fixa&dona | SkövdeVillan
2098
archive,tag,tag-skovdevillan,tag-2098,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Nu är det ingen idé att dra ut på det. Dags att visa mer kring hur vi planerat vår övervåning av huset. (Planlösning på entréplan hittar du här) Det blir återigen en liten uppsats. Jag är inte ute efter att skapa ett wow-hem, utan ett hem som underlättar vår vardag och som bidrar med en rejäl dos vardagslyx. Sånt som gör en mörk och regnig kväll i november lite lättare att uthärda. Funktioner och planlösning är i allra högsta grad anpassade efter vår familj, men utav den respons jag fått så verkar det vara en planlösning som tilltalar många och nåt man inte sett på så många andra ställen.

När man kommer upp från trappan möttes man ursprungligen av ett fönster. Jättetrevligt på alla sätt och vis. Men, med tanke på att vi vill ha en kamin och att den skall vara synlig från såväl köksdel och vardagsrumsdel så valde vi att ta bort ett fönster och istället placera kaminen där. Köket fick givetvis behålla sin plats i anslutning till uteplats och kvällssol. I köket valde jag dock att flytta om bland funktionerna. För mig är det viktigt med mycket dold förvaring. Att skippa överskåp drömde jag om redan när vi planerade kök i vårt kära funkishus men tyvärr så hade det medfört ett väldigt opraktiskt kök så den idén fick jag överge. Men nu, när jag har möjlighet att planera kök från början så var detta något som stod högt upp på önskelistan. Bardisk/köksö är något som Henrik har önskat sig, så det fick jag se till att rita in, även om jag personligen inte är så förtjust i konceptet. Hänger väl i och för sig ihop med att jag inte är särskilt road av att laga mat och att umgås vid grytorna. Därav valde jag att placera spisen utmed väggen, istället för i köksön. Jag ansåg det mer värdefullt att få en stor öppen yta att arbeta på och hänga vid än att ha uppsikt över rummet när det sjuder i grytor och fräser i stekpannor. Här drömmer jag istället om snygga lampor nedpendlade över köksön och sjyssta barpallar/stolar som inbjuder till samtal, läxläsning med barnen samtidigt som vardagsmaten tillagas.

Diskmaskinen fick placeras i en vinkel i anslutning till diskhon. Kanske inte helt optimalt kan tyckas, men jag har redan bestämt vad som skall placeras i vilka skåp, så det blir inga problem med att lådor eller skåpsdörrar inte går att komma åt medan diskmaskinsluckan är öppen. Väggen utmed trapphuset kommer att utnyttjas till max. Här hamnar ugn och micro samt kyl och frys. Känns väldigt mycket bättre att placera kylen i nära anslutning till köksö och matbord istället för borta mot väggen som i det ursprungliga förslaget. Ytterligare några steg att spara i morgonstressen.  Här ser det i nuläget lite tajt ut med bord och stolar och skåp – men det löser jag när vi väl är på plats i huset. Det 40 cm breda högskåpet placerat mellan ugn/micro och frys kommer förhoppningsvis rymma ett eller flera rör ner till KLK som ligger direkt nedanför. Här tänkte jag försöka få till en egen återvinningsstation – så att all återvinning kan kastas ner i olika kärl istället för att mellanlanda nånstans. Vi får se exakt hur jag löser det, men skåpet är i alla fall planerat för att kunna rymma nån form av återvinning.

Gläntan 5 - Ritning plan 2 - fixaodona.se
I vardagsrumsdelen gjorde vi öppningen för trappan lite mindre och kommer istället för en halvvägg eller räcke bygga väggar som går ända upp till taket. Vill komma ifrån en alltför öppen planlösning. Att skapa olika rumsligheter utan hjälp av en vägg är något jag kommer att få jobba med i vardagsrumsdelen. I vardagsrummet varierar också takhöjden från 2,5 meter till 3,6 meter vilket tillför något nytt till upplevelsen jämfört med övriga rum.
I anslutning till kök och vardagsrum, men lite avskilt, har vi även placerat en liten wc. Perfekt om man inte orkar springa nerför trappan till wc där nere och för att undvika att gäster använder vårt privata badrum i anslutning till vårt sovrum och lilla “genomgångsgarderob”. Sovrummet har inte genomgått några större förändringar mer än att vi ersatt ett fönster med en glasad dörr. Till att börja med kommer man inte att kunna gå ut, men längre fram planerar vi för en balkong. Tänk att dricka en kopp kaffe där i morgonsolen med utsikt mot skogen… Det kan jag trivas med.
Från sovrummet kommer vi in i vår “genomgångsgarderob”. Liten men naggande god. Därefter kommer vi in i badrummet. För första gången kommer vi ha ett badkar. Jag längtar verkligen efter att få ta ett varmt bad efter att ha tillbringat en massa timmar i en kall ishall. Ursprungligen var handfatet placerat rakt fram. Men, för mig som tycker det är viktigt vad man möts av när man kommer in i ett rum kände absolut inte för att mötas av min egen spegelbild det allra första jag gör. Längtar mer efter ett dekorativt badkar, en fin pall, ett vackert skåp, en lampa eller en grön växt. Ja, vad som helst egentligen som tillför liv och värme till ett badrum och bildar ett fint blickfång. Från badkaret önskade jag även kunna kika ut genom ett fönster – ytterligare en anledning till att placera badkaret där det är inritat nu. Toaletten fick behålla sin plats medan dusch och handfat fick byta plats. Jag har massor av tankar kring badrummet – materialval, färgsättning och inredning, men det få jag gå in på längre fram.
Ja just det, från uteplatsen kommer vi även ha en spiraltrappa ner till markplan. Dels för att man lättare skall kunna röra sig mellan uteplats och trädgård, men även som utrymningsväg vid ev. brand. Även om jag givetvis hoppas att vi aldrig kommer att behöva uppleva detta.

Ja, det var nog allt för nu. Hojta till om du har några funderingar.

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin