Hej och välkommen!
fixa&dona är en digital verktygslåda för dig som gillar inredning! Här får du verktyg att koppla ihop hjärna, hjärta & hand för att skapa ett hem och tillvaro som får dig att må bra och utvecklas till ditt allra bästa jag. Att se livet i färg helt enkelt! fixa&dona grundades november 2006 av mig, Hildur Blad. Jag är inredare och färgsättare och skriver om inredning, organiserande och personlig utveckling. Välkommen!

 

Många vet hur man vill att ett rum ska kännas, men inte hur man omsätter det i färg. Att färgsätta med varma och kalla färger skapar helt olika slutresultat. Här kommer några tips på vägen som hjälper dig att skapa ett rum att trivas i!

Färger går att dela in i två grupper – varma färger och kalla färger. Alla kulörta färger har dessa egenskaper – att de är varma eller kalla.

Kulören på väggarna är det som gör störst skillnad för känslan i rummet, eftersom det är den största ytan. Så vill du skapa en varm, välkomnande känsla i ditt rum är det en varm kulör du ska välja till väggarna. Vill du istället skapa en sval känsla och att rummet upplevs större är det en kall kulör du ska satsa på.

 

 

Varma och kalla färger - fixaodona.se

Varma färger

Röd, orange och gul är varma färger – den varmaste är gul. En varm färg på väggarna får rummet att upplevas mindre och skapar en välkomnande känsla. Alla varma kulörer innehåller en andel gult eller rött.

Varma och kalla färger - fixaodona.se

Kalla färger

Lila, blå och grön är kalla färger – den kallaste är blå. En kall färg på väggarna gör att rummet upplevs större (förstorar) och skapar en sval känsla. Kalla kulörer har en större andel blått eller grönt i sig.

Ju större likhet med gult eller blått desto tydligare upplevs känslan av avstånd och kyla/värme. Det finns dessutom varmare och kallare toner inom de olika färgerna. En rödaktig gul färg upplevs som varmare än en grönaktig gul färg. En gulaktig röd färg känns varmare än en blåaktig röd färg osv.

Gillar du varma eller kalla färger?

Vet du om du gillar varma eller kalla färger bäst? Vilken del av färgskalan du föredrar är bra att vara medveten om när du ska färgsätta ditt rum. Då kan du minska på antalet alternativ och dessutom ökar chansen att du blir nöjd med ditt färgval.

Ofta är det dessutom så att man dras till samma färgskala när det gäller kläder till sig själv som när det gäller inredning. Så gillar du att klä dig i varma färger är oddsen stora att du dras till denna färgskala även när det gäller inredning.

 

Har du svårt att sätta ord på vilka färger du dras till, samla 10-20 bilder som inspirerar just dig. Titta på bilderna och se om det är kalla eller varma färger som dominerar.

Total
5
Shares
2 comments
  1. Alltså, så kul att följa dig här, på podden och instagram. Blir så inspirerad av dina metoder, utveckling och tankar ska du veta! Tack för all inspiration och trevlig helg. ✨ / Jenny

    1. Hej Jenny!
      Ett jättetack till dig – att du tar dig tiden att skriva en kommentar. Så roligt att höra att du uppskattar att jag delar med mig av lite mer än “bara” inredning här på bloggen och i mina andra kanaler. Alltid lite pirrigt att skriva om nya saker och andra intressen än det man började med för en massa år sedan. Önskar dig med en trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.