fixa&dona | En glimt från mitt arbete som inredare
6150
single,single-post,postid-6150,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

En glimt från mitt arbete som inredare

Moodboard
Som sagt, jag jobbar på lite smått samtidigt som övriga familjen semestrar. Tänkte jag skulle berätta lite mer om hur jag jobbar eftersom  jag har fått frågan många gånger men inte riktigt haft tiden att svara ordentligt.

Häromdagen presenterade jag ett inredningsförslag gällande en lägenhet där mer eller mindre allt ska göras om. Alla som jobbar med inredning hittar säkerligen sitt eget sätt att ta sig an och presentera sina inredningsuppdrag för att få nöjda kunder och lyckade slutresultat. Jag använder mig av min väl utprovade modell som visat sig fungera alldeles ypperligt. Man kan säga att den modellen till största delen utvecklats genom learning-by-doing även om jag dessutom läst en hel del i ämnet kring hur man bemöter olika personlighetstyper och utifrån detta bygger sina presentationer. Detta kombineras självklart med kunskap i ämnet. 10 år inom färgbranschen där jag jobbade mycket med hembesök och färgsättningsuppdrag samt de senaste åren som säljare och inredare med fokus på offentlig miljö har gett många tillfällen till övning avseende hur jag lägger upp mina inredningsjobb på bästa sätt. En bra grund att stå på nu när jag driver mitt eget företag på heltid. Detta med hembesök, behovsanalys och hur man bygger upp presentationen av inredningsförslaget är något som jag utbildar inom och även kommer att fortsätta jobba med under hösten och våren 2014.

Av naturliga skäl, eftersom jag har 10 år i färgbranschen i bagaget så gillar jag att börja med att “spika” färgskalan och känslan innan jag fokuserar på funktionen och exakt vilka möbler, textilier och accessoarer som krävs för att skapa detta när jag tar mig an olika inredningsuppdrag. Jag använder mig av Pinterest för att samla inspirationsbilder som på ett tydligt sätt förmedlar färgskalan utan att jag behöver specificera exakta kulörer. Jag föredrar att använda mig av bilder som egentligen inte har det minsta att göra med inredning, eftersom interiörbilder ofta gör att kunden snarare fokuserar på möbler och detaljer i bilden istället för färgskalan/känslan.
Till detta uppdrag valde jag att utgå från två bilder hämtade från havet där det var en härlig mix av kulörer i blåa och gröna toner som på ett tydligt sätt visade färgskalan utan att jag behöver ange exakt kulör i detta skede. Utifrån färgskalan plockade jag sedan fram mattor, gardintyger och möbeltyger med olika strukturer för att kunden ska få en ytterligare dimension av färgskalan och inte “bara” se ett kulörprov eller en bild.
Denna färgskala är grunden i hela lägenheten, sedan varierar nyanser och accentfärger i de olika rummen för att skapa olika känslor trots en väl sammanhållen färgskala.
Nu är färgskalan och känslan godkänd av kunden och vi har mer ingående diskuterat de praktiska funktionerna som måste finnas och utifrån detta jobbar jag nu vidare med att plocka ut möbler, belysning, accessoarer och textilier samt göra ett möbleringsförslag (2D-ritning duger fint i detta fall, även om jag även gör 3D-bilder när det krävs) och offert på allt. Jag gillar att jobba nära kunden och med öppna kort så oftast brukar jag ha en ungefärlig budget att förhålla mig till när jag plockar ut möbler och övrigt. Ibland vill inte kunden uppge nån budget eller har kanske inte satt någon tydlig sådan, men den brukar jag kunna få en bra uppfattning om genom att ställa några kontrollfrågor. Så det brukar inte vara några problem. En budget att förhålla sig till garanterar att idén håller hela vägen, ända till genomförandet och det färdiga resultatet.

Ja, som vanligt när jag är igång och skriver så blir det en mindre uppsats. Tummen upp till dig som läst ända hit! Att jobba som inredare är fantastiskt roligt och att som jag få möjligheten av mixa olika inredningsjobb med att utbilda inom inredning och inredning kopplat till sälj är jag otroligt glad för att jag fått chansen och möjligheten att göra! Jag längtar redan efter hösten då jag ska jobba vidare med utbildningarna för både Nordsjö Idé&Design och ett nytt samarbete med EcoBoråstapeter. I höst kommer jag dessutom att hålla i utbildningar inom inredning för privatpersoner. Mer info om detta kommer lagom till skolorna startar i mitten av augusti.

Foto 1 och 4: Hildur Blad/fixaodona.se
Foto 2 här foto 3 här

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin