Välkommen!
Inredning är så mycket mer än prylar. Jag vill hjälpa dig att skapa ditt alldeles egna drömhem - ett hem som får dig att må bra! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare, färgsättare och föreläsare. Jag gillar sånt som gör vardagen enklare och roligare.

DIY Sänggavel - fixaodona.se

En sänggavel kan tillföra det där lilla extra till ett sovrum. Ramar in sängen, skapar en ombonad känsla, blir ett blickfång i rummet och skyddar väggen. Jag valde att använda mig av ett enkelt linnetyg, ett riktigt ”trend-tyg” som jag tycker passar extra fint i ett sovrum.

Du behöver: 16 mm spånskiva i valfritt format, vadd, tyg (bild 1 och 2), häftpistol, sax och symaskin.
Jag valde en spånskiva med måtten 190×105 centimeter vilket jag tyckte var lagom till två stycken 90-bäddar, när gaveln ska stå på golvet utan att fästas i väggen.

Gör såhär: Börja med att klä skivan med vadd. Detta för att sänggaveln ska bli lite mjukare och för att tyget ska falla snyggare. Det allra enklaste är att fästa vadden på baksidan med häftpistol. Vill du ha en ännu mjukare sänggavel är det bara att häfta fast ytterligare ett lager vadd. (bild 3 och 4)

Klipp till två lika stora rektanglar tyg som du syr ihop rätsida mot rätsida så att de bildar ett överdrag som du kan trä över gaveln. Det gör inget om överdraget är några centimeter större än själva gaveln. Just den här varianten av sänggavel, med ett skrynkligt linnetyg passar allra bäst om passformen inte är perfekt. (bild 5)
Vänd överdraget åt rätt håll och sy sedan en dekorsöm cirka en centimeter in för att få en bättre form och mer arbetat utseende.

Klart! Nu är det bara att trä på överdraget och luta sänggaveln mot väggen. Och när du längtar efter förändring är det snabbt gjort att sy ett nytt överdrag.

DIY Sänggavel - fixaodona.se

Här hittar du en annan variant på sänggavel som du kan göra själv.

Foto: Hildur Blad

Total
112
Shares
5 comments
  1. Vilken fin sänggavel! Blir sugen på att göra en likadan i helgen. Var köpte du tyget? Är det beige eller naturfärgat?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.