenkulör som går ton i ton med metallickulören.

Metallicfärg - fixaodona.se
6. Olika verktyg ger olika strukturer, så var noga med att använda samma verktyg på hela ytan. Använd en pensel med syntetborst, en korthårig roller eller skumgummiroller för bästa resultat. Beroende på mängden ljus och hur ljuset faller blir metallic-effekten mer eller mindre framträdande. Jag valde att använda mig av en pensel med syntetborst. Att måla med metallicfärg kräver lite övning, men med lite tid och tålamod så blir det riktigt snyggt.

Resultatet efter två strykningar med metallicfärg ser du nedan. Jag är supernöjd med min färgsättning (jag har valt att använda mig av samma eller närliggande nyanser, men olika kulörton) av sovrummet. Mjukt och vilsamt utan att bli tråkigt. Jag testade faktiskt att ställa in sängborden innan jag hade lagt på metallicfärgen, men det kändes ”platt”. Metalliceffekten gjorde stor skillnad för slutresultatet.

Efter: sängbord - fixaodona.se
Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin