Välkommen!
Inredning är så mycket mer än prylar. Jag vill hjälpa dig att skapa ditt alldeles egna drömhem - ett hem som får dig att må bra! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare, färgsättare och föreläsare. Jag gillar sånt som gör vardagen enklare och roligare.

Det dök upp en fråga i mailboxen:
Jag har målat om väggarna här hemma och undrar om det finns något smartare sätt än att måla med penseln upptill lister och i hörnorna?”

Svar: Jodå, det finns allt några alternativ istället för penseln vid lister och hörn. När man börjar med att måla vid kanter, hörn och lister kallas detta att man sparmålar. Det finns några typer av verktyg som är anpassade för just detta ändamål. Alla dessa bygger på att du har en ställbar distans mot väggen eller listen för att få en rak linje utan kladd. Vilken av dessa man använder sig av är en smaksak.

1. Sparboggi med ställbart avstånd.
2. Ställbar sparrulle
3. Hjuldyna för sparmålning.

Dessutom finns det en speciell hörnrulle framtagen enbart för målning av innerhörn, som är luddig på alla håll och kanter.

Vill du måla raka kanter med pensel men utan maskeringstejp fungerar det bäst med en oval lackpensel. Och till vattenbaserad färg får du bäst resultat med en pensel med syntetborst.

Ogillar du strukturskillnaden som uppstår när man mixar penselmålning och målning med roller kan det fungera att “dutta” lite med penseln på den penselmålade ytan för att få en viss strukturskillnad.

Hur gör då jag? Jag är inte särskilt stadig på handen och orkar inte krångla med massa olika verktyg. Så istället brukar jag använda mig av en 50 mm vinklad pensel i syntetborst och en 18 cm roller. Och för det allra mesta använder jag mig av maskeringstejp. Är det tapet jag tejpar på så är jag noga med att välja en tejp som inte har så kraftig vidhäftning. Sen får man inte glömma att dra loss tejpen innan färgen torkat. Annars finns risken för att tejpen torkar fast och en del av färgen följer med när man river bort maskeringstejpen.
Lycka till nästa gång det är dags att måla om väggarna där hemma!

Foto: Anza och Penselgrossisten

Total
0
Shares
2 comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.