Välkommen!
Inredning är så mycket mer än prylar. Jag vill hjälpa dig att skapa ditt alldeles egna drömhem - ett hem som får dig att må bra! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare, färgsättare och föreläsare. Jag gillar sånt som gör vardagen enklare och roligare.

Nu är det ingen idé att dra ut på det. Dags att visa mer kring hur vi planerat vår övervåning av huset. (Planlösning på entréplan hittar du här) Det blir återigen en liten uppsats. Jag är inte ute efter att skapa ett wow-hem, utan ett hem som underlättar vår vardag och som bidrar med en rejäl dos vardagslyx. Sånt som gör en mörk och regnig kväll i november lite lättare att uthärda. Funktioner och planlösning är i allra högsta grad anpassade efter vår familj, men utav den respons jag fått så verkar det vara en planlösning som tilltalar många och nåt man inte sett på så många andra ställen.

När man kommer upp från trappan möttes man ursprungligen av ett fönster. Jättetrevligt på alla sätt och vis. Men, med tanke på att vi vill ha en kamin och att den skall vara synlig från såväl köksdel och vardagsrumsdel så valde vi att ta bort ett fönster och istället placera kaminen där. Köket fick givetvis behålla sin plats i anslutning till uteplats och kvällssol. I köket valde jag dock att flytta om bland funktionerna. För mig är det viktigt med mycket dold förvaring. Att skippa överskåp drömde jag om redan när vi planerade kök i vårt kära funkishus men tyvärr så hade det medfört ett väldigt opraktiskt kök så den idén fick jag överge. Men nu, när jag har möjlighet att planera kök från början så var detta något som stod högt upp på önskelistan. Bardisk/köksö är något som Henrik har önskat sig, så det fick jag se till att rita in, även om jag personligen inte är så förtjust i konceptet. Hänger väl i och för sig ihop med att jag inte är särskilt road av att laga mat och att umgås vid grytorna. Därav valde jag att placera spisen utmed väggen, istället för i köksön. Jag ansåg det mer värdefullt att få en stor öppen yta att arbeta på och hänga vid än att ha uppsikt över rummet när det sjuder i grytor och fräser i stekpannor. Här drömmer jag istället om snygga lampor nedpendlade över köksön och sjyssta barpallar/stolar som inbjuder till samtal, läxläsning med barnen samtidigt som vardagsmaten tillagas.

Diskmaskinen fick placeras i en vinkel i anslutning till diskhon. Kanske inte helt optimalt kan tyckas, men jag har redan bestämt vad som skall placeras i vilka skåp, så det blir inga problem med att lådor eller skåpsdörrar inte går att komma åt medan diskmaskinsluckan är öppen. Väggen utmed trapphuset kommer att utnyttjas till max. Här hamnar ugn och micro samt kyl och frys. Känns väldigt mycket bättre att placera kylen i nära anslutning till köksö och matbord istället för borta mot väggen som i det ursprungliga förslaget. Ytterligare några steg att spara i morgonstressen.  Här ser det i nuläget lite tajt ut med bord och stolar och skåp – men det löser jag när vi väl är på plats i huset. Det 40 cm breda högskåpet placerat mellan ugn/micro och frys kommer förhoppningsvis rymma ett eller flera rör ner till KLK som ligger direkt nedanför. Här tänkte jag försöka få till en egen återvinningsstation – så att all återvinning kan kastas ner i olika kärl istället för att mellanlanda nånstans. Vi får se exakt hur jag löser det, men skåpet är i alla fall planerat för att kunna rymma nån form av återvinning.

