Hej och välkommen!
fixa&dona är en digital verktygslåda för dig som gillar inredning! Här får du verktyg att koppla ihop hjärna, hjärta & hand för att skapa ett hem och tillvaro som får dig att må bra och utvecklas till ditt allra bästa jag. Att se livet i färg helt enkelt! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare och färgsättare och skriver om inredning, organiserande och personlig utveckling. Välkommen!

Golv i genomgångsrummet

Att välja golv är inte alltid det lättaste. Golvet är något som jag märker att många glömmer av när det är dags att förnya där hemma. Istället hamnar ofta allt fokus på väggar, möbler och inredningsdetaljer.
Men, golvet är en av de viktiga “inredningspusselbitarna” som hjälper dig att skapa rätta känslan. Förutom känslan golvet tillför så är det viktigt att välja ett golv som motsvarar den nivå av slitage det kommer att utsättas för.

 

Tre frågor som hjälper dig välja golv

Börja med att ställa dig själv några frågor – de hjälper dig en bra bit på vägen i jakten på rätt golv och att landa i ett hållbart och långsiktigt val.

1. Vilket slitage kommer golvet att utsättas för?
2. Ska golvet harmoniera med golven i övriga rum?
3. Vad vill jag att golvet ska tillföra till inredningen och känslan i rummet?

 

Vad är det egentligen som spelar in när jag fattar mina beslut? Här nedan får du följa mitt resonemang när jag valde golv till “genomgångsrummet” där hemma och inte riktigt bestämt mig för stilen, men däremot visste att rummet skulle användas som gästrum vid behov och till vardags användas som ett rum för avkoppling, ett rum att bara vara i. (Vill du följa projektet med ”genomgångsrummet” klickar du här)

 

1. Vilket slitage kommer golvet att utsättas för?

Antagligen högre slitage än i ett vanligt rum. Här kommer barnen (och säkert även vi vuxna) att passera med skorna på både en och två gånger när vi går mellan kök och uteplats, (Planlösning hittar du i detta blogginlägg) eller när barnen helt plötsligt kommer på att de ska ut i trädgården och hoppa studsmatta. Då är det här närmsta vägen. Golvet måste därför vara både reptåligt och lätt att rengöra.
Med detta i åtanke tänkte jag genast bort parkett/trägolv och heltäckningsmatta. Kvar bland mina alternativ fanns plastmatta, linoleumgolv och laminat. Plastmatta gick omedelbart bort. Dels eftersom jag inte vill ha en plastmatta, men även för att underlaget är ojämnt och vi inte är så sugna på att lägga på ett lager golvspån innan det nya golvet läggs. Linoleumgolv var länge ett alternativ, lånade till och med hem några Marmoleum Click-prover, men insåg till slut att jag inte ville ha ett enfärgat golv, inte heller ville jag lägga någon form av mönster eftersom det skulle kännas rörigt tillsammans med det randiga golvet i köket.
Kvar var då laminatgolv.

 

2. Ska golvet harmoniera med golven i övriga rum?

För mig är det väldigt viktigt att golven i huset på något sätt hänger ihop. Även om golven inte är exakt lika vill jag att de ska ha någon form av gemensam nämnare. I hallen har vi lagt in ett ljusgrått golv avsett för offentlig miljö och som tål det mesta när det gäller grus och sten. (Här kan du läsa mer om hur jag tänkte när jag valde golvet till hallen.) I köket har vi ett gråsvart-randigt linoleumgolv. “Genomgångsrummet”, hall och kök ser man samtidigt. I sovrum och vardagsrum har vi fiskbensparkett i ek som jag behandlat med grafitgrå hårdvaxolja.
Gemensam nämnare för alla övriga rum i huset är kalla toner, med inslag av grått. Därför valde jag omedelbart bort alla golv som inte innehåller just detta – kalla toner med inslag av grått. För att golvet i genomgångsrummet skulle passa ihop med ekgolvet i vardagsrum och sovrum beslutade jag mig för att leta efter ett ekgolv. Så när jag fortsatte min jakt på laminatgolv var det ekmönster med en grå ton som jag letade efter.

 

3. Vad vill jag att golvet ska tillföra till inredningen och känslan i rummet?

Jag vill att golvet ska bilda en neutral bas. Inga synliga skarvar, därför valde jag omedelbart bort alla golv med fasad kant.
(Pergo tipsar jättebra på sin sajt om hur man kan tänka kring utseendet på laminatgolvet, beroende på vad du vill att golvet ska tillföra rummet.)
Dessutom ville jag gärna ha ett traditionellt 2-stavs laminatgolv, för att golvet i sig ska “prata så lite som möjligt”. Jag vill att det ska vara funktionellt, smälta in och passa med de flesta kulörer = ett golv som håller länge både kvalitets- och utseendemässigt.
Till sist hittade jag ett golv som uppfyllde alla mina krav. Ett laminatgolv från Pergo som klarar av mina krav på slitage, som passar med övriga rums golv och samtidigt bildar en neutral bas till övrig inredning i rummet.

 

Här är golvet jag valde.

Ek linfärgad 2-stav från Pergo - fixaodona.se

 

Låna hem golvprover

Lägg ut dessa på golvet, helst i ett hörn för att påverkas så lite som möjligt av andra intryck i rummet. Precis som när du provmålar en vägg är det bra att titta på golvet i olika ljus och se hur upplevelsen av golvet förändras beroende på ljuskälla och tidpunkt på dygnet. Tänk på att dagsljuset reflekteras i golvet och studsar vidare upp på väggarna. Hade du t ex valt ett rött linoleumgolv  och vita väggar hade det röda från golvet studsat upp på väggarna och gjort att de vita väggarna helt plötsligt uppfattats som ljusrosa istället för rent vita.

Golv i genomgångsrummet
Struktur skapar ett livfullare golv, trots att det är ett laminat.
Total
0
Shares
3 comments
  1. Hej ?? inspirerade blogg, jag har en fundering kring golv, vi håller på att bygga hus och har valt att ha Colorama vättlefjäll vitlaserad ekparkett. Men vill till detta hitta ett klinker i hallen, vi hade tänkt oss att måla med 1002-Y, ( eller har Du några bra tips på vita väggkulörer? Vill inte måla med 0502-Y då jag tycker den är för gul ) på väggarna i genom hela huset och har en svart ytterdörr, vad tror du om klinkersen?

  2. Och vad lägger man i en smal hall som gränsar till öppning mot rum med fiskbensparkett i gyllenbrun ek? Ful plastmatta som ska imitera något träslag finns där just nu…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.