Hej och välkommen!
fixa&dona är en digital verktygslåda för dig som gillar inredning! Här får du verktyg att koppla ihop hjärna, hjärta & hand för att skapa ett hem och tillvaro som får dig att må bra och utvecklas till ditt allra bästa jag. Att se livet i färg helt enkelt! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare och färgsättare och skriver om inredning, organiserande och personlig utveckling. Välkommen!

Källaren: tvättstuga
Det blir värre innan det blir bättre. Just nu är det ett väldigt passande uttryck för hur det ser ut här hemma, i synnerhet i källaren för tillfället. Maken har fått upp farten och betar av det ena tunga och tråkiga projektet efter det andra nu när han ändå har nån veckas extra ledighet från jobbet. I början av veckan lånade han hem en golvslip och gick loss på 40 kvm betonggolv i källaren och slipade bort gammal och löst sittande färg. Han tyckte det var lika bra, nu när han ändå börjat fixa i hallen i källaren. Superbra, men ni kan ju bara ana kaoset det för med sig och alla grejor som ska flyttas runt! Dessutom blir jag onekligen lite stressad för jag hinner inte med i hans tempo. Så nu står källaren orörd och väntar på att jag ska gripa in med roller och pensel.
Undertiden har han redan gett sig på ett annat projekt som stod på sommarens att-göra lista, nämligen putsa fönstersmygar på fasaden eftersom det försvann en del puts när vi bytte fönster i vintras.

På bilderna ser ni en glimt av vår alldeles underbara (NOT) tvättstuga från -38. Fördelen med en orenoverad tvättstuga är att det aldrig bildas något tvättberg. Allt sorteras in i rätt garderob så snart tvätten är torr. Jag ska berätta mer om vad jag tänkt hitta på med tvättstugan och varför jag gör som jag gör. Men det får bli i ett annat blogginlägg. Nu är det slut på kaffepausen och dags att jobba vidare med inredningsuppdrag åt kunder istället för åt mig själv.

Källaren: tvättstuga
Resultat efter slipning av golv, men med en massa annat underarbete kvar såsom skrapa element och löst sittande färg på väggar.

Ritning källare

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Total
0
Shares
3 comments
 1. Ok, jag fortsätter att bombardera dig med frågor eftersom jag också dragit på mig ett gammalt hus och ligger lite efter i genomförandet men får massa tips här. I vårt garage är det putsade betongväggar och dessa är målade med någon plastfärg troligtvis. Googlade detta och hittade inte så upplyftande renoveringstips….(typ slipa bort allt med div metoder). Väggarna ser lite ut som era här ovan men lossat puts osv. Hur skulle du gjort med ett sådant scenario?

  1. Hej Anna! Fråga på du, har jag bara tid att svara i kommentarsfältet gör jag det. Annars brukar jag försöka samla lite mer allmänna frågeställningar i ett separat blogginlägg. Just denna fråga kommer jag gå in på framöver i några blogginlägg eftersom det är en viktig fråga. Men jag ska försöka svara dig redan nu.
   Källare kan vara en bekymmersam historia med tanke på fukten som vandrar i väggar och golv. Vi dränerade i höstas, vilket har gjort stor skillnad för klimatet i källaren. Det brukar alltid rekommenderas att man börjar sin renovering utifrån när det gäller källare.
   I källare och betongväggar i fuktigare utrymmen brukar man rekommendera att måla med en väldigt öppen färg, en färg som andas för att minska risken för fuktskador och flagnande färg. Rent generellt kan man säga ju mattare färg desto mer andas den. Det här är ju inga problem att genomföra eller välja lämpligaste färgkvalitet om väggarna är helt obehandlade. Ska man däremot renovera ett utrymme där färgen redan sitter på väggen och dessutom flagnat så rekommenderas det enligt konstens alla regler att man slipar bort all gammal (felaktig) färg. Och som du säger, det känns inte särskilt upplyftande. Och i alla lägen så känns det, om jag ska vara helt ärlig, inte riktigt värt det. Men om du frågar en fackman eller mig om du träffat mig när jag jobbade i färgaffär så är man ju tvungen att säga hur man ska göra enligt konstens alla regler för att inte få missnöjda kunder och ha ryggen fri. Det går liksom inte att hitta på och rekommendera en massa “egna lösningar” hur som helst.
   Nånstans får man göra en bedömning om man ska lägga massa tid och pengar för att uppnå ett resultat som stämmer enligt “lag-boken” eller om man ska lösa problemet tillräckligt bra. Jag har tänkt lösa mitt problem tillräckligt bra. ;) Dvs. all gammal färg som sitter löst skrapas bort med stålspackel eller stålborste. Väggarna tvättas av ordentligt med målartvätt. Sen är de tre utrymmena vi har i källaren där väggarna ska målas i väldigt olika skick och målade med varierande typer av färgkvalitéer. Så oavsett hur jag än gör så blir det “fel” nånstans eftersom ingen av färgkvaliteerna är de rekommenderade. Och slipa bort allt är helt otänkbart eftersom väggarnas skick är i stort sett perfekt, utom just vid fönstret i tvättstugan. Därför tänker jag i det här fallet bara slipa bort löst sittande färg, tvätta och sen rolla över väggarna med en matt väggfärg. Jag lägger hellre lite tid då och då (lär ändå säkert dröja innan färgen flagnar igen) på att skrapa lite lös färg och bättringsmåla. Just tvättstugan ska om några år bli ett allrum och tvättstugan ska ta plats i gamla garaget. Men innan det kan ske så måste vi bygga ett garage. Så det dröjer lite till… Trestegsraket!
   Jag skulle rekommendera dig att ta reda på vad det är för färgkvalitet som väggarna är målade med. Ta med dig en färgflaga till färgaffären så kan de hjälpa dig att ta reda på vad det är om du är osäker. Sen skrapar du bort allt löst sittande färg och tvättar innan du målar väggarna igen med en färkvalitet som trivs ihop med det som väggarna är målade med tidigare. Men som sagt, det som kan hända är att du får lite fukt och färgsläpp igen. Om man ska lägga den extra tiden och kraften på att slipa bort gammal färg beror självklart på omfattningen av putssläppet. Sorry, en mindre uppsats blev det och jag är inte helt säker på att jag var tillräckligt tydlig. I så fall är det bara att du hojtar till så ska jag försöka klargöra mina svar!

 2. Jag är mycket tacksam för det minst sagt gedigna svaret! Och att vara att det är gott nog med tillräckligt bra;) det är trots allt ett garage vi snackar om ;) och så länge inte denna metod typ förstör huset så blir det bra. Tack för att du tog dig tid!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.