Gläntan 5 - Ritning plan 2 - fixaodona.se
I vardagsrumsdelen gjorde vi öppningen för trappan lite mindre och kommer istället för en halvvägg eller räcke bygga väggar som går ända upp till taket. Vill komma ifrån en alltför öppen planlösning. Att skapa olika rumsligheter utan hjälp av en vägg är något jag kommer att få jobba med i vardagsrumsdelen. I vardagsrummet varierar också takhöjden från 2,5 meter till 3,6 meter vilket tillför något nytt till upplevelsen jämfört med övriga rum.
I anslutning till kök och vardagsrum, men lite avskilt, har vi även placerat en liten wc. Perfekt om man inte orkar springa nerför trappan till wc där nere och för att undvika att gäster använder vårt privata badrum i anslutning till vårt sovrum och lilla “genomgångsgarderob”. Sovrummet har inte genomgått några större förändringar mer än att vi ersatt ett fönster med en glasad dörr. Till att börja med kommer man inte att kunna gå ut, men längre fram planerar vi för en balkong. Tänk att dricka en kopp kaffe där i morgonsolen med utsikt mot skogen… Det kan jag trivas med.
Från sovrummet kommer vi in i vår “genomgångsgarderob”. Liten men naggande god. Därefter kommer vi in i badrummet. För första gången kommer vi ha ett badkar. Jag längtar verkligen efter att få ta ett varmt bad efter att ha tillbringat en massa timmar i en kall ishall. Ursprungligen var handfatet placerat rakt fram. Men, för mig som tycker det är viktigt vad man möts av när man kommer in i ett rum kände absolut inte för att mötas av min egen spegelbild det allra första jag gör. Längtar mer efter ett dekorativt badkar, en fin pall, ett vackert skåp, en lampa eller en grön växt. Ja, vad som helst egentligen som tillför liv och värme till ett badrum och bildar ett fint blickfång. Från badkaret önskade jag även kunna kika ut genom ett fönster – ytterligare en anledning till att placera badkaret där det är inritat nu. Toaletten fick behålla sin plats medan dusch och handfat fick byta plats. Jag har massor av tankar kring badrummet – materialval, färgsättning och inredning, men det få jag gå in på längre fram.
Ja just det, från uteplatsen kommer vi även ha en spiraltrappa ner till markplan. Dels för att man lättare skall kunna röra sig mellan uteplats och trädgård, men även som utrymningsväg vid ev. brand. Även om jag givetvis hoppas att vi aldrig kommer att behöva uppleva detta.

Ja, det var nog allt för nu. Hojta till om du har några funderingar.

Total
0
Shares
2 comments
  1. Hej!
    Jag ville bara kommentera ang köksö samt planering av spis. Jag är inget proffs, bara speciellt intresserad. Vi har totalrenoverat ett 40-talshus och något som jag blev väldigt nöd med är just köket. Köket är u-format men mer kvadratiskt i formen.

    1. Köksö: vi valde att göra en kvadratisk köksö som består av två motställda 60-skåp med lådor åt två håll. Ön har en skiva med 30cm överhäng på båda sidor (som ett flygplan ;) och det är plats till 4 som sitter mittemot varandra 2+2) . Till har vi sköna stoppade barstolar. Intill finns en vanlig matplats. I köksön har vi bestick samt bröd och frukostlådor på ena sidan och underlägg, ljus, servetter dvs “dukningsgrejer” på andra sidan. Jag såg för mig att vi skulle använda ön mest till frukost och läxor etc. Resultatet är att denna köksö är sååå grym, vi sitter här nästan uteslutande när vi äter och det är så smidigt att ha frukostmaten och allt annat nära intill. (gissar att du tänker skafferi i dina vid köksön IOM att DM står som den gör. Stolar är bättre än pallar av bekvämlighetsskäl kom jag fram till!
    2. Spis mot vägg. Helt rätt i min värld. Förstår inte att man vill ha stekskvätt där man skall sitta, vem vill siita mitt i matoset? Känns som det var något som var “fräckt” när det kom men jag förstår inte att det hänger kvar. 99ggr/100 lagar man ändå bara något snabbt vardagligt och tål nog att stå med ryggen mot!

  2. Älskar den raka trappan. En önskan på vår lista som tyvärr fick strykas. Jag håller med helt rätt att ha spisen mot väggen och en ”ren” köksö.
    Hur har dina tankar gått med placering fönster och diskho?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.