Välkommen!
Inredning är så mycket mer än prylar. Jag vill hjälpa dig att skapa ditt alldeles egna drömhem - ett hem som får dig att må bra! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare, färgsättare och föreläsare. Jag gillar sånt som gör vardagen enklare och roligare.

Villa Gläntan - första skissen - fixaodona.se

Sommaren 2015 gick vi en promenad i området som vi nu bestämt oss för att flytta till. Vi var på besök hos några bekanta som byggt hus i området och fick syn på ett hus vi gillade – ett hus som precis byggts klart av JB Villan och nu skulle säljas, Villa Vallmo ritat av Thomas Sandell. Tyvärr var huset alldeles för litet för oss, men där och då såddes ett frö till att bygga vårt alldeles egna hus. Månaderna gick och nån gång i början av 2016 började vi spana lediga tomter, vi kunde inte riktigt släppa tanken att bygga vårt eget hus, helt anpassat utifrån våra behov. Vi reserverade en tomt med läge i ytterkant av området, där man dessutom fick bygga ett tvåplans-hus. Ett tvåplanshus med uteplatsen i plan två i anslutning till köket är nämligen något jag alltid drömt om, jag tilltalas av känslan att ha uppsikt över vad som händer runt omkring mig.

 

Efter att tomten reserverats satte jag mig och började fundera på husets planlösning. Jag ställde hundra frågor (minst) till snickar-maken för att få klart för mig vad han gillade och vad som var viktigast för honom om vi skulle bygga hus. Jag samlade inspirationsbilder för att få något konkret att visa för Henrik som vi kunde prata kring. Jag är den som planerar, budgeterar, ritar och aldrig ger upp kring detaljerna. Henrik kommer få jobba längre fram, eftersom vi kommer att göra det mesta av det invändiga arbetet själva. Jag fattar aldrig beslut baserat på känslor – fakta är vad jag förlitar mig på. Därför krävs det en hel del research för att komma i land – något som fördröjde beslutsprocessen och till och med fick oss (läs: Hildur) att avstyra husbyggarplanerna sommaren 2016 när jag tappade orken att driva detta husbyggarprojekt parallellt med mitt eget företag som krävde all min energi. Det kändes liksom inte som om jag gjorde annat än att jobba och fortfarande var det ett antal lösa puckar kvar att ta hand om.

 

Men, några månader senare förändrades förutsättningarna och ytterligare fakta tillkom och vi beslutade oss till sist för att bygga vårt efterlängtade hus. Och efter det har jag inte ångrat mig – nu gör vi allt för att slutresultatet ska bli bästa möjliga utifrån vad vår familj önskar oss av vårt boende. Sen att man måste “kill some darlings” under processens gång – det är sånt som hör till. Det gäller bara att välja bort rätt, så vi slipper ångra oss i slutändan. Men, det vet vi ju inte förrän vi är klara.

Villa Gläntan - första skissen - fixaodona.se

Nåväl, vi backar tillbaka till våren 2016. Då spanade jag planlösningar hos alla möjliga hustillverkare men hittade inget som helt föll mig i smaken. Jag började jag skissa grovt i datorn för att få en ungefärlig uppfattning kring flöden och ytor och tack vare min skiss i 3D kunna se mig runtom i huset för att få en uppfattning om fönsterplaceringar och rummens förhållande till varandra.

När jag kände att jag inte kom längre bestämde jag mig för att kontakta Skövde Villan, ett lokalt husföretag som jag bara hört gott om. Det var väldigt viktigt för oss att hitta ett företag som vi kände oss trygga med eftersom vi ska göra mycket arbete själva och huset skall utformas helt efter oss. Efter ett första möte bestämde vi att jag skulle träffa arkitekten och gå igenom mina skisser och våra önskemål. Efter några veckor fick vi ett förslag och äntligen kunde vi få en ungefärlig offert på vad huset skulle kosta att bygga.
Första förslaget på planlösning och hur denna justerats och utvecklats under processens gång tänkte jag berätta mer om i kommande inlägg. Och är det något särskilt du funderar över – fråga!

 

Total
0
Shares
4 comments
 1. Hej!
  Kul att få följa med på er resa!
  Jag undrar vilket program du använder för att skissa i 3D? Kan du tipsa om något enkelt & bra program för en nybörjare som bara skissat på papper hittills..?

  Vänliga hälsningar
  MissStorm

  1. Hej!
   Jag använder mig av Google SketchUp. Det finns som en gratisvariant. Dessutom finns det en stor mängd youtube-klipp som underlättar vid inlärning. :)

 2. Berätta gärna mer om vad ni prioriterat och vad som ni fått stryka på önskelistan? Visa också gärna skiss på övervåningen!

 3. Vi har det senaste året letat ett nytt lantställe. Många av husen i vår prisklass har inte varit anpassadde alls efter våra behov, utan har krävt tillbyggnader. Tankarna har då gått mot att bygga eget. Så jag har kollat ignom planlösningar på trettio hus-sidor utan att hitta det jag själv tycker är viktigt. Så bra att ni har hittat rätt till slut. Det är ett stort jobb ni ger er in på, med mycket detaljer. Du har ju en bra uppfattning om vad du gillar, så jag ser fram emot att fortsätta att följa med på er resa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.