Välkommen!
Inredning är så mycket mer än prylar. Jag vill hjälpa dig att skapa ditt alldeles egna drömhem - ett hem som får dig att må bra! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare, färgsättare och föreläsare. Jag gillar sånt som gör vardagen enklare och roligare.

borastapeter_Jubileum_Helena_Detalj

En mix av gråa toner ur tapetkollektionen Jubileum från Boråstapeter


Det är flera som hört av sig och undrat om artikeln jag skrev för My Home för dryga året sedan, om grått som den nya vita med tipsen och de vanligaste fallgroparna att undvika nu var borta för alltid. Nja, skulle man väl kunna säga. Jag hade kvar texten, så här kommer artikeln i en ny omarbetad version. Hoppas den kommer till användning!

 

Under många år har vitt varit nummer ett till våra väggar, men numera har den vita färgskalan fått konkurrens av de gråa tonerna. Grått har gått och blivit det nya vita.
Grått är en bra baskulör att färgsätta sitt hem med eftersom den känns både rogivande och lugnande, tonar ner kontraster och binder ihop en spretig inredning. Gråa toner bildar även en behaglig fond till allt det du vill hänga på väggarna. Men, det gäller att bryta av det gråa med färgklickar och en variation av material för att det inte ska kännas grått, trist och kontrastlöst.

 

Beckers Älskade kulörer - fixaodona.se

Bild ur nya färgkartan Älskade kulörer från Beckers

Grått – en färgskala för alla stilar

Grått passar i de flesta sammanhang och är en perfekt färgskala att använda sig av oavsett inredningsstil. De gråa tonerna hjälper dig att skapa en neutral bas och binda ihop olika stilar och tidsepoker. Grått är en färgskala som varit vanligt förekommande alltsedan 1700-talet då man ofta valde att måla pärlgrått. Den nutida industristilen kännetecknas av mörkare grå kulörer såsom betonggrå och antracitgrå. Vill du skapa en mer elegant och exklusiv känsla är en mellangrå kulör perfekt att använda som bas kompletterat med mässing och marmor. För en mer rustik känsla byter du ut mässing och marmor mot trä och svarta detaljer.

borastapeter_Linen_Dove_GreyTrä och naturmaterial mixat med grått skapar en rustik känsla. Ur tapetkollektionen Linen från Boråstapeter.

Tipsen som gör att du hittar rätt grå

Att hitta rätt grå kan vara en riktig utmaning eftersom gråa kulörer är extra känsliga för vilka färger de omges av. En grå kulör blir lätt smittad av andra färger – ett fenomen som man brukar kalla”färgsmitta”. Ju ljusare grå du vill ha, desto känsligare är den för omgivande färger, ljuskälla och rummets väderstreck. Provmåla eller häng upp ett tapetprov på väggen innan du bestämmer dig.

Det finns ett stort urval av gråa kulörer och det finns inget givet svar på vilken du ska välja. Det viktiga är att tänka på helheten och vilken känsla du vill skapa. Ska rummet kännas varmt och välkomnande eller svalt och elegant? Mörkt eller ljust?

 

Grandpa x AlcroEn grå kulör från samarbetet mellan Grandpa x Alcro

Väderstreck, ljuskälla och känslan du är ute efter avgör vilken grå kulör du ska välja. Det är vanligt att göra misstaget att välja en neutralt grå kulör (gråa kulörer med en NCS-kod som slutar med -N) eftersom man då tror att man får ett neutralt grått rum. Detta får istället ofta konsekvensen att rummet upplevs kallt och blåtonat. Ett rum som målats i en neutralt grå kulör kan uppfattas varmt och välkomnande i ett rum mot söder, medan det känns blåtonat, kallt och avskalat i ett rum mot norr eftersom det kalla ljuset förstärker de blåa tonerna i en kulör.

Ferm LivingFoto Ferm Living

För att kompensera det kalla ljuset behöver du istället välja en kulör som slutar med -Y i sin NCS-beteckning. Dessa kulörer kan ofta se lite beiga ut på kulörprovet, men upplevs neutralt gråa uppmålade på en vägg.

