Välkommen!
Inredning är så mycket mer än prylar. Jag vill hjälpa dig att skapa ditt alldeles egna drömhem - ett hem som får dig att må bra! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare, färgsättare och föreläsare. Jag gillar sånt som gör vardagen enklare och roligare.
Norra Agnegatan 34 Fantastic Frank - fixaodona.se
En klassisk, monokrom inredning på Norra Agnegatan 34 till salu via Fantastic Frank

Monokroma inredningar eller en monokrom färgsättning förknippar vi vanligtvis med svart, vitt och alla gråtoner däremellan. Men, det behöver behöver faktiskt inte bara vara svartvitt. Monokromt innebär nämligen att du enbart använder dig av en kulörton, men varierar nyanserna, oavsett färgskala. Det är dags att reda ut några av de allra vanligaste färgsättningsbegreppen och gå igenom ett av alla de sätt du kan färgsätta och inreda ett rum på.

Alcro Studio Blå - fixaodona.se
Monokrom färgsättning i blåa nyanser – Alcro ad.16
Vad betyder monokrom?

Monokrom brukar man säga om en yta som enbart har en kulörton. Ett rum med en monokrom färgskala är därmed färgsatt med enbart en kulörton.

Vad är en kulörton?

Kulörton är en kulört färgs likhet med två elementarfärger. Dvs likheten mellan gult och rött, rött och blått, blått och grönt, grönt och gult. Se färgcirkeln nedan där kulörtonerna är angivna såsom Y10R, Y20R, Y30R osv. Utifrån kulörtonen kan du utläsa vilken färg rummet har.

NCS Färgcirkel - fixaodona.se

Hur hittar jag kulörtonen?

Kulörtonen kan du “läsa dig till” genom att utgå från NCS-systemet och dess NCS-koder.

Vad är en NCS-kod?

En NCS-kod (NCS är en förkortning för Natural Colour System som uppfanns i Sverige) är ett sätt att beskriva hur en kulör ser ut. Systemet bygger på hur vårt synsinne uppfattar färger och utgår från sex elementarfärger; gul (-Y), röd (-R), blå (-B), grön (-G), svart och vit. En NCS-kod anger hur stor likhet kulören har med någon av elementarfärgerna. Vissa färger liknar bara svart eller vitt och har ingen kulörthet i sig. Dessa kulörer kallas neutralt grå och slutar med -N i sin NCS-beteckning. T ex S2500-N som är en ljust grå som inte liknar (drar) åt varken gult, rött, blått eller grönt.

Exempel på en monokrom färgsättning

 

Kulörton B30G - fixaodona.se
En monokrom färgskala – där likheten mellan blått och grönt (B och G) är densamma. Nyansen, dvs. svarthet och kulörthet varierar.
Nyans – svarthet och kulörthet

En färgsättning som är monokrom har samma kulörton, vilket innebär att de fyra sista tecknen i en NCS-kod ska vara likadana. Nyansen, det vill säga en kulörs svarthet och kulörthet kan däremot variera. De två första siffrorna anger svartheten och siffra tre och fyra anger kulörtheten. Ju högre siffror desto mörkare eller mer kulört.

Kulörton Y50R - fixaodona.se
Ytterligare ett exempel på en monokrom färgskala – där likheten mellan gult och rött (Y och R) är densamma. Nyansen, dvs. svarthet och kulörthet varierar.

 

Mer inspiration

Kika in hemma hos designer Faye Toogood.

Här är ett blogginlägg från Stylebubble som klätt sig monokromt i en vecka.
Här hittar du 19 monokroma sovrum

 

Lär dig mer om färgsättning – gå min webbkurs

Vill du veta ännu mer om hur NCS-systemet är uppbyggt och vad de olika beteckningarna står för? I min webbkurs Grundkurs: Färglära går jag igenom de olika färgsättningsprinciperna och hur du kan använda dig av NCS-systemet när du färgsätter och kombinerar kulörer i ditt hem för att skapa rätta känslan. Jag tar även upp hur ljuskällan påverkar upplevelsen av en kulör hur du med hjälp av denna kunskap kan lära dig att förutse resultatet redan innan du börjar måla.

Foto 1 Fantastic Frank | 2 Alcro

Total
0
Shares

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.