Välkommen!
Inredning är så mycket mer än prylar. Jag vill hjälpa dig att skapa ditt alldeles egna drömhem - ett hem som får dig att må bra! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare, färgsättare och föreläsare. Jag gillar sånt som gör vardagen enklare och roligare.


De av er som stått i färgaffären för att välja en kulör att måla med vet att det inte bara är att välja färgskala. Nä, för sen gäller det att hitta rätt nyans också. Inte ens vitt är “bara” vitt. Nej, även här finns ett stort antal nyanser att välja bland, som alla skapar olika uttryck. Under mina år i färgaffären har det blivit en hel del burkar med vit färg som burits ut genom dörrarna. Och är det något som vållat  många kunder bryderi så är det just de vita nyanserna. Är man ute efter något annat än “kritvitt” så rekommenderar jag provmålning för att vara säker på att få just den vita nyansen du önskar dig. För tänk på att det inte bara är nyansen som påverkar resultatet. Även ljuset utifrån, typ av belysning, struktur på väggar och tak, golvfärgen samt glansen på färgen påverkar upplevelsen av den vita kulören. Dessa faktorer går inte alltid att förutse när man står i färgaffären.

Nu har Beckers tagit fram tre nyanser av vitt för att göra valet av nyans lättare.

– Kall vit
Den kallare vita går lite mer åt grått och passar bra i rum med mycket solljus. Nyansen blir också fin mot ett mörkare golv. Använd Kall vit för en svalare känsla.

– Kritvit
Kritvit används mycket i modernt inredda hem. Använd Kritvit för en neutral, vit känsla som framhäver andra färger och mönster i rummet.

– Varm vit
Genom att välja en varm, vit nyans som går mot det gräddvita hållet får man en ombonad, hemtrevlig känsla rummet. Den varmare nyansen passar också bra ihop med moderna lågenergilampor som ofta ger ett kallare, mer blått sken.

Vilken vita väljer jag? Jo, kritvit! Vilken nyans av vitt föredrar du?


Pressbilder: Beckers

Total
0
Shares
9 comments
 1. Vi har använt en pärlemovit i några av våra rum här hemma, det är lite röda nyanser inblandade. Det syns knappt men det blir en lite mysigare vit :)

  kolla gärna in tävlingen hos mig!

  kram /iris

 2. Skulle jag välja på nytt skulle jag nog välja kritvit baserat på beskrivningen.

  Vilken av ovan motsvarar 0502-Y? Vi har den i de flesta av rummen. Som du säger spelar det roll vilket rum (mängden ljus) hur färgen upplevs.

 3. Min favorit är kulören Krita 5. i Alcros AD-kulörer, som jag matchar med kallare färgskalan (gärna turkos-lila). Den är bra till grå och svarta kulörer också. Har målat både väggar och möbler med den, både hemma och i färgaffären.
  Men som sagt det är mycket som påverkar slutresultatet som bl.a ljus och glans.
  1/2 lit. provburkar är jättebra, testa!
  Gillar verkligen din blogg!

 4. Hos oss föll valet på varmvitt. Alla snickerier och dörrar är målade från fabrik i den kulören så det blev ett lätt beslut :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.