Lär dig tyda NCS-koder

När man pratar färgsättning brukar man ofta prata om kulörer i form av NCS-koder. En NCS-kod (NCS är en förkortning för Natural Colour System som uppfanns i Sverige) är ett sätt att beskriva hur en kulör ser ut. Systemet bygger på hur vårt synsinne uppfattar färger och utgår från sex elementarfärger; gul (-Y), röd (-R), blå (-B), grön (-G), svart och vit. En NCS-kod anger hur stor likhet kulören har med någon av elementarfärgerna. Vissa färger liknar bara svart eller vitt och har ingen kulörthet i sig. Dessa kulörer kallas neutralt grå och slutar med -N i sin NCS-beteckning. T ex S2500-N som är en ljust grå som inte liknar (drar) åt varken gult, rött, blått eller grönt.

Gråa toner NCS - fixaodona.se


Så ser du vilket håll den gråa ”drar”

Det allra enklaste sättet att se åt vilket håll en grå kulör “drar” – dvs. åt gult, rött, blått eller grönt när du inte har någon NCS-kod att utgå ifrån är att lägga färgprovet mot en rent vit eller rent svart yta. Då framträder undertonen mycket tydligare vilket underlättar när du t ex ska välja tapet eller färg till väggarna, köpa en kudde till soffan eller nya gardiner och har svårt att avgöra vart kulören ”drar iväg”.

Ny färgkarta från Alcro ad.white & grey

Bild ur färgkartan ad.white&grey från Alcro.

Fördelar med grått och några färgsättningstips

– Grått skapar en helhet och hjälper till att binda ihop olika stilar.
– Måla golvet grått? Perfekt – då syns inte smutsen så lätt.
– Den gråa färgskalan är lätt att mixa med andra färger och material.
– Måla snickerier och lister i grått – både elegant och så ser det fräscht ut längre.
– Provmåla eller häng upp ett tapetprov innan du bestämmer dig. Se vad som händer med den gråa kulören i olika ljusförhållanden och beroende på vilka andra färger den kombineras med. Gör ditt val i det ljus du kommer uppleva färgen/tapeten största delen av tiden.
– Inredning handlar om att balans och kontraster. Varma färger på inredningen – kall på väggarna och vice versa.
– Titta på rummets förutsättningar och bestäm dig för vilken känsla du vill skapa – innan du väljer grå kulör.

 

Familjen - Sandberg Wallpaper

Gråa toner ur tapetkollektionen Familjen från Sandberg Wallpaper.

Total
24
Shares
14 comments
 1. Tack för bra tips! Grått är alltid rätt! Själv har jag ljust grått lite överallt. Det gör sig bra mot de flesta färger och är vilsamt och mjukt för själen.

  Elisabeth L.

 2. Hjälp! Vi ska köpa två st Jättepaddan och det är galet svårt att välja tyg. Det ska vara grått ylletyg. Men ljusgrå eller grafitgrå (mellangrå)?. Ska matcha tapeten Flax Fiber från Linen/Boråstapeter och ekparkett. Tapeten är alltså ljust greige, linnefärgad. Ylletyget är Wooly från Nevotex, vi väljer mellan ljust grå eller deras grafitgrå. Jag upplever båda som varmt grå, men det kanske är fel! Kallt grå kan göra tapeten rosa/aprikos. Vilken tapet från Linen är det som du har på en av dina bilder i blogginlägget?. Ska försöka bestämma oss i början av .veckan.

 3. Glömde säga att rummet är mot söder med tre stora fönsterrutor, låg bröstning. Inga övriga möbler i rummet, endast tv.. En fönstervägg, en öppen sida som vetter mot trapphus, dvs ingen vägg och så en vägg där fåtöljerna ska stå. Mittemot dem en vägg med tv. Utrymmet är 3×3 meter.

 4. Hej!

  Ska måla vardagsrummet i kall, ljusgrå nyans. Har där en bred fönsterbräda i marmor. Skulle ändå vilja ha en rustik känsla med jutematta, svart och trä. Kan man blanda marmor med rustikt utan att tappa helheten?

  1. Hej! Tycker du kan blanda, men hade nog föreslagit en varmare grå ton till väggarna istället, för att uppnå en bättre balans ihop med de mer rustika materialen/inslagen.

 5. Hej,
  Vi bygger hus och tvättstugeinredningen (skåp) är grå NCS S 2502-Y och till det har vi vita vitvaror och en vit laminatskiva. Fönstret vätter mot norr. Nu är det dags att välja klinker till golvet (väggfärg är ej dags än) och jag har verkligen osäker på hur jag ska tänka kring golvfärgen. Känslan jag vill uppnå är just, fräscht, varmt och ombonat.

  Skulle bli så glad av att ta del av dina tankar.

  1. Hej! Förlåt att svaret dröjt! Jag skulle valt en mörkare grå som drar åt gult. Dvs. en varmt grå. Tänk minst mörkhet runt 65 (S6502-Y). Det blir en fin mix tillsammans med de övriga färgerna som drar åt gult. Med läget i norr krävs det inslag av gula toner (i alla fall röda och gula) för att kompensera för det kalla ljuset! Ingen fara heller att välja en mer beige platta för att få in ännu mera värme i rummet.

 6. Hej! Tack för mkt bra sida och tips!

  Vi vill måla om vardagsrummet i ngn grå nyans men har svårt att bestämma vilken. Rummet vätter mot sydost och har ganska mycket ljusinsläpp. Våra möbler är i ek, ekparkett och eklister samt en lattebeige färgad soffa. Vi har dock en grå täljstenskamin och en gråblå matta. Vilken väggfärg skulle du föreslå? Stort tack på förhand!

  Med vänlig hälsning,

  Anna

 7. Förtydligande: vår soffas färg heter Delight latte enligt Mio och är inte så mörk som latte utan mer ljuslatte/beige i färgen. Mattan vi har till (som jag tycker bryter av fint) är silvergrå/gråblå.

 8. Hej,
  Vi ska måla vardagsrummet i grå nyans, dock osäker på vilken nyans som passar bäst till mörkblå soffa och ljusa inredningsdetaljer. Vill ha stilren känslan och fräscht! Vad skulle du tipsa om

 9. Hej! Vi bygger ett sovrum och har valt en ljusgrå ( nästan silvergrå ) heltäckningsmatta . AW secret 92 heter den. Rummet ligger åt nordöst . Törs jag välja en grå färg Jotun vallmo med inslag av gult då eller kommer rummet slå åt grönt då?

  1. Hej Lollo,
   Ursäkta mitt sena svar. Jag vet inte exakt hur Jotun Vallmo ser ut. Men, om den inte drar tydligt åt rött är risken relativt stor att väggfärgen upplevs gröntonad. I synnerhet om heltäckningsmattan är mer neutralt grå, för då syns undertonen i väggfärgen ännu tydligare.

 10. Vi ska måla sk gemensamma utrymme i huset. Det är dels hallen som innehåller trappan upp till ett allrum. Dessa två vill vi ha målat i samma. Hallen har ingång och mest (dock inte så mycket) ljusinsläpp från öst (syd) och går in mot ett kök som är motljuset från ingången kan man säga så mest väst men jag tror mer nordväst. I en del av hallen är det i det närmaste nästan inget ljusinsläpp tyvärr. Allrummet har tre stora fönster som gör det väldigt ljust från tidig morgontimma och sen eftermiddag. Det är då typ östläge men lite mer åt söder då så klart.
  Det andra utrymmet vi vill måla är ett matrum och ett vardagsrum som går ihop men delas av lite av ett valv men det är bara ca 30 cm kanske på varje sida. Dessutom går vardagsrummet ihop med hallen på ett ställe. Vardagsrummet är samma fönster som allrummet ovanför men lite mindre ljus kanske då det finns lite träd en bit ifrån. Matrummet har fönster från alla sidor av huset och gränsar in till vårt kök som är svart på väggar och har ett grått och svart kök med mässingsdetaljer. Pust. Mycket info.
  Nå, vi vill ha en mörkare grå färg i vardagsrum/matrum och en ljusare i hall/allrum.
  Jag har tittat på neutrala färger som NCS S 3500-N till matrum/vardagsrum och NCS S 1500-N till hall/allrum. Nu tänker jag om de blir för blå? För kalla? Har du någon rekommendation på en färg? (gärna i Beckers sortiment)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.